петак, 28. март 2008.

Moćna XFX nForce 790i Ultra

Sjajna ploča sa najnovijim NVIDIA 790i Ultra SLI čipsetom. Sa podrškom za najnovije Intel procesora 1600MHz FSB-a, DDR3 memorijom do 2GHz i mogućnošću da pokrene Triple SLI ili Quad SLI, ova ploča će biti prava poslastica za one najambicioznije. Dodajmo i impresivne opcije u BIOS-u vezane za overklok, i jasno je da će ovaj model biti vrlo tražen među entuzijastima.

Najnoviji NVIDIA čipset, 790i u svojoj najjačoj verziji, 790i Ultra SLI čini osnovu ove XFX matične ploče. Ona je namenjena Intel procesorima nove generacije, a podržaće i najnovije Yorkfield procesore sa 1600MHz FSB-om pošto je 790i Ultra SLI i prvi čipset koji oficijelno podržava ove procesore. Ova ploča koristi DDR3 memoriju i to do maksimalno 2GHz brzine (doduše specijalnu EPP verziju), i predstavlja očigledan izbor za sve najzahtevnije korisnike koji jednostavno traže najbrže i najbolje rešenje u datom momentu. Jasno je da je ova ploča veoma moćna osnova za sistem koji će biti aktuelan duže vremena ali i za fantastične performanse. Cena DDR3 memorije (pogotovo one brže koja bi najbolje odgovarala ovoj ploči) i Yorkfield procesora je za sada prilično visoka, i sistem sa ovom matičnom pločom neće biti jeftin, ali za ono što može da pruži, cena je sasvim opravdana.

XFX nForce 790i Ultra sa gornje i donje strane, oprema

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet izrade
  • Podržava Triple SLI i Quad SLI sisteme
  • Podržava nove Intel procesore sa 1600MHz FSB-om
  • Podržava DDR3 memoriju do 2GHz
  • Sjajne mogućnosti overkloka

Utisak kvare

  • Pomalo čudan raspored SATA konektora
  • Čipset se dosta zagreva

Specifikacija

XFX nForce 790i Ultra
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: NVIDIA nForce 790i Ultra MCP (FSB do 1600MHz)
  • Procesor: Socket LGA775, Intel Penryn, Core 2 Extreme, Core 2 Duo, Core 2 Quad, Pentium
  • Memorija: 4x DIMM, max. 8GB, DDR3 do 2000MHz SLI-Ready memory with EPP (Enhanced Performance Protocol)
  • Kontroleri: 7x SATAII (RAID 0,1,0+1,5), 1x IDE, 1x eSATA
  • Slotovi: 3x PCI-E x16 (2x PCI-E 2.0, 1x PCI-E 1.0), 1x PCI-E x1, 2x PCI 2.2
  • Zvuk: Integrisana Realtek ALC888 High definition 8-kanalna zvučna kartica
  • Dodatno: Dual GLAN, 10 USB portova (6 pozadi i 4 preko header-a na ploči), 2x FireWire, Diagnostic LED

XFX nForce 790i Ultra

Ono što ćemo prvo pomenuti je to da ploča ima tri PCI Express slota. Dva od njih su PCI-E 2.0 interfejsa a jedan PCI-E 1.0. Ovo znači u praksi da možete koristiti tri grafičke kartice (8800 Ultra ili GTX) da dobijete Triple SLI sistem, ili dve 9800GX2 kartice za Quad SLI sistem. Dodaćemo da je 790i Ultra SLI i prvi NVIDIA čipset koji ima ugrađenu podršku za PCI Express 2.0 i maksimalni teorijski protok od 5GB/s. Ploča se hladi masivnim heat pipe sistemom hlađenja koji uključuje velike aluminijumske hladnjake koji pokrivaju sve ključne elemente sistema (čipset, komponente naponske jedinice). Hladnjaci su pomalo neobičnog oblika i dosta visoki oko ležišta procesora, no mesta ima na pretek za bilo koji veći kuler za procesor. Poznata stvar je da se ovaj North Bridge poprilično greje, a u tu svrhu u pakovanju dolazi i mali ventilator koji se montira na hladnjak i pomaže da sistem bude dobro hlađen.

