понедељак, 18. фебруар 2008.

Toshiba Satellite L40-17T

Odličan laptop za manje zahtevne korisnike. Kvalitetne je izrade, a performanse su takve da omogućuju nešto bolju autonomiju od proseka. Ako se ne igrate, a rad se svodi na Office aplikacije i slično, ovo je model za vas.

Toshiba osim onih high-end skupih modela koje kupuju oni koji žele maksimalne performanse ne pitajući koliko to košta, ima i modele koji su dostupniji običnim smrtnicima, to jest onima sa malo plićim džepom. Činjenica je da ne treba svakom snažna grafička kartica niti najnoviji procesor, to jest da većina ljudi laptop koristi za rad u ne tako zahtevnim programima. Satellite L40-17T je upravo za to i namenjen.

Toshiba Satellite L40-17T sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Kvalitetna izrada
  • Odličan balans performansi i autonomije
  • Kompaktne dimenzije i mala težina
  • Microsoft Vista operativni sistem

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Toshiba Satellite L40-17T
  • Ekran: Toshiba TruBrite 15.4" WXGA+ TFT High Brightness (1280 × 800 piksela)
  • Procesor: Intel Celeron Processor 540, 1.86 GHz (533 MHz FSB, 1MB L2 cache)
  • Ram memorija: 1GB DDR2 667, maksimalno 2GB
  • Grafika: Integrisana Intel GMA X3100 (maksimalno 348MB sistemske memorije)
  • Hard disk: 160 GB, 5400rpm SATA
  • Optički uređaj: DVD Super Multi
  • Komunikacija : 56K modem, 10/100 Mbps Ethernet LAN, IEEE 802.11b/g
  • Portovi : Headphone-out, Mic-in, Line-in, 3 USB ports, D-sub, RJ-45, RJ-11, ExpressCard
  • Dimenzije: 365 x 269.5 x 36.8 mm
  • Težina: 2.8 Kg
  • Baterija: Li-Ion
  • Operativni sistem: Microsoft Windows Vista Home Premium

Toshiba Satellite L40-17T

Dizajn ovog laptopa veoma podseća na skuplje modele Satellite serije, sa prednjom zakrivljenom ivicom koja razbija oštre linije i kockasti oblik. Plastika od koje je napravljen je mat zavšnice, što znači da će mnogo bolje izgledati od skupljih rođaka pošto se otisci prstiju neće lepiti na njega. Tastatura je crna, kao i kućište sa spoljne strane, dok je plastika oko tastature srebrna. Iako ne izgleda spektakularno, ovaj laptop potpuno odgovara poslovnoj upotrebi, a kvalitet izrade je veoma dobar i nema nikakvog krckanja plastike.

Toshiba Satellite L40-17T sa prednje i bočne strane, detalji sa bočnih strana

Tastatura je solidna, a tasteri mekani i plitki, što garantuje udoban rad. Nije bilo mesta za numerički deo, a kursorski tasteri su malo pomereni na dole, tako da su pune veličine. Dodatnih tastera nema, pa tako postoji samo onaj za paljenje. Koliko je ovo mana ili ne ostaje da sami prosudite. Touchpad je brzi precizan, ali bez scroll delova. Tasteri ispod njega zvuče pomalo šuplje, ali su dovoljno kvalitetni. Dva zvučnika su smeštena ispod tastature sa leve i desne strane, na samoj ivici, i zvuče sasvim prosečno, dakle za neku svakodnevnu upotrebu će biti sasvim dobri.

Toshiba Satellite L40-17T sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Ekran je standardne rezolucije za 15.4" dijagonalu, 1280x800 piksela, i u pitanju je odličan TruBrite Toshiba ekran. Slika je oštra i veoma dobrih boja sa odzivom koji će zadovoljiti svačije potrebe. Uglovi gledanja su osrednji, vertikalni je pri tome nešto ipak lošiji. Na crnoj podlozi, ima probijanja osvetljenja po ivicama, no na to smo praktično i navikli pošto se retko sreće model kod koga ovoga nema. Od opcija komunikacije, tu je modem, LAN i WiFi adapter. Ovo predstavlja ono najosnovnije po današnjim kriterijumima. Za eventualna proširenja, tu je i ExpressCard slot, a priču kompletiraju i 3 USB porta.

Toshiba Satellite L40-17T LED diode, touchpad i zvučnik

Ovaj laptop koristi Intel Celeron procesor ali i 1GB brze DDR2 667 memorije. Proverili smo i kako se ponaša u testovima, pa tako program SiSoft Sandra daje sledeće rezultate: Processor Arithmetic 8728 MIPS (Dhrystone ALU), 5971 MFLOPS (Whetstone iSSE3), Processor Multimedia 51613 it/s (Integer x4 aEMMX/aSSE), 27989 it/s (Floating-Point x4iSSE2), Memory bandwidth 2803 MB/s (RAM Bandwidth Int Buffd iSSE2), 2738 MB/s (Ram bandwidth Float Buffd iSSE3), Memory latency 158 ns. Procesor je nešto slabijih performansi, ali ni memorijski podsistem nije prošao fantastično. Ipak, to je i ono što se od ovakvog modela i očekuje. Pod punim opterećenjem, Satellite L40-17T je izdržao 2h18min dok je u mirovanju radio 3h15min. Ova vremena su odlična i čini se da su odličan balans performansama.

Rezime

Kombinujući odličnu izradu i kvalitetne materijale, komponente koje će biti sasvim dovoljne za svakodnevan rad u ne previše zahtevnim aplikacijama, i dobru autonomiju, Toshiba Satellite L40-17T predstavlja sasvim dobar izbor. U paketu dolazi i Microsoft Vista operativni sistem koji radi sasvim dobro (ali ne i onoliko brzo koliko bi mi to hteli), što je samo dodatna vrednost.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, februar 2008.): 563€