петак, 28. март 2008.

Moćna XFX nForce 790i Ultra

Sjajna ploča sa najnovijim NVIDIA 790i Ultra SLI čipsetom. Sa podrškom za najnovije Intel procesora 1600MHz FSB-a, DDR3 memorijom do 2GHz i mogućnošću da pokrene Triple SLI ili Quad SLI, ova ploča će biti prava poslastica za one najambicioznije. Dodajmo i impresivne opcije u BIOS-u vezane za overklok, i jasno je da će ovaj model biti vrlo tražen među entuzijastima.

Najnoviji NVIDIA čipset, 790i u svojoj najjačoj verziji, 790i Ultra SLI čini osnovu ove XFX matične ploče. Ona je namenjena Intel procesorima nove generacije, a podržaće i najnovije Yorkfield procesore sa 1600MHz FSB-om pošto je 790i Ultra SLI i prvi čipset koji oficijelno podržava ove procesore. Ova ploča koristi DDR3 memoriju i to do maksimalno 2GHz brzine (doduše specijalnu EPP verziju), i predstavlja očigledan izbor za sve najzahtevnije korisnike koji jednostavno traže najbrže i najbolje rešenje u datom momentu. Jasno je da je ova ploča veoma moćna osnova za sistem koji će biti aktuelan duže vremena ali i za fantastične performanse. Cena DDR3 memorije (pogotovo one brže koja bi najbolje odgovarala ovoj ploči) i Yorkfield procesora je za sada prilično visoka, i sistem sa ovom matičnom pločom neće biti jeftin, ali za ono što može da pruži, cena je sasvim opravdana.

XFX nForce 790i Ultra sa gornje i donje strane, oprema

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet izrade
  • Podržava Triple SLI i Quad SLI sisteme
  • Podržava nove Intel procesore sa 1600MHz FSB-om
  • Podržava DDR3 memoriju do 2GHz
  • Sjajne mogućnosti overkloka

Utisak kvare

  • Pomalo čudan raspored SATA konektora
  • Čipset se dosta zagreva

Specifikacija

XFX nForce 790i Ultra
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: NVIDIA nForce 790i Ultra MCP (FSB do 1600MHz)
  • Procesor: Socket LGA775, Intel Penryn, Core 2 Extreme, Core 2 Duo, Core 2 Quad, Pentium
  • Memorija: 4x DIMM, max. 8GB, DDR3 do 2000MHz SLI-Ready memory with EPP (Enhanced Performance Protocol)
  • Kontroleri: 7x SATAII (RAID 0,1,0+1,5), 1x IDE, 1x eSATA
  • Slotovi: 3x PCI-E x16 (2x PCI-E 2.0, 1x PCI-E 1.0), 1x PCI-E x1, 2x PCI 2.2
  • Zvuk: Integrisana Realtek ALC888 High definition 8-kanalna zvučna kartica
  • Dodatno: Dual GLAN, 10 USB portova (6 pozadi i 4 preko header-a na ploči), 2x FireWire, Diagnostic LED

XFX nForce 790i Ultra

Ono što ćemo prvo pomenuti je to da ploča ima tri PCI Express slota. Dva od njih su PCI-E 2.0 interfejsa a jedan PCI-E 1.0. Ovo znači u praksi da možete koristiti tri grafičke kartice (8800 Ultra ili GTX) da dobijete Triple SLI sistem, ili dve 9800GX2 kartice za Quad SLI sistem. Dodaćemo da je 790i Ultra SLI i prvi NVIDIA čipset koji ima ugrađenu podršku za PCI Express 2.0 i maksimalni teorijski protok od 5GB/s. Ploča se hladi masivnim heat pipe sistemom hlađenja koji uključuje velike aluminijumske hladnjake koji pokrivaju sve ključne elemente sistema (čipset, komponente naponske jedinice). Hladnjaci su pomalo neobičnog oblika i dosta visoki oko ležišta procesora, no mesta ima na pretek za bilo koji veći kuler za procesor. Poznata stvar je da se ovaj North Bridge poprilično greje, a u tu svrhu u pakovanju dolazi i mali ventilator koji se montira na hladnjak i pomaže da sistem bude dobro hlađen.

