среда, 26. март 2008.

Asus Striker II NSE za overklokere

Još jedna u nizu fantastičnih Striker matičnih ploča koja je namenjena najzahtevnijim korisnicima vičnim oveklokovanju. Iako je cena visoka, ona je u potpunosti opravdana mogućnostima i opcijama, ali i dodatnom opremom. Definitivno nije model za svakoga već samo za one koji znaju šta sve dobijaju za uloženi novac.

Još jedna u nizu izuzetnih Asus Striker ploča je na redu za prikaz, Striker II NSI. Koristeći NVIDIA 790i SLI čipset, ova ploča iz R.O.G. (Republic Of Gamers) serije pretenduje da bude jedan od najboljih izbora za one koji ne prave kompromise po pitanju performansi. Ova ploča je prvenstveno namenjena igračima i overklokerima koji će iz nje moći da izvuku i više nego što u startu pruža. Kao i uvek, cena je dosta visoka, no u potpunosti opravdana. Od pakovanja i propratne opreme, do ugrađenih komponenti je jasno da je ova ploča ekstra klase i da je zaista teško naći konkurenta. U ponudi Asus-a postoji još jedna Striker II ploča sa sufiksom Extreme, koja je vrlo slična ovoj sa to razlikom da koristi NVIDIA 790i SLI Ultra čipset.

Asus Striker II NSE sa gornje i donje strane, oprema i konektori sa zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Iuzuzetan kvalitet izrade i ugrađenih komponenti
  • Veoma luksuzan paket dodatne opreme
  • Impresivan overklok potencijal
  • Podrška za najnovije Intel procesore
  • Podrška za dve ili tri grafičke kartice
  • LCD poster displej, temperaturni senzori, tasteri za paljenje i reset računara i BIOS-a

Utisak kvare

  • Iako opravdana, cena je visoka

Specifikacija

Asus Striker II NSE
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: NVIDIA nForce 790i SLI
  • Procesor: LGA775 socket za Intel Core2 Quad / Core2 Extreme / Core2 Duo / Pentium Extreme / Pentium D / Pentium 4 procesorekompatibilan sa Intel 05B/05A/06 procesorom, podržava Intel procesore sledeće generacije 45nm multi-core
  • Memorija: 4x DIMM, max. 8GB, DDR3 1600(O.C)/1333/1066/800
  • Kontroleri: 6x SATA (RAID 0, 1, 0+1, 5 i JBOD), 1x IDE, 2x eSATA
  • Slotovi: 3x PCI-E x16, 1x PCI Express x1, 2x PCI 2.2
  • Zvuk: ADI 1988B 8-channel High Definition Audio CODEC na zasebnoj SupremeFX kartici
  • Dodatno: Dual Gigabit LAN, 10 USB portova, 2x FireWire port, optički i koaksijalni S/PDIF konektor, prekidači za paljenje, resetovanje računara i BIOS-a,

Asus Striker II NSE

Kada se kutija raspakuje, u opremi ćete pronaći sijaset dodataka, pa tako pored tri SATA, jednog ATA i flopi kabla dolazi i SATA adapter za napajanje, bracket za dva USB i jedan FireWire port, SLI mostići (za dual i triple SLI režim), dodatna SupremeFX kartica sa audio konektorima, LCD post ekran i dodatni ventilator za čipset, a kao posebna poslastica su tu i temperaturni senzori. Naravno, diskovi sa drajverima i programima se podrazumevaju. Odmah se primećuje Fusion Block System odnosno vodeni blok koji je deo sistema za hlađenje. Ideja je da se na veoma jednostavan način može priključiti sistem vodenog hlađenja. Sve bitne komponente su prekrivene bakarnim hladnjacima koje povezuje bakarni heat pipe. Nezaobilazni R.O.G. logo je i osvetljen, a ovo se iz BIOS-a može i isključiti.

