субота, 22. март 2008.

Microsoft i Intel u velikim problemama zbog Vista kampanje

Intel, Microsoft, ali i još neke kompanije su se našle u problemima. Ono što je u početku izgledalo kao bezazlena inicijativa je poprimili ozbiljne razmere i preti da ozbilno naruši ugled nekoliko IT giganata, kao i da ih natera da zavuku ruke debelo u svoj džep, ali i promene praksu poslovanja. Radi se o tužbi u vezi sa Vista Capable/Ready nalepnicama, koje su navodno stavljane na kompjutere koji su bili sve osim spremni da adekvatno funkcionišu pod novim operativnim sistemom. "Procureli" mejlovi iz kompanije Microsoft otkrivaju koliko se on u stvari oslanjao na Intel prilikom predstavljanja Viste. Oni pokazuju ne samo odnose između ove dve kompanije, već i to da su postojali jasni znaci propasti Vista Capable/Ready kampanje.



Objavljen je PDF dokument od preko 158 strana prepunih internih mejlova kompanije Microsoft. Kada govorimo o samim oznakama o kojima je reč, “Capable” je označavao PC koji je u stanju da pokreće Vista OS u basic modu, odnosno bez AeroGlass interfejsa. “Ready” (kasnije promenjen u “Premium Ready”) je označavao PC koji je bio u stanju da u potpunosti i bez ikakvih problema pokreće operativni sistem sa svim uključenim efektima i novim interfejsom. U aprilu prošle godine je pokrenuta tužba, koja je tvrdila da su Dell računari sa Vista “Ready” oznakom u stvari trebali biti označeni samo kao “Capable”. Interesantno je da u mejlovima o kojima je ovde reč Microsoft ide "uz dlaku"kompanija kao što su Intel i Dell, de facto delujući ne sa ciljem zaštite potrošača, već upravo štiteći interese OEM proizvođača i drugih velikih partnera, svesno rizikujući da zbuni korisnike, tj. kupce.

Kontroverzni mejlovi pokrivaju period od sredine 2005. do početka 2007. godine i zajednički im je pokušaj ubeđivanja OEM proizvođača, proizvođača komponenti, partnera i ostalih velikih kompanija na pristajanje na Capable/Ready marketinški program. Zanimljivo je da mejlovi inicijalno dobrim delom krive nikog drugog do kompanije Intel za neophodnost pokretanja ovog zbunjujućeg programa. U januaru 2006. je većina računara na tržištu mogla biti okarakterisana samo kao Vista Capable, i bila bazirana na Intel 865 i 915 čipsetovima. Microsoft je procenio da je samo 30% PC računara u tom trenutku bilo spremno za pokretanje AeroGlass interfejsa. Intel nije činio mnogo da to promeni. U avgustu 2006. godine, pet meseci pre predstavljanja Viste i dva meseca pre pokretanja Vista Ready marketinške kampanje, Microsoft je zamerio Intelu da kasni sa svojim Vista Ready čipsetovima (945, 965), što je uzrokovalo da mnogo proizvoda, baziranih na Intel 915 čipsetu i propratnim tehnologijama, čini najveći deo tržišne ponude u tom trenutku. Ovi proizvodi su mogli nositi samo oznake “Vista Capable” ili “Designed for Windows XP”.

Ipak, u dokumentu nema dokaza o komunikacijama sa kompanijom Intel, odnosno nema direktnih razmena poruka između zaposlenih u tim kompanijama. No, iz njih se jasno vidi velika briga zaposlenih u kompaniji Microsoft u vezi sa 915 čipsetom i tempom zamenjivanja istog novim 945 čipsetom, što se nije desilo brzinom koju su oni očekivali i priželjkivali. “Dozvoljavamo Intelu da meša 915 sa Vistom i u isto vreme omogućavamo OEM-ima da unakaze iskustvo sa Vistom", kaže se u mejlovima. "Čak i krš će dobiti "Vista Capable" nalepnicu", upozoravano je. Manje dramatični (naizgled), ali i te kako uznemirujući tonovi su dolazili od Džima Alčina, tada potpredsednika i šefa razvoja Windows-a: "Ovo je strašno. Vi morate da vodite više računa o našim mušterijama", poruke su koje je slao. Cilj kampanje je bio da se Intel natera da do oktobra prestane sa prodajom 915 čipseta i odgovarajućih proizvoda, što se nije desilo, najviše zahvaljujući tome što su 915 i 925X čipsetovi imali problema sa PCIe sertifikatom, pa je odložen i 945 čipset. U mejlovima se vidi kako je prvobitno trebalo okarakterisati 915 čipset kao "nekompatibilan sa Vistom", ali je u stvarnosti došlo do potpuno suprotne stvari - spušteni su kriterijumi i popustilo se pred Intelom i drugim proizvođačima.

"Na kraju, spustili smo hardverske zahteve da bismo omogućili Intelu da zarađuje novac prodajući matične ploče sa 915 čipsetom i integrisanom grafikom. Pognuli smo glave pred Intelom. Radili smo prethodnih 18 meseci na korisničkom interfejsu, da bismo se sada tek tako predali i da bi oni imali lepu cifru u stavci o zaradi u jednom kvartalu", tvrdi se u jednom mejlu. To je praktično priznanje koje potvrđuje ono što se u inicijalnoj tužbi i tvrdilo - da je Microsoft svesno spustio kriterijume, ne bi li velim proizvođačima i sebi omogućio još veću zaradu nauštrb kvaliteta. Sudski proces i dalje traje, ali je sada veoma teško zamisliti situaciju u kojoj bi se Microsoft (i ostali) izvukli bez većih posledica...