XFX nForce 790i Ultra ležište procesora, delovi sistema za hlađenje i konektori sa zadnje strane

Na ploči se nalazi svih sedam SATA konektora, koliko čipset maksimalno podržava, ali i dodatni eSATA konektor za zadnje strane. Raspored SATA konektora nije baš najsrećniji, pošto su dva smeštena na idealno mesto, na ivici ploče i to položeno, tako da ne smetaju ni malo, dok su četiri postavljena između memorijskih slotova i ATA konektora, što nije baš najbolja pozicija, a 7. SATA konektor je postavljen tik uz PCI-E x1slot i ne možemo da zamislimo ni jedan jedini slučaj a da to bude zgodno. Uprkos činjenici da ih sve ređe viđamo, flopi i ATA konektori su našli mesto na ovoj ploči i to na dobrom mestu, na samoj ivici ploče. Tako je i sa 24-pinskim konektorom za napajanje koji je sa strane, pa kablovi napajanja neće smetati ali i sa 8-pinskim napajanjem koje je skroz u ćošku ploče. Raspored komponenti je, osim pomenutih SATA konektora, sasvim dobar.

XFX nForce 790i Ultra čipset i sistem hlađenja

Od zanimljivosti, tu su tasteri za paljenje i resetovanje računara, što će overklokeri umeti da cene, ali i dijagnostički LED koji će prijavljivati kod greške ukoliko do nje dođe po paljenu računara. E sad, nije da cepidlačimo, ali recimo ovi pomenuti tasteri za paljenje i resetovanje su mogli da budu i malo lepše napravljeni, kao što je uradio recimo ASUS (kapice sa oznakom funkcije koja još i svetli), a i dijagnostički LED je već zamenjen LCD displejima koji umesto koda (koji se mora dešifrovati u uputstvu) prikazuju konkretan problem. Ne mislimo da bez toga ne može, ali kako je ovo ploča vrhunske klase, voleli bi i da su neki detalji takođe takvi. Na ploči se nalazi i 6 običnih i jedan CPU konektor za ventilatore, što je sasvim dovoljno i za one koji imaju tower kućište koje mora biti dobro hlađeno. Memorijskih slotova ima 4, i podržano je maksimalno 8GB memorije (kako smo viđali ploče koje podržavaju i 32GB, ovo i nije nešto posebno impresivno) a posebno ćemo napomenuti da je maksimalna brzina DDR3 memorije koja se može korisititi celih 2GHz. Ova memorija još ne može da se kupi, ali kad je bude bilo, vlasnici ove ploče će profitirati.

XFX nForce 790i Ultra PCI i memorijski konektori, SATA konektori

BIOS je Phoenix Award verzije i poseduje sijaset opcija za napredne korisnike odnosno overklokere. U Advanced Chipset Features meniju se nalazi manje više sve zanimljivo onima koji će probati da izvuku maksimalne performanse. Neka od opcija su i System clocks, FSB and Memory Config, CPU Config, System Voltages, ali i nešto egzotično poput NVMEM memory testa. Ono što je novo su Load timing/voltage set i Save timing/voltage set što će omogućiti malo fleksibilnije eksperimentisanje sa vrednostima dok se ne nađu one stabilne. Naravno, ukoliko memorija i procesor ne rade na istoj brzini, potrebno je to podesiti u BIOS-u kako bi odvojeno mogli da se podešavaju.

