четвртак, 14. фебруар 2008.

Vrhunska MSI P7N Diamond ploča

Izuzetna matična ploča po mnogim parametrima, uključujući i cenu koja će zaseniti i one skuplje modele. Ukoliko tražite osnovu za neki opaki SLI (recimo Triple SLI) sistem, ovu ploču definitivno treba pogledati. Da stvar bude još lepša, u pakovanju dolazi i Creative X-Fi zvučna kartica.

Kompanija nVidia je ne tako davno predstavila svoju 7 generaciju čipsetova, a mi ćemo pogledati MSI rešenje za sam vrh ponude, P7N Diamond. Ploča koristi najkompletniji nVidia nForce 780i SLI čipset, i na prvi pogled je jasno da je ova ploča vrhunski proizvod namenjen onima koji ne žale para za maksimalne performanse. Sam čipset je u stvari unapređeni 680i SLI, pa tako triple SLI konfiguracija više nije samo naučna fantastika.

MSI P7N Diamond sa gornje i donje strane, konektori sa zadnje strane i pakovanje

Ključne karakteristike

  • Izuzetan kvalitet izrade
  • Veoma kvalitetne komponente, odličan layout
  • Napredan sistem hlađenja sa Circu-Pipe heat-pipe sistemom od bakra
  • Četiri PCI-E x16 slota (tri rade na 16 linija a jedan na 8) za SLI sisteme
  • Odlične mogućnosti overkloka
  • Dodatna Creative X-Fi zvučna kartica
  • Bogati paket opreme

Utisak kvare

  • Cena

Specifikacija

MSI P7N Diamond
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: nVidia nForce 780i SLI north bridge, nVidia nForce 570i south bridge
  • Procesor: LGA775 socket za Intel Core2 Quad / Core2 Extreme / Core2 Duo / Pentium Extreme / Pentium D / Pentium 4 Procesore, FSB 1333/1066/800/533 MHz
  • Memorija: 4 x DIMM, max. 8GB, DDR2 1066/800/667/533 DDR2
  • Kontroleri: 6x SATAII (RAID 0, 1,0+1, 5 i JBOD), 2x IDE, 2x eSATA
  • Slotovi: 4x PCI-E x16 (tri rade na 16 linija, jedan na 8), 2x PCI-E x1, 1x PCI 2.0
  • Zvuk: integrisana Creative SB X-Fi Xtreme H/W 8-kanalna zvučna kartica
  • Dodatno: Dual Gigabit LAN, 10 USB portova, 2 FireWire porta

MSI P7N Diamond

Već po otpakivanju je jasno zašto ova ploča pripada Diamond seriji. Pakovanje je vrlo bogato, pa su tu IDE, četiri SATA, jedan SATA na eSATA i jedan SATA naponski kabl, bracket sa dva USB i jednim FireWire konektorom, drajvere za Vista i XP operativne sisteme, tri SLI mostića i Creative X-Fi zvučnu karticu. Dobro ste pročitali, ovde nema integrisanog zvuka, već Creative kartica sa X-Fi čipom (doduše, u pitanju je i najsiromašnija opcijama i specifikacijama X-Fi kartica) koja za dva koplja nadmašuje bilo koje integrisano rešenje. Ploča će podržati sve 65nm i 45nm Intel procesore sa 1333MHz FSB-om, što garantuje da će dugo biti aktuelna.

MSI P7N Diamond ležište procesora i sistem pasivnog hlađenja

Pored 4 PCI-E slota koja će sigurno privući pažnju, tu je i Circu-Pipe sistem hlađenja koji je napravljen od čistog bakra, i koristi heat-pipe tehnologiju koja odvodi toplotu sa čipseta i MOSFET elemenata do neobičnog kružnog hladnjaka sa velikim brojem rebara. Sistem filtracije napona za procesor je 4-fazni, što pomalo čudi pošto je u pitanju ploča ovog ranga, mada MSI navodi da je obezbeđen kvalitet 8-faznog filtriranja. Koliko je to marketing, tek upotrebljene su komponente vrhunskog kvaliteta poput Japanskih POSCAP solid state kondenzatora. Oko procesora ima sasvim dovoljno mesta da se smeste i glomazniji kuleri ukoliko je potrebno.

MSI P7N Diamond memorijski i PCI slotovi, SATA, ATA i naponski konektori

Od pomenuta četiri PCI-E x16 slota, dva su PCI 2.0 interfejsa, mada to definitivno neće uticati na sistem sa tri grafičke kartice. Primetili ste sigurno hladnjak na kome piše PCIe Expander, što je u stvari nForce 200 čip koji omogućava da tri PCI-E slota rade na 16 linija. Creative zvučna kartica će zauzeti jedan PCI-e x1 slot, a jedino savetujemo da dobro obratite pažnju ukoliko koristite dual slot grafičke kartice, pošto će neki od slotova na ploči u tom slučaju biti blokirani. Pored ukupno 6 SATA konektora, pozadi postoje i dva eSATA a na samoj ploči i dva ATA konektora za maksimum 4 uređaja. Dodatno, moguće je povezati dva FireWire i ukupno 10 USB uređaja.

MSI P7N Diamond sistem za hlađenje

Ljubiteljima overkloka će se sigurno svideti prekidači za resetovanje BIOS-a (sa zadnje strane) i paljenje i resetovanje računara (na samoj ploči). Voleli bi smo doduše da su i malo bolje obeleženi. AMI BIOS poseduje obilje opcija za overklok, postavljene u MSI Cell Menu sekciju. Bez obzira da li je u pitanju Dual Core ili Quad Core procesor, ploča će ostvariti prilično dobre rezultate, čak i u odnosu na neke čisto overklokerske modele. Dodatno, LED signalizacija na ploči će upozoriti na eventualne greške, što je još jedna prednost za one sklone eksperimentisanju.

Rezime

Ova ploča nudi vrlo napredne opcije, i nameće se kao vrlo dobar izbor za one koji planiraju sistem sa više grafičkih karti. Mogućnosti ove ploče su velike, oprema bogata, a kako je posebna pažnja posvećena overkloku, ne ostavlja mnogo sumnje u stabilnost i pouzdan rad.

Sa druge strane, cena od 300€ predstavlja prilično veliki izdatak za matičnu ploču koji je retko ko spreman da plati, a još manji broj onih kojima je ova ploča jedini izbor. Sve u svemu, odlična "demonstracija sile" od strane MSI korporacije.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, februar 2008.): 300€