среда, 5. март 2008.

Gainward BP9600GT

Odlična Gainward 9600GT kartica koja je potpuno redizajnirana u odnosu na Sample verziju koju je NVIDIA predstavila. U pitanju je efikasno hlađena dual slot kartica koja se skoro uopšte ne čuje dok radi, ali se ni ne greje. Performanse su odlične, a BP9600GT predstavlja odličan izbor.

Relativno skoro smo predstavili premijerno NVIDIA 9600GT grafičku karticu, a već pristižu i modeli različitih proizvođača. Prvi na redu je Gainward sa BP9600GT koja uprkos dizajnu koji odskače od referentnog, predstavlja standardnu verziju 9600GT kartice. Gainward je dobro poznat kao proizvođač koji uvek ima da ponudi nešto specijalno, a to dokazuje i ova kartica, ali odmah ćemo napomenuti da postoji i čuvena Golden Sample verzija koja je u stvari fabrički overklokovana.

Gainward BP9600GT sa gornje i donje strane, profil i oprema

Ključne karakteristike

  • Veoma efikasan i atraktivan dizajn kartice
  • Izuzetno tih rad i zanemarljivo malo grejanje kartice
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Gainward BP9600GT
  • Procesor: G94 na 650MHz
  • Memorija: 512 MB DDR3 na 1.8GHz (256bitna magistrala)
  • Shader clock: 1625 MHz
  • Puna podrška za DirectX 10
  • Podrška za pixel shader 4.0
  • Podrška za SLI režim rada
  • Podržava 16x full screen anti-aliasing
  • DVI, TV out, HDMI
  • HDCP podrška

Gainward BP9600GT

Kartica je "obučena" u, za Gainward prepoznatljivu, crvenu boju. U pitanju je plastičan crveni ram i crna aluminijumska mreža. One izgledaju izuzetno atraktivno, a u stvari samo "kriju" ventilator većih dimenzija koji hladi karticu. Ono što je sjajno je činjenica da se ventilator uopšte ne čuje, a kartica i posle višečasovne torture ostaje mlaka na dodir. Rekli bi smo da je hlađenje realizovano prosto sjajno, a kartica je po pitanju buke praktično na nivou nekog pasivno hlađenog rešenja.

Gainward BP9600GT sa bočnih strana

Dizajn kartice je dual slot, za razliku od referentne NVIDIA koja dolazi u single slot varijanti. Ovo i dodatno pobpoljšava hlađenje pošto se sav topao vazduh izbacuje van kućišta. Kartica je opremljena sa 512MB DDR3 memorije (takta 1.8GHz) dok procesor radi na 650MHz (Shader Clock je setovan na 1625MHz). Kada se pogleda malo bolje, vide se i dodatni 6-pinski konektor za napajanje, SLI konektor za povezivanje dve kartice u SLI režim, ali i 2-pinski audio konektor kako bi HDMI port mogao da prosledi i zvuk pored slike.

Gainward BP9600GT video konektori, dodatno napajanje, SLI i audio konektor i maska

U radu se ova kartica pokazala vrlo stabilno, a kao što smo i pomenuli takođe i veoma tiho. Poredili smo je sa karticama iz istog i bliskog cenovnog ranga, kao i sa NVIDIA 9600GT Sample karticom. Rezultati govore da se Gainward 9600GT odlično snalazi u konkurenciji kao i da je referentna NVIDIA 9600GT kartica za nijansu boljih performansi. Ovo i nije čudno pošto se veoma često dešava da Sample primerci postižu bolje rezultate od finalnih verzija.

Rezime

Iako je jedna od prvih koja se pojavila na tržištu, Gainward BP9600GT je sjajna kartica koja nudi odlične performanse za uloženi novac. Dodajmo i to da se skoro ne čuje i da se skoro ne greje kao i prisustvo HDMI konektora i jednačina će biti kompletna. Sa cenom od 200€ predstavlja vrlo dobru kupovinu, a za uzvrat ćete moći da se do mile volje igrate i u najnovijim igrama i višim rezolucijama. Sačekaćemo da i ostali proizvođači ponude svoje modele, da vidimo kakav je međusobni odnos.

Na narednim stranicama možete pogledati kako se ponaša Gainward BP9600GT u sintetičkim testovima i popularnim igrama.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, mart 2008.): 202€