Rezime

Ploča je radila veoma stabilno (uprkos prilično vrelom čipsetu), a performanse su za nijansu bolje od prethodne generacije ovog čipseta. Ovo ne iznenađuje pošto treba znati da će tek sa uparenom DDR3 memorijom visoke učestanosti i novim Intel procesorom 1600MHz FSB-a pokazati šta ume i koliko može da bude brza. Overklokerske mogućnosti su odlične, pa će performanse moći i dodatno da se unaprede. Ako planirate da sastavite zaista moćan sistem najnovije generacije sa tri ili četiri grafička procesora, ova ploča bi mogla biti idealan izbor. Njeno vreme tek dolazi, pa nema bojazni da će brzo izaći iz mode.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, mart 2008.): 312€

AMD i Intel - uporedna tabela ponude procesora


Obim ponude najvećih kompanija katkad može delovati gotovo zastrašujuće, naročito za slabije upućene korisnike. Sajt VR-Zone je napravio uporednu tabelu, sa cenama svih novijih procesora, uključujući tu Core 2 Duo i Core 2 Quad modele kompanije Intel, kao i Phenom X3 i X4 procesore kompanije AMD. Pored cena, mogu se videti i najvažnije karakteristike i na taj način se lako može steći odgovarajuća predstava o klasi. Tu je i raspored pojeftinjenja, predviđenih za 7. april, nakon kojih će veći broj modela dobiti nove cene.

AMD predstavio nove Phenom procesore

AMD je zvanično predstavio Phenom X3 8000 seriju, koja predstavlja seriju u okviru koje će biti izdavani trojezgarni procesori. Za početak će se pojaviti 8400 i 8600 modeli, koji rade na 2.1 i 2.3 GHz, respektivno. Za sada se radi o procesorima sa B2 stepingom, koji će biti dostupni prevashodno OEM naručiocima i čija cena nije poznata. B3 revizija će uskoro postati dostupna, pod oznakama 8450 i 8650, a AMD navodi da će cene ovih procesora iznositi između 160 i 180 dolara. Phenom X3 procesori su u stvari X4 modeli sa jednim onhesposobljenim jezgrom i 512 KB L2 keš memorije. Trojezgarni Phenom procesori podržavaju HyperTransport 3.0 i imaju integrisan DDR2 memorijski kontroler.



Pored ovih procesora, AMD je predstavio i Phenom X4 9100e. On takođe dolazi sa B2 stepingom i radi na 1.8 GHz. Ovaj procesor se odlikuje nižim nivoom potrošnje i troši 65 W, dok ostali modeli Phenom serije troše 95 ili više vati i predstavljaju veće potrošače. Cena Phenom X4 9100e takođe nije najavljena, a i ovi procesori će u dogledno vreme biti zamenjeni modelima sa B3 stepingom. Kompletnu listu trenutno dostupnih modela Phenom procesora možete videti u tabeli priloženoj neposredno ispod ovog teksta.

среда, 26. март 2008.

Šampion Asus EN9800GX2

Najnoviji šampion brzine, grafička kartica bazirana na dva NVIDIA 9800 procesora. Namenjena je svim igračima koji hoće da igraju najnovije igre u visokim rezolucijama i sa detaljima na maksimumu. Vrhunska izrada, vrhunske performanse i samo još čekamo da vidimo koliko će cena biti vrhunska. Za one koji hoće najbolje, ovo poslednje ne bi trebalo da predstavlja problem.

Nije puno vremena prošlo od predstavljanja fantastične ATI 3870 X2 grafičke kartice sa dva grafička procesora, a NVIDIA is back with a vengeance. Pred vama je novi kralj, 9800X2 i premijera na Srpskom tržištu. Asus je među prvima ponudio grafičku karticu koja koristi dva 9800 procesora. Upakovana sa 1GB DDR3 memorije, ona je predviđena da zauzme prvu poziciju po performansama, a da li je tako, proverićemo i sami. Suštinksi, ova kartica ne donosi ništa revolucionarno, već nešto što je provereno dobro, samo čini još boljim.

