петак, 1. фебруар 2008.

Logitech Crd. Desk. MX5000 Laser

Veoma zanimljiv komplet bežične tastature i miša. Tastatura je veoma kvalitetna sa dodatnim displejom i touchpadom sa strane, a miš ima laserski senzor, ergonomski oblik i mnoštvo dodatnih tastera. Sa računarom se povezuje preko Bluetooth veze, a adapter koji dolazi istovremeno može služiti i za povezivanje drugih BT uređaja.

Logitech nas svaki put obraduje svojim novim proizvodom, pa smo i ovoga puta jedva čekali da vidimo komplet miša i tastasture, Logitech Cordless Desktop MX5000 Laser. U pitanju je komplet koji se na računar povezuje putem Bluetooth veze za koju dolazi i poseban adapter, takozvani dongle. Logitech je još jedno pokazao zašto ima takvu reputaciju, a mi smo zaista uživali testirajući MX5000.

Logitech Cordless Desktop MX5000 Laser tastatura, miš i oprema

Ključne karakteristike

  • Vrlo plitak hod tastera, izuzetno tiha tastatura
  • Multifunkcionalni displej koji je veoma praktičan
  • Touchpad sa multimedijalnim kontrolama
  • MX1000 laserski miš je vrlo udoban za korišćenje i dovoljno precizan za većinu korisnika
  • Bluetooth adapter služi kao hub za druge uređaje

Utisak kvare

  • Displej nema pozadinsko osvetljenje

Specifikacija

  • Tastatura: Logitech MX5000 keyboard for Bluetooth
  • Miš: Logitech MX1000 Laser mouse for Bluetooth
  • Interfejs: Bežični, Bluetooth
  • Programibilni dodatni tasteri
  • Dodatno: Odmorište za šake koje se može skinuti, displej i touchpad
  • Napajanje: 4x AA baterije za tastaturu, dopunjiva baterija ugrađena u miša

Logitech Cordless Desktop MX5000 Laser

Tastatura izgledom podseća na druge Logitech modele, sa par veoma zanimljivih dodataka. Prvo što se vidi je izdignuti displej na sredini, a drugo praktično multimedijalni touchpad sa leve strane. No krenimo redom. Tastatura je veoma kvalitetne izrade, u crnoj i metalik sivo-plavoj boji. Kao i kod drugih modela, postoje dve polugice na poleđini kojima se reguliše visina nagiba tastature, a u kompletu je i naslon - odmorište za šake. Mi smo primetili da na levi gornji kraj, iznad touchpad-a malo krcka kada se jače oslonimo, no veoma moguće je da je u pitanju konkretni primerak. Tasteri su veoma tihi i plitkog hoda, što Logitech zove Zero Degree Tilt, što kao rezultat daje jednu od najudobnijih ne-ergonomskih tastatura na tržištu.

Logitech Cordless Desktop MX5000 Laser tastatura i dodatni tasteri

Funkcijski tasteri su veličine pola običnog, što nekome može zasmetati - nama nije. Dodatni tasteri su raspoređeni tako da se sa leve strane nalaze 3 prečice za različite direktorijume medija i taster za sinhronizaciju Bluetooth uređaja, dok su desno tasteri namenjeni za Internet aplikacije: email, messenger, status i webcam. Da samo ovde podsetimo da je putem SetPoint sofvera koji se isporučuje moguće reprogramirati tastere po želji. Sredinom dominira monohromatski LCD ekran 1"x3" (102 x 42 piksela) koji ima jednu jedinu manu. Nema pozadinsko osvetljenje. Na njemu se prikazuje od temperature, datuma i vremena, do notifikacija o novim mailovima, porukama i slično. Tasteri ispod njega su veoma korisni za manipulaciju informacija koje se prikazuju.

Logitech Cordless Desktop MX5000 Laser dispej, touchpad i detalji tastature

Sa leve strane se nalazi vrsta touchpad-a sa 2 trake i 7 tastera osetljivih na dodir i sa pozadinskim osvetljenjem. To su kontrole multimedijalnog plejera, kao i kontrole zvuka i nivoa zuma pri pregledu slika. Možemo samo reći da nas je ovaj detalj potpuno oduševio, pošto je osetljivost baš onakva kakva i treba da bude, dovoljno velika da uhvati i ovlaš dodir, ali ne toliko da bi se slučajno pritisnuo bilo koji taster. Koliko je ovo korisno mogu reći samo oni koji sa ovakvog touchpad-a moraju da se vrate na staru tastaturu. Tastatutu napajaju 4 baterije AA veličine (koje i dolaze u pakovanju). Miš koji je u kompletu je poznati MX1000 laserski, koji nudi izuzetnu ergonomiju, vrhunsku preciznost i sasvim dovoljan broj tastera i za one najzahtevnije korisnike.

Logitech Cordless Desktop MX5000 Laser miš MX1000

MX1000 je rezolucije od 800 dpi, sa laserskim senzorom. Iako će se možda igrači požaliti da je ovaj miš sporiji od njihovog super-nabudženog sa rezolucijom od par-hiljada dpi-a, MX1000 nije igrački miš (mada smo se mi lepo izigrali i nismo nikakve probleme niti sporost primetili), a za sve ostale radnje je više nego odličan. Kako je bežičan, koristi ugrađenu bateriju za koju postoji indikator na gornjoj strani. Punjač je istovremeno i postolje, a jedan ciklus punjenja traje 2h i dovoljan je za oko 10 dana prosečne upotrebe. Pored standardna 2 tastera, postoji 3 komada sa leve bočne strane na koje nalaže palac, kao i scroll točkić sa klikom, ali i još ukupno 4 tastera (2 kada se scroll točkić pomeri levo i desno, a dva spolja). Miš je ergonomski oblikovan, ali za dešnjake.

Rezime

Pored svega što smo naveli, zanimljivo je da Bluetooth adapter služi i kao Bluetooth hub, to jest da se preko njega na računar može povezati bilo koji BT uređaj. Ovaj komplet tastature i miša nudi veoma napredne opcije, vrhunsku ergonomiju i za svoju kategoriju, odličnu cenu. Još jednom bravo Logitech, i preporuka za kupovinu.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, januar 2008.): 154€