петак, 29. фебруар 2008.

Asus EAH3870 X2 1GB i EAH3870 TOP

Dve vrhunske grafičke kartice kompanije Asus sa trenutno najbržim ATI grafičkim procesorom. U pitanju su sjajna EAH3870 X2 sa dva grafička procesora na jednoj kartici i EAH3870 TOP, fabrički overklokovana kartica. Odlične performanse, ali na žalost, ove kartice je teško pronaći u prodavnicama.

Asus je požurio da ponudi svoje verzije grafičkih kartica baziranih na novim RV670 ATI procesorima, a mi ćemo i videti dve takve kartice. Ovo nisu obične kartice niti su namenjene svakome, već entuzijastima i igračima. U pitanju su Asus EAH3870 X2, sa dva grafička procesora na jednoj štapanoj ploči i Asus EAH3870 TOP, fabrički overklokovana 3870 kartica. Ovo su ujedno i dve najjače grafičke kartice sa ATI procesorima koje kompanija Asus ima u ponudi.

Asus EAH3870 X2 i EAH3870 TOP

Ključne karakteristike

  • Sjajne performanse obe kartice
  • Najnoviji ATI grafički procesor u dve trenutno najmoćnije ATI kartice
  • Dual slot dizajn omogućava efikasno hlađenje

Utisak kvare

  • Teško ih je naći na tržištu
  • Pomalo problematični drajveri

Specifikacija

Asus EAH3870 X2
  • Procesor: 2x RV670 koji radi na 825 MHz
  • Memorija: 1 GB GDDR3 koja radi na 1.8 GHz
  • Hlađenje: aktivno
  • Interfejs: PCI-E 1.1 x16
  • Izlazi: 2x DVI, TV out
  • Dodatno: DirectX 10.1 podrška, UVD
Asus EAH3870 TOP
  • Procesor: RV670 koji radi na 851 MHz
  • Memorija: 512 MB GDDR4 koja radi na 2.28 GHz
  • Hlađenje: aktivno
  • Interfejs: PCI-E 1.1 x16
  • Izlazi: 2x DVI, TV out
  • Dodatno: DirectX 10.1 podrška, UVD

Asus EAH3870 X2

Ova kartica je ništa drugo do dva RV670 procesora koji su CrossFire magistralom povezana, a sve to na jednoj kartici. Svako jezgro ima svojih 512MB memorije za ukupnih 1GB, a da bi izrada bila jeftinija, korišćena je nešto sporija memorija nego kod obične 3870 kartice, DDR3 umesto DDR4, a takt je sa 2.25GHz spušten na 1.8 GHz. Sami procesori su, iako isti kao na običnoj 3870 kartici overklokovani sa 775MHz na 825MHz. Ovo u suštini znači da je ideja da se za novac koji je manji od dve 3870 kartice dobije jedna kartica sa dva procesora, ali i performanse koje opravdavaju cenu.

Asus EAH3870 X2 sa zadnje i bočne strane, konektori

Kartica je identičnog, referentnog dizajna kao i ATI-jev sample primerak. Dual slot dizajn omogućava dobro hlađenje ove zveri, a vreo vazduh se izbacuje van kućišta. Hladnjak je masivan i pokriva veći deo površine kartice, a ventilator dovoljno veliki da sav topao vazduh oduva sa hladnjaka. Na kartici se nalaze pored CrossFire konektora (za slučaj da vam neko pokloni još jednu ovakvu karticu) i jedan 8-pinski i jedan 6-pinski konektor za napajanje. Da bi kartica mogla da se overklokuje, mora biti uključen 8-pinski konektor. U protivnom, opcije za overklok jednostavno neće biti dostupne.

Asus EAH3870 X2 naponski i CrossFire konektori, hladnjak i donja strana kartice

U pakovanju sa karticom dolaze i svi neophodni adapteri uključujući i DVI na HDMI, kabl za TV out signal, CrossFire bridge, 8-pinski adapter za napajenje, drajveri i Company of Heroes igra kao i simpatična torbica za diskove. Dakle, sve ono što vam može zatrebati. U radu se ova kartica solidno grejala, ali sistem hlađenja definitivno dobro radi posao. Pri tome, ne može se reći da proizvodi neku veliku buku, no konkurencija iz NVIDIA tabora je ipak tiša. Drajveri i dalje imaju svojih bubica, no uz malo snalažljivosti se i to da prevazići. U radu, nismo primetili nestabilnost ili bilo kakve probleme.

Asus EAH3870 TOP

Sufix TOP kod Asusa označava karticu koja dolazi već overklokovana, fabrički. Takt procesora je podignut sa standardnih 775MHz na 851MHz, a 512 MB brze DDR4 memorije je overklokovano simbolično sa 2.25 GHz. na 2.286 GHz. Kartica koju smo testirali koristi referentni dizajn i standardni kuler i ventilator koji koriste i sample 3870 kartice, dok je Asus već ponudio pravu Custom verziju ove iste TOP kartice, sa dosta drugačijim dizajnom, ali identičnih karakteristika. Kao i prethodna kartica, i ova dolazi sa svim mogućim adapterima i Company of Heroes igrom, i to u kutiji koja je veća od pakovanja nekih matičnih ploča.

Asus EAH3870 TOP sa zadnjih i bočnih strana

Kartica pored dual DVI konektora ima na sebi i TV out, a tu su i CrossFire konektor i jedan 6-pinski konektor za napajanje. Dobra vest je da iako overklokovana, ova kartica troši istu količinu energije kao i obična 3870, pa u suštini neće biti potrebno investirati u neko jače napajanje. Hladnjak je prilično masivan, a kartica solidno teška. Kako je dual slot dizajn u pitanju, hlađenje će biti dosta efikasno, na račun prostora unutar kućišta. U radu, ventilator nije bio mnogo glasan, ali nije ni nečujan, što treba imati u vidu ukoliko vam tišina puno znači.

Asus EAH3870 TOP video, naponski i CrossFire konektori, kartica sa donje strane

Rezime

Ono što može da se zaključi već na prvi pogled je da 3870 kartice nude zaista sjajne performanse, pri čemu je EAH3870 X2 izuzetno dobra sa performansama u rangu višestruko skupljih NVIDIA rešenja. Ono što je međutim problem je to što koliko god da su NVIDIA rešenja skuplja, toliko ih je i lakše pronaći na tržištu, dok su ATI kartice malo teže za pronaći. Ovo važi pogotovo kada su u pitanju nešto egzotičniji modeli poput dva testirana, i to je ono što predstavlja najveći problem, ne performanse a ni cena. Da nije ovoga, situacija bi bila mnogo jasnija. Čini nam se da u ovom trenutku, ATI 3870 kartice predstavljaju vrlo dobru kupovinu, ali ne treba zaboraviti na sve agresivniju konkurenciju, pa je teško dati konačan savet u vezi kupovine.

Na sledeće dve stranice možete pogledati i detaljne grafikone testiranja.