Asus EN9800GX2

Ključne karakteristike

  • Predstavlja dual-GPU grafičku karticu nove generacije
  • 1GB DDR3 memorije sa impresivnim teorijskim protokom
  • Odlično rešeno hlađenje
  • Uprkos svemu, kartica je dosta tiha
  • Izuzetne performanse

Utisak kvare

  • Zahteva moćno napajanje
  • Ne donosi ništa revolucionarno novo

Specifikacija

Asus EN9800GX2
  • Procesor: 2x G92 na 600MHz
  • Memorija: 1 GB DDR3 na 2GHz (256bitna magistrala)
  • Shader clock: 1.5 GHz
  • Puna podrška za DirectX 10
  • Podrška za pixel shader 4.0
  • Podrška za SLI režim rada
  • Podržava 16x full screen anti-aliasing
  • DVI, TV out, HDMI
  • HDCP podrška
  • Interfejs: PCI-E 2.0

Asus EN9800GX2

Za razliku od ATI 3870 X2 koja je dizajnirana tako da su na jednu štampanu ploču postavljena dva procesora, 9800X2 dolazi u dual slot varijanti, sa praktično dve grafičke kartice u jednom kućištu. Ovo sa jedne strane zauzima više mesta u kućištu, ali sa druge strane omogućava bolje hlađenje koje će ovoj zveri itekako trebati. Procesori su izrađeni u 65nm procesu iste su arhitekture kao već viđeni G92 (8800GTS), i podešeni da rade na 600MHz, što je recimo niže od 8800GTS (650MHz) ali i ATI 3870 X2 (825MHz). Memorija je sa druge strane podešena da radi efektivno na 2GHz, što je malo brže od pomenuta dva konkurenta. Memorijska magistrala je 256-bitna (odnosno 2x 256b pošto svaki procesor adresira svojih 512 MB memorije) što u jednačini za maksimalni teorijski protok da je 128GB/s što je već dovoljno više od bilo koje aktuelne kartice. Stream procesori kojih ima 2x 128, rade na 1.5GHz, što nije veliki pomak u odnosu na NVIDIA grafike prethodne generacije, ali jeste u odnosu na ATI.

Asus EN9800GX2 sa bočnih, gornje i donje strane

Po specifikaciji, Asus EN9800X2 će gutati 197W snage, odnosno biće potrebno napajanje od oko 600W da bi sve radilo kako treba, ili ukoliko pak hoćete da dve ovakve kartiec spojite u SLI modu (za šta ruku na srce drajveri još uvek ne postoje), napajanje od barem 850W. Od dodatnih konektora za napajanje su tu jedan 6-pinski i jedan 8-pinski. Sa zadnje strane, tu su dva DVI i jedan HDMI konektor, a kao i kod 9600 kartice i ovde dolazi u pakovanju kablić za zvuk koji se prosleđuje do HDMI konektora. Praktično cela kartica je oklopljena masivnim hladnjakom koji hladi ova dva procesora, zajedno sa ventilatorom koji se i pod najvećim mukama neće mnogo čuti, a kartica će ostati sasvim mlaka. Ovo je svakako dobra vest, a kako je u pitanju G92 arhitektura, potrošnja energije je svakako poboljšana u odnosu na prethodnu generaciju.

Asus EN9800GX2 video, SLI i konektori za napajanje, ventilator

Od noviteta koje treba pomenuti su Hybrid SLI režim i poboljšani PureVideo HD. Hybrid SLI je sistem kada postoji integrisana grafička kartica koja će prikazivati sliku kada nije potrebna 3D akceleracija, a kada sistem detektuje da se pokreće igra, uključuje se posebno instalirana grafička kartica i na sebe preuzima posao. PureVideo HD je dodatno unapređen, pa je dodat dynamic color enhancement koje u realnom vremenu (za svaki frejm zasebno) reguliše balans boja. To se ne primenjuje na bukvalno svakom frejmu, već samo na onim za koje softver proceni da je potrebno. Dual-stream decoding je novitet koji omogućava da svaki procesor za sebe obrađuje sliku da bi što više rasteretio glavni procesor.

