среда, 26. март 2008.

Linksys ADSL mrežna oprema

Za one koji nameravaju da uvedu ADSL brzi Internet, sigurno je aktuelna priča o modemu. A šta ako imaju više od jednog računara? Linksys ima u ponudi rešenje za oba slučaja, u vidu ADSL modema i 4-portnog ADSL rutera. Performanse su odlične, kao i kvalitet izrade, a cene sasvim u skladu sa tim.

Linksys je jedna od poznatijih kompanija čija je primarna delatnost mrežna oprema, a u eri napredovanja Internet veza kod nas, sve češće se čuju reči kablovski, ADSL, wireless i slično. Dobri stari modemi polako odlaze u zasluženu penziju i svoje mesto ustupaju kablovskim i ADSL modemima. Ovom prilikom ćemo predstaviti dva proizvoda namanjena korisnicima ADSL Interneta, prvi je standardni ADSL modem, a drugi ADSL Gateway. U slučaju da imate samo jedan računar, prvo rešenje se nameće kao logičan izbor, dok je drugi uređaj za one koji žele više računara da povežu na Internet.

Linksys AM200, AG241

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet izrade i performanse
  • Podrška za ADSL standard
  • Veoma jednostavno podešavanje i Web interfejs
  • AG241 služi za umrežvanje i povezivanje na Internet 4 računara

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Linksys AM200
  • Tip: modem
  • Tehnologija: ADSL
  • Konektori: 1x Ethernet, 1x DSL
Linksys AG241
  • Tip: ADSL Gateway
  • Tehnologija: ADSL1 i 2
  • Konektori: 4x Ethernet, 1x DSL
  • Dodatno: Ugrađeni Firewall

Linksys AM200

Ovaj ADSL modem je standardnih dimenzija, i u kobinaciji tamno i svetlo sive plastike. Veoma je jednostavnog dizajna, pa se tako sa prednje strane nalaze četiri statusne diode koje pokazuju da je modem upaljen, da je povezan na računar, na ADSL vezu i protok podataka. Sa zadnje strane je priča još jednostavnija, pa tako postoje LAN konektor za povezivanje računara sa modemom, Telefonski priključak za ADSL vezu i konektor za napajanje. Takođe, tu je i malo zavučeni reset taster, za slučaj da se modem mora resetovati, mada mi mislimo da je, kako već nema tastera za to, lakše izvući i vratiti napajanje.

Linksys AM200

Što se podešavanja i instalacije tiče, ono je jednostavno onoliko koliko je to moguće, pa posle pravilnog povezivanja kablova, pomoću Web interfejsa (u Internet pretraživaču treba otići na http://192.168.1.1 adresu što predstavlja adresu uređaja) se u par koraka podešavaju svi parametri. Naravno, potrebno je imati i odgovarajuće parametre Internet provajdera, a postoji mogućnost da ubacite CD koji dolazi u pakovanju, pokrenete instalacioni program i pustite da vas takozvani čarobnjak (wizard) vodi kroz proces konfiguracije. Praktično za par minuta ćete već surfovati Internetom.

Linksys AG241

Za slučaj da imate više od jednog računara i želite da ih sve povežete na brzi Internet, ruter se nameće kao logičan izbor. Linksys AG241 predstavlja 4-portni ruter sa ADSL modemom. Da malo pojasnimo. U njega se uključuje Internet ADSL linija, a iz njega idu mrežni kablovi do maksimalno 4 računara. Sam uređaj obavlja rutiranje saobraćaja, odnosno raspodelu resursa. Ovo ne znači samo da će svi računari moći da se povežu na Internet, već i da ih na ovaj način i umrežavate. Sa prednje strane uređaja se nalaze diode koje označavaju da je ruter upaljen, kao i aktivnost pojedinačnih LAN kanala i transfera podataka. Pozadi, nalazi se jedan ulaz ADSL veze i četiri LAN priključka. Pored su i taster za paljenje, konektor za napajanje i sakriveni reset taster.

Linksys AG241

Od zanimljivih opcija koje AG241 nudi, tu je recimo firewall zaštita sa Port Filtering, MAC i IP Address Filtering-om, DMZ Hosting-om, i NAT-om. Takođe, firewall će detektovati i sprečiti eventualne DoS napade. Zanimljive su i Parental Control opcije kao što su Internet Access Time Limits i Key Word Blocking pomoću kojih roditelji mogu definisati vreme pristupa Internetu i blokiranje sadržaja sa predefinisanim rečima i tako zaštiti svoju decu. Treba pomenuti i to da će uređaj raditi i kao DHCP server sa podrškom za maksimalno 5 VPN tunnel endpoint-a. Podešavanje opcija se može uraditi preko Web interfejsa i u suštini je prilično jednostavno, pa neće biti posebno komplikovano ni za one manje vične da sami podese sve.

Rezime

Svi oni koji uvode Internet će morati da razmisle o tome koja im varijanta najviše odgovara, a šta god to bilo, Linksys u svojoj ponudi ima rešenje. U pitanju su veoma kvalitetni uređaji odličnog kvaliteta sa sjajnim performansama, i cena koje su potpuno u skladu sa kvalitetom.



I sam sam ima priliku da vidim jedan ovakav uredjaj,stvarno su dobri pogotovo sto imaju ulogu i modema i rutera

Sve pohvale!

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, mart 2008.):
Linksys AM200 40€
Linksys AG241 57€

1 comments:

Анониман је рекао...

Slu l qlh m free porn, franksxxxlinks. Tkw i, xit rkmaek|die zfntpbl q tr ht.