среда, 6. фебруар 2008.

Mobilni igrač Asus G2K-2A7R

Još jedan fantastični laptop iz serije namenjene igračima. Asus kod ovakvih modela pokazuje šta ume, pa je G2K-2A7R vrhunskog kvaliteta po mnogim kriterijumima. Rezultat je snažna mašina spakovana u dimenzije laptopa, sa izuzetnim performansama i dizajnom.

Verovatno ste čuli ili videli za G seriju Asus laptop računara, a retki srećnici imaju priliku i da se pohvale da su postali vlasnici. U pitanju je prestižna linija laptopova namenjena igračkoj populaciji. Kao desktop replacement računar, G serija je moćnija od većine aktuelnih desktop računara, i sa pravom predstavlja želju mnogih korisnika, i to ne samo igrača. Teško je izdvojiti neku od osobina ovog laptopa, ali mogli bi smo reći da je to kvalitet koji je apsolutno vanserijski.

Asus G2K-2A7R oprema i miš

Ključne karakteristike

  • Izuzetan kvalitet izrade, korišćen aluminijum
  • Sjajan ekran (i bukvalno pošto je gloss tipa), odlična slika
  • Veoma dobra tastatura, mnoštvo dodatnih tastera
  • Vrlo snažna konfiguracija sa AMD procesorom od 2.2GHz i ATI HD2600 grafikom
  • Odlična autonomija za desktop replacement laptop
  • HDMI i eSATA priključci
  • Integrisana Web kamera, hibridni TV tjuner

Utisak kvare

  • Ekran je refleksivan
  • Izostala je numerička tastatura
  • Težina od preko 4 Kg
  • Laptop se solidno zageva u radu

Specifikacija

Asus G2K-2A7R
  • Ekran: 17" Wide (16:10, 1440x900 piksela), WXGA+, glossy
  • Procesor : AMD Turion 64 X2 TL-64 2.2 GHz
  • Čipset: AMD ATI RS690M
  • Grafička karta: ATI Radeon HD2600 256MB DDR3
  • RAM memorija : 2GB DDRII 667MHz
  • Hard disk: SATA 250GB
  • Optički uređaj: DVD-Super Multi
  • Komunikacija : Bluetooth V2.0 + EDR, WiFi 802.11a/b/g/n, GLAN
  • Čitač kartica: 5 u 1 čitač SD,MMC,MS,MS-Pro,xD
  • Portovi : 1x ExpressCard, 1x VGA port, 1x HDMI, 1x Headphone-out jack (S/PDIF), 1x Microphone-in jack , 1x Line in, 1x RJ11 Modem, 1x RJ45 LAN, 1x IEEE 1394 port, 1x eSATA, x TV-Out
  • Broj USB portova : 5 kom
  • Dodatno: 1.3 mpix kamera sa mikrofonom, Hibridni TV tjuner, optički miš i ranac
  • Dimenzije: 40.5x31.4x3.8 cm
  • Težina: 4.1 Kg
  • Baterija: Li-Ion 8 cells, 4800 mAh

Asus G2K-2A7R

Težine od preko 4 Kg, G2K-2A7R nije baš ultra prenosan i kompaktan, ali to niko od njega i ne traži. Kućište je napravljeno od kombinacije plastike visokog sjaja (eto čemu služi krpica iz opreme) i aluminijuma. Poklopac ekrana je napravljen od brušenog aluminijuma, što u kombinaciji sa šrafovima koji su vidljivi izgleda vrlo lepo. Dodatno tome doprinosi i osovina ekrana koja je takođe metalna, pa laptop deluje veoma čvrsto, skoro pa neuništivo (ovo iz razumljivih razloga nismo isprobavali).

Asus G2K-2A7R sa prednje bočne i zadnje strane

Plastika oko tastature je glossy završe obrade sa vertikalnim svetlijim linijama. Detalji na laptopu su crvene boje: zvučnici koji proviruju sa leve i desne strane tastature, oznake specijalnih tastera, deo oko Web kamere kao i Asus Gamer logo ispod touchpad-a koji svetli crvenom bojom kada je računar upaljen. Sa bočne strane od ekrana su tu i dva crvena proreza koja takođe svetle, ali se (na sreću onih koji ne žele stalni lajt šou) može isključiti iz Asus Direct Console programa.

