петак, 8. фебруар 2008.

Alti Premium Lion S1 GE

Konfiguracija koju je sastavila kompanija Alti sa jednim jedinim ciljem: igranje! Kada se uklope odlično odabrane komponente, rezultat ne može izostati, što smo mi i potvrdili. Ako vam treba računar samo za igranje, i to novijih igara u visokim rezolucijama, pogledajte predlog.

Kada bi sastavljali aktuelnu igračku konfiguraciju, mnogo bi parametara odlučivalo, a kao i u fudbalu, svako od nas bi bio najbolji selektor. Na testiranje nam je pristigla konfiguracija Premium Lion S1 GE iz kompanije Alti, namenjena igračima i onima koji traže maksimalne performanse. Odmah po otpakivanju, vidimo da je u pitanju zaista impresivan računar koji spada u super tešku kategoriju (kako po pitanju performansi, tako i po težini).

Alti Premium Lion S1 GE kućište sa prednje i bočne strane

Ključne karakteristike

  • Sjajno Thermaltake Kandalf kućište sa vodenim hlađenjem
  • Veoma dobro modularno napajanje: Thermaltake Toughpower 700W
  • Odličan potencijal za overklok
  • 4GB veoma dobre OCZ memorije
  • Dva hard diska od po 500GB u RAID-u
  • Dobro poznata 8800GT kartica u Leadtek varijanti
  • Izuzetne performanse

Utisak kvare

  • Unutrašnjost kućišta je pomalo neuredna, kabliranje nije odrađeno

Specifikacija

Alti Premium Lion S1 GE Konfiguracija
  • Kućište: Thermaltake Kandalf LCS
  • Napajanje: Thermaltake Toughpower Modular 700W
  • Matična ploča: DFI LanPartyUT P35
  • Procesor: Intel Core 2 Duo E8200@2.66GHz
  • Hlađenje: sistem vodenog hlađenja (u paketu sa kućištem), 120mm ventilator pozadi
  • Memorija: 4x 1GB Dual Channel OCZ PC2 6400 4-4-4
  • Grafička kartica: Leadtek WinFast PX8800 GT 512MB
  • HD: RAID 2x500GB WD SATA2
  • Optički uređaj: TSST CD/DVD SH-S203D ATA

Alti Premium Lion S1 GE konfiguracija

Konfiguracija je smeštena u gorostasno Thermaltake Kandalf kućište. U pitanju je model Kandalf LCS (Liquid Cooling System), pa je tako u paketu i sistem vodenog hlađenja. SIstem je sličan onome na kolima, pa je u vratima kućišta smešten veliki hladnjak (koji zauzima praktično celu visinu kućišta) zajedno sa tri 120mm ventilatora. Pri dnu kućišta se nalazi i otvor za celi sistema za hlađenje koji tečnost dovode do hladnjaka. Kandalf je čelično kućište sa aluminijumskim vratima i obiljem opcija za hlađenje, a u našem slučaju je bio postavljen 120mm ventilator sa zadnje strane.

Alti Premium Lion S1 GE kućište sa bočne i zadnje strane

Sa prednje strane kućišta se vidi 11 maski 5.25" formata. Raspored elemenata, odnosno 5.25" i 3.5" uređaja se može menjati, stim što je jedno mesto rezervisano za tastere za paljenje i sistemske LED-ove, jedno je u stvari fioka za odlaganje sitnica, a kroz jednu masku prolaze creva sistema vodenog hlađenja. Svi SATA kablovi kao i creva vodenog hlađenja su drečavo zelene boje koja će se odlično videti noću kroz providnu stranicu kućišta. Kabliranje nije nešto na šta se vodilo računa, pa su kablovi na sve strane, no srećom, napajanje je modularnog tipa, pa nema baš šume naponskih kablova koji ničemu ne služe.

Alti Premium Lion S1 GE deo sistema vodenog hlađenja

Pogled sa zadnje strane kućišta otkriva da lim koji se postavlja preko konektora sa ploče nije baš postavljen idealno, pa su USB portovi delimično blokirani. Ovo nije neki veći problem, ali bi voleli da se ipak vodilo računa i o sitnicama kao što je ovo. Kao osnova za konfiguraciju je uzeta DFI LanParty UT P35 matična ploča, kod koje su osim sjajnih performansi i vanserijski dobrih opcija za overklok tu i fluorescentni plastični delovi. Ovo znači da će pod neonskim osvetljenjem ploča izlgedati fantastično, a nama je jedino žao što kod nas LanParty žurke i nisu baš popularne. Kao dodatna opcija za hlađenje kućišta, tu je i jedan 120mm ventilator koji se nalazi sa zadnje strane, odmah pored napajanja koje je postavljeno vertikalno.