XFX nForce 790i Ultra ležište procesora, delovi sistema za hlađenje i konektori sa zadnje strane

Na ploči se nalazi svih sedam SATA konektora, koliko čipset maksimalno podržava, ali i dodatni eSATA konektor za zadnje strane. Raspored SATA konektora nije baš najsrećniji, pošto su dva smeštena na idealno mesto, na ivici ploče i to položeno, tako da ne smetaju ni malo, dok su četiri postavljena između memorijskih slotova i ATA konektora, što nije baš najbolja pozicija, a 7. SATA konektor je postavljen tik uz PCI-E x1slot i ne možemo da zamislimo ni jedan jedini slučaj a da to bude zgodno. Uprkos činjenici da ih sve ređe viđamo, flopi i ATA konektori su našli mesto na ovoj ploči i to na dobrom mestu, na samoj ivici ploče. Tako je i sa 24-pinskim konektorom za napajanje koji je sa strane, pa kablovi napajanja neće smetati ali i sa 8-pinskim napajanjem koje je skroz u ćošku ploče. Raspored komponenti je, osim pomenutih SATA konektora, sasvim dobar.

XFX nForce 790i Ultra čipset i sistem hlađenja

Od zanimljivosti, tu su tasteri za paljenje i resetovanje računara, što će overklokeri umeti da cene, ali i dijagnostički LED koji će prijavljivati kod greške ukoliko do nje dođe po paljenu računara. E sad, nije da cepidlačimo, ali recimo ovi pomenuti tasteri za paljenje i resetovanje su mogli da budu i malo lepše napravljeni, kao što je uradio recimo ASUS (kapice sa oznakom funkcije koja još i svetli), a i dijagnostički LED je već zamenjen LCD displejima koji umesto koda (koji se mora dešifrovati u uputstvu) prikazuju konkretan problem. Ne mislimo da bez toga ne može, ali kako je ovo ploča vrhunske klase, voleli bi i da su neki detalji takođe takvi. Na ploči se nalazi i 6 običnih i jedan CPU konektor za ventilatore, što je sasvim dovoljno i za one koji imaju tower kućište koje mora biti dobro hlađeno. Memorijskih slotova ima 4, i podržano je maksimalno 8GB memorije (kako smo viđali ploče koje podržavaju i 32GB, ovo i nije nešto posebno impresivno) a posebno ćemo napomenuti da je maksimalna brzina DDR3 memorije koja se može korisititi celih 2GHz. Ova memorija još ne može da se kupi, ali kad je bude bilo, vlasnici ove ploče će profitirati.

XFX nForce 790i Ultra PCI i memorijski konektori, SATA konektori

BIOS je Phoenix Award verzije i poseduje sijaset opcija za napredne korisnike odnosno overklokere. U Advanced Chipset Features meniju se nalazi manje više sve zanimljivo onima koji će probati da izvuku maksimalne performanse. Neka od opcija su i System clocks, FSB and Memory Config, CPU Config, System Voltages, ali i nešto egzotično poput NVMEM memory testa. Ono što je novo su Load timing/voltage set i Save timing/voltage set što će omogućiti malo fleksibilnije eksperimentisanje sa vrednostima dok se ne nađu one stabilne. Naravno, ukoliko memorija i procesor ne rade na istoj brzini, potrebno je to podesiti u BIOS-u kako bi odvojeno mogli da se podešavaju.

Rezime

Ploča je radila veoma stabilno (uprkos prilično vrelom čipsetu), a performanse su za nijansu bolje od prethodne generacije ovog čipseta. Ovo ne iznenađuje pošto treba znati da će tek sa uparenom DDR3 memorijom visoke učestanosti i novim Intel procesorom 1600MHz FSB-a pokazati šta ume i koliko može da bude brza. Overklokerske mogućnosti su odlične, pa će performanse moći i dodatno da se unaprede. Ako planirate da sastavite zaista moćan sistem najnovije generacije sa tri ili četiri grafička procesora, ova ploča bi mogla biti idealan izbor. Njeno vreme tek dolazi, pa nema bojazni da će brzo izaći iz mode.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, mart 2008.): 312€