понедељак, 11. фебруар 2008.

AMD Phenom 9600 Black Edition

Crni Phenom 9600 je otključanog množioca, ali ni to ne pomaže da postane šampion u overkloku. Činjenica je da konkurencija ne spava, pa će AMD morati da se dobrano potrudi. Phenom iako po mnogo čemu vanserijski dobar procesor ipak teškom mukom izlazi na kraj sa direktnom konkurencijom.

Do sada smo videli AMD Phenom 9700 i AMD Phenom 9500, a došlo je vreme i za čuvenu Black Edition seriju, i Phenom 9600 Black Edition. Da podsetimo, Black Edition procesori dolaze sa otključanim množiocima na radost overklokera. Ono što je i najzanimljivije je kako se ovaj Phenom ponaša u odnosu na žestoku konkurenciju.

AMD Phenom 9600 Black Edition

Ključne karakteristike

  • Integrisan memorijski kontroler
  • 2MB deljene L3 memorije
  • Procesor je AM2+ podnožja ali i kompatibilan sa AM2 pločama
  • Cool'n'Quiet 2.0 za manju potrošnju struje i efikasnije hlađenje
  • AMD OverDrive aplikacija za overklokovanje u realnom vremenu

Utisak kvare

  • Iako je procesor otključan, ne može postići rezultate vredne pomena

Specifikacija

AMD Phenom 9600 Black Edition
  • Takt: 2.3GHz
  • L1 Cache: 4x (64kB + 64kB)
  • L2 Cache: 4x 512kB
  • L3 Cache: 2MB deljeno
  • TDP: 95 W
  • Podnožje: AM2, AM2+ i AM3

AMD Phenom 9600 Black Edition

Kao pripadnik nove generacije AMD procesora, Phenom je ujedno i prvi četvorojezgarni procesor ove kompanije. Dugo se čekalo na njegovo pojavljivanje, za koje vreme je Intel već u ponudi imao svoja rešenja, Quad Core liniju. Phenom je izašao, postao i najjeftiniji četvorojezgarni procesor na tržištu, ali su dve stvari sprečile veći uspeh. Prvo, do Phenoma nije baš lako doći, pošto ga nema baš svuda i stalno, a drugo bitnije je da performanse nisu nikoga oduševile. Phenom teškom mukom izlazi na kraj i sa dvojezgarnim Intel procesorima istog cenovnog ranga, a o skupljim Quad Core i da ne pričamo. Dok se priča dalje razvija a mi čekamo epilog, AMD je ponudio i Black Edition verziju, to jest otključane procesore namenjene overklokerima. Da bi priča i dodatno bila zakomplikovana, cene Black Edition su praktično identične "običnim" Phenom procesorima.

AMD Phenom 9600 Black Edition sa box kulerom

Verzija 9600 Black Edition dolazi u paketu sa vrlo dobrim kulerom sa aluminijumskim hladnjakom i bakarnim heatpipe cevima. Ventilator je mali i ne previše tih, no pokreće dosta vazduha, pa mu se može progledati kroz prste. Termalna disipacija Phenom 9600 Black Edition procesora je 95W, što po današnjim standardima nije ni malo ni mnogo, ali ipak treba obezbediti adekvatno hlađenje. O samom Phenomu i njegovoj arhitekturi je dosta već rečeno, a mi ćemo samo ponoviti par podataka. U pitanju je AM2+ podnožje kompatibilno unazad sa aktuelnim AM2 podnožjem, HyperTransport-om reće generacije sa teorijskom propusnom moći od 16GB/s, tri nivoa keš memorije (L3 dele sva jezgra), 128bitnu FPU jedinicu, poboljšano predviđanje grananja, integrisani 128bitni dual channel kontroler. Ovo su svakako samo neke od novina, koje iako donose dosta toga ipak u realnosti, kada se pogledaju brojke ipak ne daju ništa revolucionarno.

AMD Phenom 9600 Black Edition box kuler malo detaljnije

Uz sve rečeno, moramo pomenuti i TLB erratum, što je greška koju je AMD otkrio malo prekasno, zbog koje se može desiti da procesor (9500 i 9600 su samo pogođeni ovim) "zaglavi" doduše u veoma specifičnim uslovima. Do sada koliko nam je poznato, izuzetno se retko dešava, i ne svima, a AMD je problem na već proizvedenim procesorima rešio putem patch-a koji doduše dosta obara performanse procesora, dok je ta greška u narednim revizijama Phenom-a ispravljena. Iako je Black Edition procesor namenjen overklokerima, činjenica je i da su rezultati daleko od impresivnih. Phenom 9600 koji radi na 2.3 GHz je maksimalno overklokovan na 2.6GHz, što je sve samo ne sjajan rezultat. Iako AMD nudi svoj OverDrive alat za overklok, on se pokazao ne baš sjajnim izborom pošto ume da se zaglavi, a iako je moguće pojedinačno overklokovati jezgra, zaista ne možemo da smislimo ni jedan jedini razlog zašto bi neko to radio.

Rezime

Ne možemo reći da nas je Phenom 9600 Black Edition impresionirao, a činjenica je da će se čorba zakuvati sa novim 45nm Intel Penryn procesorima. Naš savet bi bio da sačekate još malo kada bi situacija trebala da se slegne, kao i cene uostalom. U ovom trenutku, zaista je teško preporučiti Phenom 9600 Black Edition.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, februar 2008.): 218€