понедељак, 10. март 2008.

Epson Perfection V200

Veoma dobar skener koji će privući amaterske fotografe, ali i bilo koga ko želi da skeniranje bude brzo i kvalitetno. U pakovanju je i adapter za skeniranje 35mm negativa, a rezultati su takođe veoma dobri. Ovaj skener praktično nema mana i predstavlja sjajnu kupovinu.

Čini nam se da samostalni skeneri postaju sve manje traženi na tržištu, za šta su glavni krivci sjajni multifunkcijski uređaji koji po pristojnoj ceni nude čitav niz funkcija. To ne menja činjenicu da ipak postoje korisnici koji žele da skeniraju postojeće fotogrfije u što boljem kvalitetu ili prebace stare 35mm filmove u digitalni oblik. Upravo njima je i namenjen model Perfection V200, koji nudi sjajan kvalitet skeniranja, odličnu brzinu i pregršt zanimljivih opcija.

Epson Perfection V200

Ključne karakteristike

  • Vrlo dobar kvalitet izrade, jednostavan dizajn
  • Četiri tastera za brz pristup najčešće korišćenim funkcijama
  • Poklopac se može otvoriti do 180 stepeni za skeniranje debljih materijala ili objekata
  • Odlična brzina skeniranja, preview za samo 8 sekundi
  • Izuzetan kvalitet skeniranog materijala, kako fotografija, tako i teksta
  • Dodatni adapter za skeniranje 35mm negativa

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Epson Perfection V200
  • Tip skenera: Flatbed
  • Senzor i rezolucija: Color Epson Matrix CCD rezolucije 4800 x 9,600 dpi
  • Efektivno piksela: 40,800 x 56,160 (4800 dpi)
  • Hardware Bit Depth: 48-bit internal/external (kolor), 16-bit internal/external (crno belo)
  • Slajdovi: mehanizam za skeniranje 35mm filma, držač za 3 negativ i 2 slajda
  • Tasteri: 4 tastera (Scan, E-mail, Copy i PDF)
  • Maksimalna površina skeniranja: format A4
  • Brzina skeniranja: 12 msec/line (crno belo i kolor) u 4800 dpi, 145s 35mm film
  • Interfejs USB 2.0
  • Dimenzije: 430.1 × 280.3 × 56.6 mm
  • Težina: 2.6 Kg
  • Operativni sistem: Microsoft Windows 98SE/Me/2000/XP 32/64/Vista 32/64

Epson Perfection V200

Epson Perfection V200 je veoma kvalitetno napravljen, vrlo jednostavnog ali i efikasnog dizajna. Ono što smo odmah proverili je poklopac, a ovaj skener može primiti materijale do 25mm debljine sa zatvorenim poklopcem, a kako se poklopac može otvoriti do 180 stepeni, može se skenirati praktično bilo šta. Ovo je dobra stvar pošto se može desiti da treba skenirati neku deblju knjigu. Na samom skeneru postoje samo četiri tastera, za skeniranje, skeniranje i slanje emailom, kopiranje i automatsko prebacivanje u PDF format. Ovo znači da većinu stvari možete uraditi bez paljenja posebnog programa ili podešavanja.

Epson Perfection V200 otvoren i zatvoren, konektori i tasteri

Za potrebe skeniranja negativa, dolazi i poseban plastični ram-adapter u koji se postavljaju negativi a koji se zatim postavi u skener. Ovaj ram se lako fiksira pošto na okviru skenera postoje urezi u koje se ram uglavi. Ovaj adapter može primiti do 4 slajda ili 6 frejmova od jednom, a ovo će učiniti prebacivanje foto arhive vrlo jednostavnim, brzim i kako se pokazalo veoma kvalitetnim. Veoma korisnim su se pokazale i Epson Easy Photo Fix opcije automatskog podešavanja slike. Kada se dobije preview skeniranog materijala, može se videti kako različita podešavanja utiču na konačnu verziju slike, a mi smo dobili odlične rezultate praktično bez muke.

Epson Perfection V200 skener i oznaka, kablovi i adapter za negative

Skener koristi brzi USB 2.0 interfejs, a brzina skeniranja je veoma dobra. Najduže je potrebno za skeniranje negativa u maksimalnom kvalitetu, oko 145 sekundi. Preview A4 slike ili teksta se može dobiti ispod 10s, dok je za skeniranje A4 slike u 300dpi potrebno ispod 20 sekundi. Ovo je zaista impresivno, pogotovo kada se vide rezultati skeniranja. Boje su izuzetno verne a slika oštra i baz vidljivih gubitaka. Ako se malo vremena provede u podešavanju raznih parametara, rezultati postaju još bolji, a verujemo da će neke slike izgledati i bolje kada se budu prebacile u digitalni oblik. O tekstu nismo ni pričali, ali to je samo zato što praktično i nema potrebe pošto je bez obzira na veličinu slova skeniranje obavilo odličan posao, a ABBYY FineReader 6.0 Sprint koji služi za prepoznavanje karaktera radi priličon dobro.

Rezime

Generalni utisci o ovom skeneru su veoma pozitivni. Kvalitet skeniranja je prosto sjajan, čak i bez specijalnih podešavanja. Ono što je posebno dobro je činjenica da su i one naprednije opcije dostupne i vrlo jednostavne za korišćenje čak i za manje iskusne korisnike. To naglašavamo kao posebnu prednost pošto će bukvalno svako moći da dobije odlične rezultate skeniranja i to za vrlo kratko vreme. Ukoliko imate potrebe za zasebnim skenerom, možemo vam samo najtoplije preporučiti ovaj skener koji će sigurno na najbolji način opravdati preporuku.