понедељак, 3. март 2008.

CoolerMaster Centurion 590

Novo kućište iz Cooler Mastera je midi tower formata, ali sa vrlo impresivnim mogućnostima. Može se instalirati do 8 ventilatora od 120mm, što će obezbediti maksimalno dobro hlađenje, a tu su i otvori za sistem vodenog hlađenja. Za bilo koje majstorisanje, neće biti potreban šrafciger, što je odlično.

Posle, po svim parametrima, sjajnog kućišta RC-690 Dominator, u istom maniru Cooler Master predstavlja i Centurion 590. Sve ono što je bilo dobro kod Dominatora, Cooler Master je preselio u nešto manje kućište midi-ATX formata, pa ne bi bilo uopšte mnogo pogrešno nazvati ovo kućište baby Dominator. Bez obzira na ime, ono što ovo kućište nudi je prepoznatljiv kvalitet, vrlo interesantan broj opcija koje su do sada bile rezervisane za mnogo skuplja kućišta i očekivanu vrlo povoljnu cenu. Ovo je sasvim dovoljno da se obrati malo više pažnje na novog Centuriona.

CoolerMaster Centurion 590 prednja i bočna strana, konektori

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet izrade
  • Izrađeno je od aluminijuma, sa celom prednjom stranom koja je perforirana, za lepši izgled i bolju ventilaciju
  • Može se postaviti ukupno osam 120mm ventilatora (dva dolaze u pakovanju)
  • Potpuno tool free dizajn
  • Modularni dizajn ležišta za 5.25" i 3.5" uređaje

Utisak kvare

  • Nedostatak filtera za prašinu

Specifikacija

CoolerMaster Centurion 590
  • Uređaji: 9x 5.25" maksimalno, 5 x 3.5"
  • Napajanje: Nema
  • Hlađenje:
  • Napred: Jedan ventilator od 120mm (Blue LED, 1200 rpm, 21 dBA)
  • Pozadi: Jedan ventilator od 120mm (1200 rpm, 21 dBA)
  • Gore: Dva ventilatora od 120mm ili 140mm (opciono)
  • Dole: Jedan ventilator od 120mm (opciono)
  • Leva bočna strana: Dva ventilatora od 120mm ili 140mm (opciono)
  • Opciono: Može se instalirati još jedan ventilator od 120mm sa gornje strane, 2x 120mm napred, 2x120mm na desnoj bočnoj strani
  • Dodatno: 2 x USB, 2x audio i firewire konektori
  • Dimenzije: 210 X 440 x 510 mm
  • Težina: 8.5 Kg

CoolerMaster Centurion 590

Kućište je crne boje, celo izrađeno od aluminijuma uključujući i celu prednju stranu koju čini 9 maski za 5.25" uređaje. Cela ta prednja strana, odnosno maske su od perforirane, mrežaste strukture, što osim vrlo interesantnog izgleda ima funkciju i da omogući nesmetanu cirkulaciju vazduha. Cooler Master je dizajnirao kućište tako da bude maksimalno funkcionalno, a evo i kako. Cela unutrašnjost je podeljena na 5.25" slotove, kojih ima ukupno 9. Ovo znači da teoretski možete smestiti 9 ovakvih uređaja.

CoolerMaster Centurion 590 zadnja strana

A šta je sa hard diskovima? Za njih postoji poseban rack (u pakovanju dolazi jedan) u koji staju 4 hard diska, a koji zauzima 3 slota od 5.25". Dodatno, ukoliko imate više od 4 hard diska, možete kupiti još jedan rack. Ovaj modularni dizajn je izuzetno praktičan (i sasvim sigurno jeftiniji za proizvodnju) i verujemo da ćemo viđati sve više kućišta napravljenih u ovom maniru.

CoolerMaster Centurion 590 unutrašnjost kućišta, mehanizam za fiksiranje kartica

Hlađenje je još jedan specijalitet ovog modela. Kućište dolazi sa instalirana dva ventilatora prečnika 120mm, napred (sa plavim LED-om) i pozadi. Ovaj napred služi za ubacivanje hladnog vazduha u kućište, dok onaj pozadi izbacuje topao vazduh napolje. Za slučaj da spadate u one korisnike kojima nikada nije previše ventilatora i hlađenja, dobra vest je da se može dodati još čak 6 120mm ventilatora. Ovo je zaista impresivan podatak, a ventilatori se mogu smestiti na sledeći način: jedan na gornjoj stranici, dva na desnoj bočnoj stranici i još dva sa prednje strane.

CoolerMaster Centurion 590 ventilator sa zadnje strane, ležišta za 5.25" i 3.5" uređaje

Ipak, za slučaj da ni to nije dovoljno (u šta je zaista teško poverovati) tu su i otvori za creva sistema vodenog hlađenja. Za jedno midi tower kućište, ovo sve je stvarno i više nego dovoljno, bar što se opcija za hlađenje tiče. Inače, dva instalirana ventilatora su deklarisana na 17dBA, što znači da su praktično nečujni. Kada se zaviri u kućište, ono što se odmah vidi je da napajanje stoji dole, gde su i gumene podloške. Na žalost, filter za prašinu je izostao.

Ono što nam se vrlo dopalo je to što se apsolutno sve može uraditi bez šrafcigera, od otvaranja kućišta, instalacije kartica ili 5.25" i 3.5" uređaja. Sve ovo funkcioniše besprekorno, i nema nikakvih primedbi. Primetili smo i proreze i otvore na tray-u na koju se montira matična ploča, što znači da će biti moguće pokupiti i grupisati kablove da ne bi smetali. Sve u svemu, ovo je sjajno kućište koje nudi dosta opcija koje se ređe sreću u ovoj kategoriji.

Rezime

Po isprobanom i uspešnom receptu, sve ono što je urađeno u RC-690 kućištu, ovde je manje više ponovljeno, pa je rezultat praktično isti, samo u manjem pakovanju. Odličan kvalitet izrade je i ovoga puta tu, a mi smo sasvim sigurni da će Centurion biti jedno od prodavanijih kućišta kod nas.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, februar 2008.): 60€