субота, 12. јануар 2008.

Predstavljeno CoolerMaster Aquagate Max vodeno hlađenje

Kompanija CoolerMaster je predstavila Aquagate Max vodeno hlađenje za procesore, namenjeno entuzijastima i overklokerima. Ovo stilizovano rešenje podržava ESA (Enthusiased System Architecture) standard, što korisnicima omogućava lak i efikasan monitoring i napredna podešavanja radnih parametara sistema do najsitnijih detalja, uključujući temperature, obrtaje kulera, napone i slično - sve što je neophodno za potpunu kontrolu procesa rada. Transparentan prozor omogućava lako proveravanje nivoa tečnosti, indikator protoka omogućava brzu proveru rada, dok multifunkcionalni alarm obaveštava korisnika o visokoj temperaturi ili niskom nivou tečnosti za hlađenje.



Kuler je izrađen kombinovanjem velikog radijatora od aluminijuma sa dva 120-milimetarska ventilatora, kao i vodenog bloka izrađenog u potpunosti od bakra radi efikasnijeg transfera toplote. Ventilatori na radijatoru poseduju zeleno LED osvetljenje, a iz kompanije uveravaju da je rad istih potpuno nečujan. Moćna pumpa je sposobna da podrži protok do 400 litara na sat, što pomaže ovom hlađenju da se izbori i sa najtežim izazovima. Velika pažnja je posvećena i lakoći montiranja i povezivanja, pošto je raznim istraživanjima ustanovljeno da je glavna prepreka širem prihvatanju tehnologije upravo strah i / ili neinformisanost šireg kruga korisnika u vezi sa korišćenjem i montiranjem ovakvih naprava.


Kuler je kompatibilan sa svim aktuelnim platformama, odnosno sa LGA 775 podnožjima za Intel, odnosno AM2 podnožjima za AMD procesore. Njegova ukupna težina iznosi 1.7 kilograma i sertifikovan je za hlađenje svih aktuelnih procesorskih rešenja. Kompletne specifikacije možete videti u priloženoj tabeli.