среда, 26. март 2008.

Šampion Asus EN9800GX2

Najnoviji šampion brzine, grafička kartica bazirana na dva NVIDIA 9800 procesora. Namenjena je svim igračima koji hoće da igraju najnovije igre u visokim rezolucijama i sa detaljima na maksimumu. Vrhunska izrada, vrhunske performanse i samo još čekamo da vidimo koliko će cena biti vrhunska. Za one koji hoće najbolje, ovo poslednje ne bi trebalo da predstavlja problem.

Nije puno vremena prošlo od predstavljanja fantastične ATI 3870 X2 grafičke kartice sa dva grafička procesora, a NVIDIA is back with a vengeance. Pred vama je novi kralj, 9800X2 i premijera na Srpskom tržištu. Asus je među prvima ponudio grafičku karticu koja koristi dva 9800 procesora. Upakovana sa 1GB DDR3 memorije, ona je predviđena da zauzme prvu poziciju po performansama, a da li je tako, proverićemo i sami. Suštinksi, ova kartica ne donosi ništa revolucionarno, već nešto što je provereno dobro, samo čini još boljim.

Asus EN9800GX2

Ključne karakteristike

  • Predstavlja dual-GPU grafičku karticu nove generacije
  • 1GB DDR3 memorije sa impresivnim teorijskim protokom
  • Odlično rešeno hlađenje
  • Uprkos svemu, kartica je dosta tiha
  • Izuzetne performanse

Utisak kvare

  • Zahteva moćno napajanje
  • Ne donosi ništa revolucionarno novo

Specifikacija

Asus EN9800GX2
  • Procesor: 2x G92 na 600MHz
  • Memorija: 1 GB DDR3 na 2GHz (256bitna magistrala)
  • Shader clock: 1.5 GHz
  • Puna podrška za DirectX 10
  • Podrška za pixel shader 4.0
  • Podrška za SLI režim rada
  • Podržava 16x full screen anti-aliasing
  • DVI, TV out, HDMI
  • HDCP podrška
  • Interfejs: PCI-E 2.0

Asus EN9800GX2

Za razliku od ATI 3870 X2 koja je dizajnirana tako da su na jednu štampanu ploču postavljena dva procesora, 9800X2 dolazi u dual slot varijanti, sa praktično dve grafičke kartice u jednom kućištu. Ovo sa jedne strane zauzima više mesta u kućištu, ali sa druge strane omogućava bolje hlađenje koje će ovoj zveri itekako trebati. Procesori su izrađeni u 65nm procesu iste su arhitekture kao već viđeni G92 (8800GTS), i podešeni da rade na 600MHz, što je recimo niže od 8800GTS (650MHz) ali i ATI 3870 X2 (825MHz). Memorija je sa druge strane podešena da radi efektivno na 2GHz, što je malo brže od pomenuta dva konkurenta. Memorijska magistrala je 256-bitna (odnosno 2x 256b pošto svaki procesor adresira svojih 512 MB memorije) što u jednačini za maksimalni teorijski protok da je 128GB/s što je već dovoljno više od bilo koje aktuelne kartice. Stream procesori kojih ima 2x 128, rade na 1.5GHz, što nije veliki pomak u odnosu na NVIDIA grafike prethodne generacije, ali jeste u odnosu na ATI.

Asus EN9800GX2 sa bočnih, gornje i donje strane

Po specifikaciji, Asus EN9800X2 će gutati 197W snage, odnosno biće potrebno napajanje od oko 600W da bi sve radilo kako treba, ili ukoliko pak hoćete da dve ovakve kartiec spojite u SLI modu (za šta ruku na srce drajveri još uvek ne postoje), napajanje od barem 850W. Od dodatnih konektora za napajanje su tu jedan 6-pinski i jedan 8-pinski. Sa zadnje strane, tu su dva DVI i jedan HDMI konektor, a kao i kod 9600 kartice i ovde dolazi u pakovanju kablić za zvuk koji se prosleđuje do HDMI konektora. Praktično cela kartica je oklopljena masivnim hladnjakom koji hladi ova dva procesora, zajedno sa ventilatorom koji se i pod najvećim mukama neće mnogo čuti, a kartica će ostati sasvim mlaka. Ovo je svakako dobra vest, a kako je u pitanju G92 arhitektura, potrošnja energije je svakako poboljšana u odnosu na prethodnu generaciju.

Asus EN9800GX2 video, SLI i konektori za napajanje, ventilator

Od noviteta koje treba pomenuti su Hybrid SLI režim i poboljšani PureVideo HD. Hybrid SLI je sistem kada postoji integrisana grafička kartica koja će prikazivati sliku kada nije potrebna 3D akceleracija, a kada sistem detektuje da se pokreće igra, uključuje se posebno instalirana grafička kartica i na sebe preuzima posao. PureVideo HD je dodatno unapređen, pa je dodat dynamic color enhancement koje u realnom vremenu (za svaki frejm zasebno) reguliše balans boja. To se ne primenjuje na bukvalno svakom frejmu, već samo na onim za koje softver proceni da je potrebno. Dual-stream decoding je novitet koji omogućava da svaki procesor za sebe obrađuje sliku da bi što više rasteretio glavni procesor.

Rezime

Iako Asus EN9800X2 ne donosi ništa revolucionarno novo, ona je ipak nova, najbrža kartica današnjice. Kako 8800 serija polako ali sigurno ide u penziju, nema dileme da će 9800 serija, a samim tim i 9800X2 biti itekako popularna u budućnosti. Asus verzija nam donosi veoma kvalitetnu izradu na koju smo i navikli u ostalom, i izuzetne performanse koje opravdavaju titulu. Borba se nastavlja, a eto dobrog izgovora za novu kupovinu.