Rezime

Iako Asus EN9800X2 ne donosi ništa revolucionarno novo, ona je ipak nova, najbrža kartica današnjice. Kako 8800 serija polako ali sigurno ide u penziju, nema dileme da će 9800 serija, a samim tim i 9800X2 biti itekako popularna u budućnosti. Asus verzija nam donosi veoma kvalitetnu izradu na koju smo i navikli u ostalom, i izuzetne performanse koje opravdavaju titulu. Borba se nastavlja, a eto dobrog izgovora za novu kupovinu.








Šampion Asus EN9800GX2

Najnoviji šampion brzine, grafička kartica bazirana na dva NVIDIA 9800 procesora. Namenjena je svim igračima koji hoće da igraju najnovije igre u visokim rezolucijama i sa detaljima na maksimumu. Vrhunska izrada, vrhunske performanse i samo još čekamo da vidimo koliko će cena biti vrhunska. Za one koji hoće najbolje, ovo poslednje ne bi trebalo da predstavlja problem.

Nije puno vremena prošlo od predstavljanja fantastične ATI 3870 X2 grafičke kartice sa dva grafička procesora, a NVIDIA is back with a vengeance. Pred vama je novi kralj, 9800X2 i premijera na Srpskom tržištu. Asus je među prvima ponudio grafičku karticu koja koristi dva 9800 procesora. Upakovana sa 1GB DDR3 memorije, ona je predviđena da zauzme prvu poziciju po performansama, a da li je tako, proverićemo i sami. Suštinksi, ova kartica ne donosi ništa revolucionarno, već nešto što je provereno dobro, samo čini još boljim.

Asus EN9800GX2

Ključne karakteristike

  • Predstavlja dual-GPU grafičku karticu nove generacije
  • 1GB DDR3 memorije sa impresivnim teorijskim protokom
  • Odlično rešeno hlađenje
  • Uprkos svemu, kartica je dosta tiha
  • Izuzetne performanse

Utisak kvare

  • Zahteva moćno napajanje
  • Ne donosi ništa revolucionarno novo

Specifikacija

Asus EN9800GX2
  • Procesor: 2x G92 na 600MHz
  • Memorija: 1 GB DDR3 na 2GHz (256bitna magistrala)
  • Shader clock: 1.5 GHz
  • Puna podrška za DirectX 10
  • Podrška za pixel shader 4.0
  • Podrška za SLI režim rada
  • Podržava 16x full screen anti-aliasing
  • DVI, TV out, HDMI
  • HDCP podrška
  • Interfejs: PCI-E 2.0

Asus EN9800GX2

Za razliku od ATI 3870 X2 koja je dizajnirana tako da su na jednu štampanu ploču postavljena dva procesora, 9800X2 dolazi u dual slot varijanti, sa praktično dve grafičke kartice u jednom kućištu. Ovo sa jedne strane zauzima više mesta u kućištu, ali sa druge strane omogućava bolje hlađenje koje će ovoj zveri itekako trebati. Procesori su izrađeni u 65nm procesu iste su arhitekture kao već viđeni G92 (8800GTS), i podešeni da rade na 600MHz, što je recimo niže od 8800GTS (650MHz) ali i ATI 3870 X2 (825MHz). Memorija je sa druge strane podešena da radi efektivno na 2GHz, što je malo brže od pomenuta dva konkurenta. Memorijska magistrala je 256-bitna (odnosno 2x 256b pošto svaki procesor adresira svojih 512 MB memorije) što u jednačini za maksimalni teorijski protok da je 128GB/s što je već dovoljno više od bilo koje aktuelne kartice. Stream procesori kojih ima 2x 128, rade na 1.5GHz, što nije veliki pomak u odnosu na NVIDIA grafike prethodne generacije, ali jeste u odnosu na ATI.