Alti Premium Lion S1 GE kućište sa zadnje strane

Kao procesor je odabran Intel Core 2 Duo E8200 koji radi na 2.66 GHz, a na njega je montiran vodeni blok, kao deo vodenog hlađenja. Zanimljivost predstavljaju dva WD hard diska od 500GB koja rade u RAID režimu, što osetno unapređuje performanse ovog inače najsporijeg dela računara. Grafički deo sistema Leadtek WinFast 8800GT kartica. O ovoj seriji je rečeno već mnogo, a mi ćemo samo podsetiti da je u ovom trenutku to jedna od kartica sa najboljim odnosom cene/performanse koja donosi igranje najnovijih igara u visokim rezolucijama.

Alti Premium Lion S1 GE unutrašnjost kućišta, sistem vodenog i vazdušnog hlađenja

Kako je na računaru instaliran Vista operativni sistem, ugrađeno je celih 4GB memorije, i to sjajne OCZ PC2 6400 koja radi na 800MHz. Ono što je zanimljivo je i to što ova memorija ima specijalne hladnjake sa heat pipe sistemom. Naime, sa glavnog hladnjaka bakarne cevi odvode toplotu do dodatnog hladnjaka koji poboljšava performanse hlađenja. Vrlo zanimljiv izbor, pogotovo kada se zna da OCZ memorije nije baš tako jednostavno pronaći kod nas. Pomenućemo i to da optički uređaj koristi SATA interfejs, kao i interesantni Bernstein audio modul (slično rešenje se koristi na Asus high-end matičnim pločama) koji je nosi sve audio priključke kako ne bi stvarali gužvu na I/O panelu. Da samo dodamo i to da je u pitanju Realtek ALC885 8-kanalni audio procesor.

Alti Premium Lion S1 GE hard diskovi i optika, vodeno hlađenje

Propustili smo sistem kroz bateriju standardnih testova i dobili prilično impresivne rezultate. 3DMark06 u 1680x1050 sa isključenim Anti Aliasing-om i Trilinear Filteringom daje ukupno 9823 poena (4631 SM2, 4133 SM3), dok sa uključenim 16x Anisotropic Filtering-om daje 9240 poena (4257 SM2, 3846 SM3). Dovoljno je i dodati da je rezultat u 1024x768 skoro 12000 poena! Procesor je u ovom programu dobio 2471 poena. U programu SiSoft Sandra smo testirali procesor i memoriju, i dobili sledeće: Processor Arithmetic 24698 MIPS (Dhrystone ALU), 19026 MFLOPS (Whetstone iSSE3), Processor Multimedia 146370 it/s (Integer x4 aEMMX/aSSE), 80094 it/s (Floating-Point x4iSSE2), Processor Multi-Core Efficiency 8305 MB/s, Inter-Core Latency 34ns, Int Buff'd iSSE2 Memory Bandwidth 6452 MB/s, Float Buff'd iSSE2 Memory Bandwidth 6454 MB/s, Memory Latency 88ns.

Alti Premium Lion S1 GE grafička kartica, vodeni blok i memorija

Procesor smo testirali i u par dodatnih aplikacija, pa tako Cinebench 10 daje rezultat 5583, X264 1pass 78.22fps, X264 2pass 19.9fps. Za kraj smo proverili i hard diskove koristeći HDTach: Sequential 125MB/s, Burst 241.8 MB/s, Average read: 97.6 MB/s, RAT 19ms i zauzeće procesora 4%. Kada se sve sumira, rezultati su zaista impresivni. Što se tiče subjektivnog utiska u radu, možemo reći da na ovom računaru apsolutno sve što smo probali radi sjajno, uključujući i najnovije igre i to sa najzahtevnijim podešavanjima i visokim rezolucijama. Iako se koristi vodeno hlađenje, ovaj računar nije nečujan, ali nije ni previše bučan, no to je već nešto što je stvar subjektivnog utiska. Nama svakako ne bi smetalo da ovakvu zver držimo ispod stola.

Rezime

Za kraj, možemo samo reći da Alti konfiguracija potpuno zadovoljava kriterijume koje jedan zahtevan igrač postavlja. Rećićemo još i to da kako su tu odličan procesor, vodeno hlađenje, izuzetna memorija i matična ploča koja je poznata po svojim overklokerskim mogućnostima, krajnji dometi će zavisiti samo od znanja i želje vlasnika za overklokom. Izuzetno odabrane komponente u zbiru daju i fantastične performanse.

Maloprodajna cena (uključujući 8% PDV, februar 2008.): 1275€