понедељак, 3. март 2008.

Creative Inspire A500

Ovo je 5.1 surround sistem koji će prvo privući svojom cenom, a zatim i ostalim kvalitetima. Za vrlo pristojne pare možete imati Creative surround zvučni sistem koji zvuči odlično, vrlo je jednostavan za montažu i zadovoljava prosečne potrebe.

Još jedni zvučnici iz Creative Inspire serije su na redu, i to model A500 koji predstavlja 5.1 surround sistem. Serija Inspire je uvela kvalitetne zvučnike po vrlo povoljnoj ceni, a ta ideja je ispoštovana i kod modela A500. Oni su jednostavni, malih dimenzija za jedan 5.1 sistem i sasvim dobrog zvuka za većinu korisnika. Za onoliko novca koliko koštaju možete dobiti svoj kućni bioskop, što je samo po sebi impresivan podatak.

Creative Inspire A500 sistem i daljinski upravljač

Ključne karakteristike

  • Solidan kvalitet izrade
  • Jednostavno postavljanje i instalacija
  • Vrlo dobar, izbalansiran i dovoljno glasan zvuk
  • Veoma povoljna cena

Utisak kvare

  • Kontrola za jačinu basa se nalazi na poleđini subwoofer-a

Specifikacija

Creative Inspire A500
  • Sistem: 5.1
  • Snaga: 47W (subwoofer 17W, sateliti po 6W)
  • Konektori: 3.5mm stereo konektor

Creative Inspire A500

U pakovanju se nalazi 5 satelita (2 prednja, 2 zadnja i jedan centralni zvučnik), subwoofer i daljinski upravljač koji je kablom spojen sa subwooferom. Subwoofer je crne boje i napravljen od drvenog panela, sa otvorom za vazduh sa prednje strane, dok je sam 5.25-inčni zvučnik okrenut ka bočnoj strani. Kako je napajanje ugrađeno, subwoofer je i malo teži, a svi konektori se nalaze sa njegove zadnje strane. Pored toga, na njemu, takođe sa zadnje strane, se nalazi i potenciometar za regulisanje jačine bas zvučnika. Ovo nije baš idealna pozicija, pošto nije uvek zgodno tražiti bas kontrolu na poleđini zvučnika koji je negde "zavučen" ispod stola. Snaga u vatima ovog bas zvučnika iznosi 17W, što je za neke prosečne potrebe sasvim dovoljno.

Creative Inspire A500 subwoofer

Sateliti, njih 5, su identični i snage 6W. Napravljeni su od plastike, sa zaštitnom mrežicom, a postolje im je fiksirano dok su oni pod uglom okrenuti na gore. Korišćeni su 2" drajveri koji pružaju čist i jasan zvuk, a svi zvučnici su i magnetno oklopljeni. Ovo znači da neće doći do interferencije sa drugom električnom opremom i komponentama (obično je monitor u pitanju). Kablovi prednjih i centralnog zvučnika su dužine 1.7m dok su oni koji spajaju subwoofer i zadnje zvučnike dugački 4m. Postoji i daljinksi upravljač, odnosno bolje rečeno potenciometar za regulisanje jačine zvuka koji služi i za paljenje zvučnika, a on je kablom spojen sa subwooferom.

Creative Inspire A500 subwoofer i konektori

Zvuk sa ovih zvučnika je prilično dobar. Bas je dovoljno snažan da će se svideti i onima koji vole malo jaču muziku, a sateliti isporučuju vrlo precizan zvuk. Mora se obratiti pažnja kada se ovi zvučnici postavljaju, pošto od pravilnog rasporeda dosta zavisi kakav će zvuk biti. Čini nam se da će A500 biti sasvim dovoljan za sobu srednje veličine, ali se može desiti i da korisnici koji vole vrlo glasnu muziku ipak budu malo razočarani. Ovaj sistem neće biti zaglušujuće glasan, pa i to treba imati na umu. Nama se svidelo to što je zvuk solidno balansiran, ne dolazi do prekrivanja basa, a sateliti su dovoljno jaki ali ipak ne i previše.

Rezime

Kao zaključak se može reći sledeće: ovi zvučnici su veoma jednostavni za korišćenje i instalaciju (povezivanje), jeftini su (za 5.1 sistem), nude vrlo pristojan zvuk i dovoljno su mali da neće zauzeti puno mesta u sobi. Da li je to dovoljno da se neko odluči za kupovinu ili ne, ostaje kao i uvek na njemu.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, februar 2007.): 59€