Asus EN9800GX2 sa bočnih, gornje i donje strane

Po specifikaciji, Asus EN9800X2 će gutati 197W snage, odnosno biće potrebno napajanje od oko 600W da bi sve radilo kako treba, ili ukoliko pak hoćete da dve ovakve kartiec spojite u SLI modu (za šta ruku na srce drajveri još uvek ne postoje), napajanje od barem 850W. Od dodatnih konektora za napajanje su tu jedan 6-pinski i jedan 8-pinski. Sa zadnje strane, tu su dva DVI i jedan HDMI konektor, a kao i kod 9600 kartice i ovde dolazi u pakovanju kablić za zvuk koji se prosleđuje do HDMI konektora. Praktično cela kartica je oklopljena masivnim hladnjakom koji hladi ova dva procesora, zajedno sa ventilatorom koji se i pod najvećim mukama neće mnogo čuti, a kartica će ostati sasvim mlaka. Ovo je svakako dobra vest, a kako je u pitanju G92 arhitektura, potrošnja energije je svakako poboljšana u odnosu na prethodnu generaciju.

Asus EN9800GX2 video, SLI i konektori za napajanje, ventilator

Od noviteta koje treba pomenuti su Hybrid SLI režim i poboljšani PureVideo HD. Hybrid SLI je sistem kada postoji integrisana grafička kartica koja će prikazivati sliku kada nije potrebna 3D akceleracija, a kada sistem detektuje da se pokreće igra, uključuje se posebno instalirana grafička kartica i na sebe preuzima posao. PureVideo HD je dodatno unapređen, pa je dodat dynamic color enhancement koje u realnom vremenu (za svaki frejm zasebno) reguliše balans boja. To se ne primenjuje na bukvalno svakom frejmu, već samo na onim za koje softver proceni da je potrebno. Dual-stream decoding je novitet koji omogućava da svaki procesor za sebe obrađuje sliku da bi što više rasteretio glavni procesor.

Rezime

Iako Asus EN9800X2 ne donosi ništa revolucionarno novo, ona je ipak nova, najbrža kartica današnjice. Kako 8800 serija polako ali sigurno ide u penziju, nema dileme da će 9800 serija, a samim tim i 9800X2 biti itekako popularna u budućnosti. Asus verzija nam donosi veoma kvalitetnu izradu na koju smo i navikli u ostalom, i izuzetne performanse koje opravdavaju titulu. Borba se nastavlja, a eto dobrog izgovora za novu kupovinu.








Linksys ADSL mrežna oprema

Za one koji nameravaju da uvedu ADSL brzi Internet, sigurno je aktuelna priča o modemu. A šta ako imaju više od jednog računara? Linksys ima u ponudi rešenje za oba slučaja, u vidu ADSL modema i 4-portnog ADSL rutera. Performanse su odlične, kao i kvalitet izrade, a cene sasvim u skladu sa tim.

Linksys je jedna od poznatijih kompanija čija je primarna delatnost mrežna oprema, a u eri napredovanja Internet veza kod nas, sve češće se čuju reči kablovski, ADSL, wireless i slično. Dobri stari modemi polako odlaze u zasluženu penziju i svoje mesto ustupaju kablovskim i ADSL modemima. Ovom prilikom ćemo predstaviti dva proizvoda namanjena korisnicima ADSL Interneta, prvi je standardni ADSL modem, a drugi ADSL Gateway. U slučaju da imate samo jedan računar, prvo rešenje se nameće kao logičan izbor, dok je drugi uređaj za one koji žele više računara da povežu na Internet.