Asus G2K-2A7R sa prednje i zadnje strane, osovina i zvučnik

Ekran je dijagonale 17" i rezolucije 1440x900 piksela i moramo da konstatujemo da bi voleli da je ipak nešto veća rezolucija (da pomenemo da postoji i model sa WUXGA punom HD rezolucijom 1920x1200 piksela). Kako je gloss tipa, ima malo refleksije (na suncu i neće biti baš omiljen) ali je slika zato fantastična. Izuzetno oštra i sjajnih boja, sa dobrim uglovima vidljivosti, displej je jedan od boljih u klasi. Konstrukcija odlična i nema nikakvog ugibanja plastike oko ekrana. Odmah iznad je i integrisana 1.3MP Web kamera sa mikrofonom (koji se nalazi iza zaštitne crvene mrežice).

Asus G2K-2A7R sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Tastatura je odlična i izuzetno čvrsta (ni minimalno se ne ugiba), a tasteri ne previše mekani, ali vrlo udobni. Pored crvenom bojom obeleženih funkcijskih F tastera, crveni su i WASD tasteri (ako ne znate koji su ovo tasteri, pitajte nekog igrača) mada smo sasvim sigurni da će i prosečni igrači žmurećki naći ove tastere. Na žalost, nema numeričke tastature, a ne može se raći da prostora nije bilo dovoljno, no ipak nešto mora biti i žrtvovano.

Dodatno, iznad tastature se nalazi još par sistemskih tastera (pogađate, crveno obeleženih), a zanimljvo je da postoji i jedan namenjen VoIP aplikacijama. Na samoj donjoj ivici, ispod touchpad-a, se nalaze i multimedijalni tasteri sa par sistemskih dioda. Da još dodamo i to da se iznad tasteture, sa leve strane nalazi i mali skriveni multifunkcionalni LCD koji pomoću ASUS Direct Messenger-a prikazuje praktično sve što želite (uključujući i recimo ko vas zove preko Skype-a).

Asus G2K-2A7R tastatura, dodatni tasteri, touchpad i multimedijalni tasteri

Touchpad je jako dobar, brz i kvalitetan, ali se nije našlo mesta za scroll deo. Ispod njega su i dva tastera kao i već pomenuti Asus Gamer svetleći logo. Ugrađeni zvučnici su odlični i osetno bolji od većine zvučnika koji se ugrađuju u laptopove. E sad, da pređemo i na one malo egzotičnije detalje. Kada se zagleda sa svih strana, primećujemo par nestandardnih detalja: HDMI priključak (DVI je izostao u njegovu korist, a D-Sub je preživeo), eSATA (ovo se već jako retko sreće, još uvek) ali i konektori ugrađene hibridne TV kartice. U pakovanju dolaze posebni kablovi i mala antena, da bi multimedijalni doživljaj bio kompletan.

Asus G2K-2A7R Web kamera, konektori i ranac

Kao osnova ovog laptopa su odabrani AMD Turion 64 X2 i ATI HD2600 što znači da ćete, ne računajući najnovije (i po pravilu najzahtevnije) naslove, moći da se opušteno igrate sa pristojnim frame rate-om. Ostatak konfiguracije je dovoljno dobar da podrži praktično bilo šta što bi želeli da radite, a ono što nas posebno raduje je činjenica da uprkos svemu ovo nije bučan laptop. Kada se pusti neka igra, nivo buke raste, ali ne toliko da bi ikome zasmetalo. Ono što nam se nije dopalo je toplota koju proizvodi. Naime, ova zver itekako ume da se ugreje, što je posledica ne velikog broja otvora za hlađenje. Nije situacija takva da postaje neprijatno toplo, ali će šake itekako osetiti višak toplote.

Rezime

Uz ovaj laptop dolaze i odličan optički, igrački miš (koji neobično podseća na poznati Logitech model, samo u nešto izmenjenom ruhu) i fantastičan ranac koji je u klasi od 60 i kusur evra. Da pomenemo još jednu bitnu stavku, autonomiju. Baterija od 4800 mAh izvlači skoro sat vremena pod punim opterećenjem i oko 2h30min u mirovanju. Imajući u vidu konfiguraciju i namenu, možemo samo konstatovati da je ovo potpuno zadovoljavajuće. Ovaj laptop je definitivno u samom vrhu trenutne ponude i teško mu je naći pravog konkurenta. Mislilo se na svaki detalj, od bogatog paketa prateće opreme do sitnih detalja na kućištu. Sve je podređeno korisniku i to se jednostavno oseća. Cena je, iako na prvi pogled deluje visoko, u potpunosti opravdana. Ako imate dovoljno sredstava i volite da se igrate, svakako izbor vredan razmatranja.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, januar 2008.): 1900€