петак, 7. март 2008.

Gigabyte GA-M68SM-S2L

Micro ATX ploča sa integrisanom zvučnom i grafičkom karticom će biti odlična osnova za manje zahtevne sisteme, kućne ili kancelarijske. Pored D-Sub postoji i DVI video izlaz, a iznenađenje predstavlja i paralelni port za koji se našlo mesta.

Gigabyte matična ploča za integrisana rešenja, GA-M68SM-S2L predstavlja odličnu osnovu za AMD sistem. Može primiti praktično bilo koji aktuelni AMD procesor, uključujući i najnovije Phenom-e, dolazi sa integrisanom grafikom i zvukom i sigurno će zanimati sve one koji žele da za što manje novca dođu do modernog računara. Kako je ploča micro ATX formata, biće savršena za small factor računare, to jest računare malih dimenzija.

Gigabyte GA-M68SM-S2L oprema, ploča sa gornje i donje strane, konektori pozadi

Ključne karakteristike

  • Podrška za AMD Phenom procesor
  • Integrisana grafička kartica sa D-Sub i DVI konektorima
  • Integrisana 6-kanalna zvučna kartica
  • Paralelni port

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Gigabyte GA-M68SM-S2L
  • Format ploče: Micro-ATX
  • Čipset: NVIDIA GeForce 7025 + nForce 630a
  • Procesor: Socket AM2 za AMD Athlon 64 FX, Athlon 64 X2, Phenom/Phenom FX, Athlon 64, Sempron procesore
  • Memorija: 2x DIMM, max. 6GB, DDR2 800/667/533/400 MHz
  • Kontroleri: 4x SATAII (RAID), 1x IDE
  • Slotovi: 1x PCI-E x16, 1x PCI-E x1, 2 x PCI 2.2
  • Zvuk: Integrisana Realtek ALC662 Audio CODEC zvučna kartica
  • Dodatno: GLAN, 10 USB portova, integrisana GeForce 7025 grafička kartica

Gigabyte GA-M68SM-S2L

Ova ploča je prilično standardnog rasporeda komponenti, sa relativno čistim layout-om. Hlađenje je povereno običnom, malom aluminijumskom hladnjaku koji se solidno greje, ali i odrađuje posao sasvim dobro. Oko ležišta za procesor ima prostora na pretek, pa se može montirati praktično bilo koji kuler, no verujemo da će se oni koji kupe ovu ploču odlučiti za onaj koji dolazi uz procesor, Box varijantu. Nema sumnje da će ovaj kuler biti dovoljan ukoliko nemate nameru da se bavite overklokom. Zanimljivo je da se Gigabyte odlučio za obične kondenzatore, dok su kod J&W ploče istog čipseta korišćene dosta kvalitetnije komponente (na primer Solid State kondenzatori).

Gigabyte GA-M68SM-S2L ležište procesora i hladnjak, memorijski i PCI slotovi

Pored integrisane 5.1 zvučne kartice, ova ploča ima i NVIDIA 7025 grafičku karticu koja koristi sistemsku memoriju. Činjenica je da neće biti moguće pokrenuti novije igre, ali multimedija u vidu filmova pa čak i HD materijala neće biti problem. Prednost integrisane grafike je što ne zauzima mesto, ne greje se, a pruža ono što će zadovoljiti 90% korisnika. Za slučaj da se ipak preraste integrisana grafika, tu je i jedan PCI-E x16 slot za eventualnu dodatnu grafičku karticu. Sa zadnje strane su kako D-Sub analogni konektor, tako i digitalni DVI sa HDCP podrškom. Kao malo iznenađenje, tu je i paralelni port, za slučaj da je ostao neki malo stariji štampač koga ne želite da se odreknete.

Gigabyte GA-M68SM-S2L SATA, ATA i flopi konektori, priključak za napajanje

Podržava dual channel DDR2 memoriju do 800MHz, i to do maksimlano 6GB, no treba voditi računa o operativnom sistemu koji u nekim slučajevima (32-bitni Windows operativni sistem) prepoznaje i koristi maksimalno 4GB memorije. Moguće je povezati maksimalno 10 USB uređaja, 4 sa zadnje strane i još 6 preko posebnih konektora na ploči. U radu se ova ploča pokazala stabilno i brzo, i nema nikakvih primedbi. U BIOS-u nema previše opcija, ali sasvim dovoljno da se početnici mogu snaći i podesiti šta ih zanima.

Rezime

Sa ovom matičnom pločom se dosta toga dobija u paketu, solidna grafička kartica, zvučna kartica, podrška za brzu DDR2 memoriju, podrška za najnovije AMD procesore. Format ploče će omogućiti sklapanje računara manjih dimenzija korišćenjem posebnih slim kućišta, a kvalitet i stabilnost su sami po sebi dovoljna preporuka. Verujemo da će ova ploča biti zanimlijva manje zahtevnim kućnim i kancelarijskim korisnicima koji žele da uz što manje ulaganje sastave što kompletniji računar.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, februar 2008.): 45€