Linksys AM200, AG241

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet izrade i performanse
  • Podrška za ADSL standard
  • Veoma jednostavno podešavanje i Web interfejs
  • AG241 služi za umrežvanje i povezivanje na Internet 4 računara

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Linksys AM200
  • Tip: modem
  • Tehnologija: ADSL
  • Konektori: 1x Ethernet, 1x DSL
Linksys AG241
  • Tip: ADSL Gateway
  • Tehnologija: ADSL1 i 2
  • Konektori: 4x Ethernet, 1x DSL
  • Dodatno: Ugrađeni Firewall

Linksys AM200

Ovaj ADSL modem je standardnih dimenzija, i u kobinaciji tamno i svetlo sive plastike. Veoma je jednostavnog dizajna, pa se tako sa prednje strane nalaze četiri statusne diode koje pokazuju da je modem upaljen, da je povezan na računar, na ADSL vezu i protok podataka. Sa zadnje strane je priča još jednostavnija, pa tako postoje LAN konektor za povezivanje računara sa modemom, Telefonski priključak za ADSL vezu i konektor za napajanje. Takođe, tu je i malo zavučeni reset taster, za slučaj da se modem mora resetovati, mada mi mislimo da je, kako već nema tastera za to, lakše izvući i vratiti napajanje.

Linksys AM200

Što se podešavanja i instalacije tiče, ono je jednostavno onoliko koliko je to moguće, pa posle pravilnog povezivanja kablova, pomoću Web interfejsa (u Internet pretraživaču treba otići na http://192.168.1.1 adresu što predstavlja adresu uređaja) se u par koraka podešavaju svi parametri. Naravno, potrebno je imati i odgovarajuće parametre Internet provajdera, a postoji mogućnost da ubacite CD koji dolazi u pakovanju, pokrenete instalacioni program i pustite da vas takozvani čarobnjak (wizard) vodi kroz proces konfiguracije. Praktično za par minuta ćete već surfovati Internetom.

Linksys AG241

Za slučaj da imate više od jednog računara i želite da ih sve povežete na brzi Internet, ruter se nameće kao logičan izbor. Linksys AG241 predstavlja 4-portni ruter sa ADSL modemom. Da malo pojasnimo. U njega se uključuje Internet ADSL linija, a iz njega idu mrežni kablovi do maksimalno 4 računara. Sam uređaj obavlja rutiranje saobraćaja, odnosno raspodelu resursa. Ovo ne znači samo da će svi računari moći da se povežu na Internet, već i da ih na ovaj način i umrežavate. Sa prednje strane uređaja se nalaze diode koje označavaju da je ruter upaljen, kao i aktivnost pojedinačnih LAN kanala i transfera podataka. Pozadi, nalazi se jedan ulaz ADSL veze i četiri LAN priključka. Pored su i taster za paljenje, konektor za napajanje i sakriveni reset taster.

Linksys AG241

Od zanimljivih opcija koje AG241 nudi, tu je recimo firewall zaštita sa Port Filtering, MAC i IP Address Filtering-om, DMZ Hosting-om, i NAT-om. Takođe, firewall će detektovati i sprečiti eventualne DoS napade. Zanimljive su i Parental Control opcije kao što su Internet Access Time Limits i Key Word Blocking pomoću kojih roditelji mogu definisati vreme pristupa Internetu i blokiranje sadržaja sa predefinisanim rečima i tako zaštiti svoju decu. Treba pomenuti i to da će uređaj raditi i kao DHCP server sa podrškom za maksimalno 5 VPN tunnel endpoint-a. Podešavanje opcija se može uraditi preko Web interfejsa i u suštini je prilično jednostavno, pa neće biti posebno komplikovano ni za one manje vične da sami podese sve.

Rezime

Svi oni koji uvode Internet će morati da razmisle o tome koja im varijanta najviše odgovara, a šta god to bilo, Linksys u svojoj ponudi ima rešenje. U pitanju su veoma kvalitetni uređaji odličnog kvaliteta sa sjajnim performansama, i cena koje su potpuno u skladu sa kvalitetom.



I sam sam ima priliku da vidim jedan ovakav uredjaj,stvarno su dobri pogotovo sto imaju ulogu i modema i rutera

Sve pohvale!

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, mart 2008.):
Linksys AM200 40€
Linksys AG241 57€