четвртак, 14. фебруар 2008.

Profesionalni ViewSonic VP930

Ovo je monitor za profesionalce, ne samo zbog svoje ne baš provoljne cene, već i fantastične slike. Veoma široki uglovi vidljivosti, izuzetne boje i oštrina su neke od najjačih tačaka. Ergonomija je takođe sjajna, sa praktično svim mogućim podešavanjima. Jedina zamerka se tiče probijanja osvetljenja na crnoj podlozi.

Jedan od vrhunskih ViewSonic monitora je pred nama, a u pitanju je 19" VP930. Ovo nije Wide model, a da budemo iskreni, Wide format izgleda mnogo bolje na većim dijagonalama, već običan 4:3 pripadnik stare škole. Ovaj monitor će prvenstveno zainteresovati one koji se bave obradom fotografije, videa ili nekim drugim profesionalnim radom gde je veoma bitan prikaz slike. Upotrebljena MVA matrica će sasvim sigurno učiniti da oni koji žele vrhunski kvalitet slike pogledaju obavezno ovaj model.

ViewSonic VP930 sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Fantastična ergonomija, tilt, swivel, podešavanje po visini i pivot
  • Dva D-Sbu i jedan DVI konektor
  • Sjajne boje i odlična oštrina
  • Izuzetno široki uglovi vidljivosti

Utisak kvare

  • Osvetljenje malo probija na crnoj podlozi

Specifikacija

ViewSonic VP930
  • Dijagonala: 19"
  • Rezolucija : 1280 x 1024 piksela
  • Osvetljenje : 300cd/m2
  • Kontrast : 1300 :1
  • Vreme odziva : 8ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 178/178 °
  • Ulaz : 2x D-Sub, DVI

ViewSonic VP930

Monitor je relativno jednostavnog dizajna, ali i pomalo neobičnog postolja. U obliku nepravilnog slova X, postolje će zauzeti malo veću površinu stola nego što je to običaj kod TFT monitora, ali zauzvrat daje fantastičnu stabilnost, pa se ne može desiti da se zatrese kada se pritiskaju tasteri menija. Okvir oko ekrana je srebrne boje, dok je ostatak monitora crn, a sva plastika je mat završne obrade, pa nema potrebe da se u pakovanju nađe krpica zabrisanje otiska prstiju. Sa zadnje strane postolja se nalazi čak tri plastična prstena za organizaciju kablova, što se možda čini i malo preteranim, no svakako da ne smeta.

ViewSonic VP930 sa prednje, bočne i zadnje strane

Ergonomski gledano, ovaj model ima sve. Osim podrazumevanog podešavanja ugla nagiba, to jest tilta, može se rotirati oko osnove u swivel maniru za skoro 360 stepeni, a nije zaboravljeno ni podešavanja po visino koje ima smisla pošto se ekran može zarotirati oko zgloba u pivot poziciju. Sva ova podešavanja su izuzetno jednostavna i laka, a nije potrebno pridržavati postolje dok se rade akrobacije. Pogled na zadnju stranu otkriva par zanimljivih stvari, a to je da postoje čak dva D-Sub priključka i jedan DVI. Tasterima sa prednje strane se lako prebacuje izvor signala, ali je ipak potrebno par sekundi da se slika inicijalizuje. Meni je odlično organizovan i veoma pregledan, a kada ekran zarotirate u pivot, meni će se sam reotirati kako bi se prikazao pravilno.

ViewSonic VP930 postolje i stopa, konektori i tasteri menija

Sada, ono najvažnije, kvalitet slike. Pomenuli smo već da je upotrebljena MVA matrica, što znači vrlo široke uglove vidljivosti (deklarisano je 178 stepena po horizontali i vertikali). Ovo smo odmah i potvrdili, pa slika ostaje identična bez obzira odakle se gleda, što je vrlo pozitivno. Boje su izuzetno prirodne i veoma prijatne, a oštrina na zavidnom nivou. Jednostavno slika se čini veoma prijatnom i ne zamara oči. Nijanse sive su za primer dobre, a odziv iako deklarisan na čak 8ms (što danas predstavlja već retkost) je definitivno dobar kako za rad, tako i za igre i filmove. Jednostavno nismo primetili nikakve efekte koje bi sporiji odziv mogao prouzrokovati. Osvetljenje je ravnomerno, ali na crnoj podlozi ipak dolazi do probijanja. Za razliku od skoro svih monitora koje smo videli kod kojih je probijanje uvek uz ivice monitora, ovde probijanje ide po dijagonali, kao u X, što je zaista neobično. Ipak, ovo je primetno samo kada je pozadina potpuno crna, pa ne predstavlja neki problem.

Rezime

Ovaj monitor nije jeftin, ali po onome što smo videli cena je opravdano visoka. Da nije pomenutog probijanja osvetljenja na crnoj podlozi, dobio bi sasvim sigurno sve maksimalne ocene, ovako ipak prolazi i dalje sjajno. Grafičkim dizajnerima i drugim profesionalcima koji traže novi monitor za rad, ViewSonic VP930 ima puno toga da ponudi, aza uzvrat nudi perfektnu ergonomiju i izuzetnu sliku.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, februar 2008.): 382€