Asus Striker II NSE sistem za hlađenje

Napajanje procesora je 8-fazno što obezbeđuje maksimalno kvalitetno snabdevanje energijom čak i kada se overklokuje. Ugrađene komponente su vrhunskog kvaliteta (svi kondenzatori su solid state tipa, na primer), a naponska jedinica procesora se i dodatno hladi bakarnim hladnjakom koji je deo sistema za hlađenje. Na memorijski podsistem se takođe vodilo računa, pa je upotrebljeno dvofazno napajanje koje omogućava da se memorija dobro podigne na viši takt (moguće je uz overklok koristiti i DDR3 1600MHz memoriju). Sve ono na šta smo navikli kod Asus ploča ove kategorije nije ni ovoga puta izostalo. Konektori zvučne kartice su izmešteni na posebnu add-in karticu (SupremeFX), a možete i razmestiti temperaturne senzore da bi pratili temperature ključnih delova sistema.

Asus Striker II NSE ploča i hladnjaci, ležište za procesor, tasteri za paljenje i resetovanje

Da su overklokeri glavna ciljna grupa, pokazuje i dodatni LCD ekran koji će pokazivati statusne poruke ukoliko pri podizanju sistema dođe do greške, a za razliku od sličnih rešenja, na ekranu će umesto broja izaći opis greške. Na samoj ploči postoje tasteri ta paljenje i resetovanje računara, ali i jedan manji taster za resetovanje BIOS-a. Ovo može nekome zvučati kao šminka, ali onima koji često menjaju parametre sistema i koji ploču drže mahom van kućišta, ovo puno znači. Konektori sa zadnje strane su osvetljeni za slučaj da u mraku pokušavate da nešto povežete, a na samoj ploči ima i dodatnih dioda koje će vam crvenom, žutom ili zelenom bojom reći koliko je sistem overklokovan, odnosno da li su naponi ključnih komponenti opasno visoki. Bez obzira koliko budete bili ambiciozni u overkloku, ploča poseduje i mnoge sigurnosne sisteme koji će sprečiti da bilo šta bude sprženo.

Asus Striker II NSE PCI i memorijski slotovi, ATA, SATA i konektor za napajanje

Ovo je dobar trenutak da se kaže i da ova ploča ima tri PCI-E x16 slota (u pitanju je PCI-E 2.0 magistrala, a sva tri slota rade na punih 16 linija magistrale) što znači da je spremna za SLI, Triple SLI ili čak Quad SLI (2x 9800X2 kartice). Pored toga, na njoj se nalazi 6 SATA konektora ali i 2 eSATA, jedan ATA i flopi konektori. Sa zadne strane se nalazi i jedan FireWire konektor (za drugi se koristi header sa ploče), dual GLAN i koaksijalni i optički S/PDIF priključci. Ukupno se može povezati 10 USB uređaja (6 konektora je sa zadnje strane, a 4 preko headera sa ploče). Raspored komponenti je vrlo dobar, konektori za napajanje su recimo postavljeni na same ivice ploče, a oko ležišta procesora ima dovoljno mesta za bilo koji veći kuler. BIOS je naravno priča za sebe, a opcija ima toliko da će i oni vičniji provesti dosta vremena u upoznavanju. Naravno, sve se može postaviti da radi automatski, ali zašto bi bilo ko kupio ovu ploču da to radi?

Rezime

Performanse ploče su iznad proseka i predstavljaju nadprosečno dobre brojke što i jeste bilo za očekivati. Pomenućemo i to da je neke od vrednosti parametara u BIOS-u moguće postaviti suludo visoko, odnosno ne verujemo da je moguće naterati sistem da radi na tim vrednostima, ali to ipak stoji kao mogućnost. Nije baš lako pronaći neku manu, a u ovom slučaju bi to bila očekivana cena koja jednostavno nije baš za smrtnike. Oni koji je budu kupili će imati jednostavno jednu od najmoćnijih matičnih ploča u ovom trenutku.