понедељак, 25. фебруар 2008.

MSI EX700X-008EU

Kao desktop replacement laptop, ovaj model nudi odlične performanse i moćne ugrađene komponente. Autonomija je morala biti pomalo žrtvovana, no to se i očekivalo. Cena je izuzetno povoljna, a to je i ono što će predstavljati odlučujući faktor u kupovini.

Još jedan u nizu desktop replacement modela laptop računara je i MSI EX700X-008EU koji predstavlja vrlo dobru ponudu za one kojima su performanse na prvom mestu, pa tek onda sve ostalo. Ovakvi računari su namenjeni korisnicima koji rade u hardverski zahtevnim programima ili pak vole da se na svom laptop računaru igraju, a dijagonala ekrana od čak 17" će značiti da se ne moraju lišiti komfora na koji su navikli. Glavna osobina ovakvih laptopova su odlične performanse ali i nešto lošija autonomija zvog ugrađenih snažnijih komponenti koje troše dosta energije.

MSI EX700X-008EU sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Brzi Intel Core 2 Duo procesor
  • Zasebna nVidia GeForce Go 8400M GS grafička kartica
  • Integrisana kamera, čitač kartica i HDMI konektor za multimediju
  • Odlične performanse
  • WiFi i Bluetooth podrška
  • Vrlo povoljna cena

Utisak kvare

  • Ekran ima Glare premaz koji malo više reflektuje svetlost

Specifikacija

MSI EX700X-008EU
  • Ekran: 17" WXGA+ 1440x900 piksela, Glare
  • Procesor: Intel Core 2 Duo T5250 1.5GHz
  • Grafička karta: nVidia GeForce Go 8400M GS 256MB
  • RAM memorija : 2GB DDR2 667MHz
  • Hard disk: 160GB SATA, 5400rpm
  • Optički uređaj: DVD-Super Multi
  • Komunikacija : 56K modem, GLAN, IEEE 802.11g, Bluetooth
  • Dodatno: Integrisana 1.3MP Web kamera i mikrofon, čitač kartica 4-u-1 (SD/MMC/MS/MS Pro)
  • Portovi : 1x ExpressCard/54, 1x HDMI, 1x S-Video, 1x Headphone-out, 1x Microphone-in, 1x Line-in, 1x RJ11 Modem, 1x RJ45 LAN, 1x FireWire, 3x USB
  • Dimenzije: 395(L) X 278(D) X 26.5-35(H)mm
  • Težina: 3.4 Kg
  • Baterija: Li-Ion, 6 cells

MSI EX700X-008EU

Spolja, EX700X-008EU izgleda kao i ostali MSI laptopovi ove klase. Potpuno crn i napravljen od mat plastike, moramo priznati da izgleda pomalo spartanski i konzervativno. Kućište je dovoljno čvrsto, ali mislimo da je ipak mogla da bude upotrebljena i malo kvalitetnija plastika. Ne dešava se nikakvo krckanje i ugibanje plastike pod pritiskom, ali smo primetili da se može desiti da se vrata optičkog uređaja sama otvore i na slučajan dodir rukom. Tastatura je pune veličine, sa sve numeričkim delom sa desne strane. Primetili smo da se pomalo ugiba kada se pritisne jače, ali generalno gledano sasvim je zadovoljavajućeg kvaliteta.

MSI EX700X-008EU i tastatura, touchpad i dodatni tasteri

Ispod tastasture se nalazi i solidan touchpad sa vertikalnim skrolom i dva tastera koja zvuče pomalo šupljikavo. Dodatnih tastera ima 5 i svi se nalaze iznad tastature, a pokrivaju one osnovne funkcije. Sistemske diode su ispod i iznad tastature, a jedan par zvučnika se takođe nalazi iznad tastature. Kažemo jedan par pošto ovaj laptop ima ni manje ni više nego 5 zvučnika, pored pomenuta dva, još dva se nalaze sa donje strane, kao i poseban zvučnik koji igra ulogu subwoofera. To znači da će zvuk biti za klasu bolji od standardnih integrisanih laptop zvučnika.

MSI EX700X-008EU sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Ovaj model koristi 17" ekran rezolucije od 1440x900 piksela, sa Glare premazom. Ovo znači da će reflektovati više svetlosti nego što ste verovatno navikli, te da će rad napolju biti malo teži zbog refleksije prirodnog svetla. Boje nam deluju pomalo blede, ali je slika generalno odlična i dosta oštra. Iznad ekrana se nalazi i integrisana Web kamera rezolucije 1.3MP, što uz integrisani mikrofon i čitač kartica odlično podržava multimedijalne funkcije. Što se komunikacije tiče, tu je gigabitni LAN priključak, modem, ali i Bluetooth i WiFi modul, pa je praktično sve i zastupljeno.

MSI EX700X-008EU sistemske diode, zvučnik i video konektori

Pored Intel Core 2 Duo procesora koji radi na 1.5GHz, tu su i 2GB RAM memorije, hard disk od 160GB ali i zasebna grafička kartica, nVidia GeForce Go 8400M GS sa 256MB memorije. Ovo sve zajedno čini da ovaj računar ima vrlo impresivne performanse. Zanimljivo je da pored D-Sub i S-Video konektora postoji i HDMI, što je za svaku pohvalu. Baterija je 6-ćelijska i obezbeđuje 1h55min autonomije u mirovanju, odnosno 1h15min pod punim opterećenjem. Iako na prvi pogled ovo nije impresivno, treba imati na umu namenu, ali i ugrađene komponente koje troše dosta energije.

Rezime

Ovaj laptop predstavlja odličnu opciju za korisnike kojima je potreban što snažniji računar, iz bilo kojih razloga. Intel dvojezgarni procesor i nVidia grafička kartica će se postarati da svi zahtevi budu ispunjeni, barem što se performansi tiče. Cena je vrlo primamljiva, pa verujemo da će MSI EX700X-008EU mnoge zaintrigirati, i to sa punim pravom.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, februar 2008.): 806€