уторак, 8. јануар 2008.

Nvidia predstavila Hybrid SLI tehnologiju

Nvidia je zvanično predstavila Hybrid SLI tehnologiju. Hybrid SLI je oznaka nove tehnologije koja bi trebala da donese novi vid kvaliteta upotrebe računara kod kojih postoji potreba za mobilnošću i autonomijom, niskim stepenom potrošnje, ali i za visokim stepenom performansi u specifičnim situacijama. Ovo se postiže sinhronizacijom rada čipsetova i grafike integrisane u njima i diskretne grafike. "Hibridni SLI donosi novu multi-GPU tehnologiju na veliki deo PC tržišta, omogućavajući korisnicima do sada neviđen visok nivo autonomije za moćne računare, kao i neviđen nivo grafike u računarima koji malo troše", rekao je Jen-Hsun Huang, CEO kompanije Nvidia.


U praksi, Hybrid SLI objedinjuje mogućnosti integrisane i diskretne grafike, automatski deaktivirajući diskretnu grafiku i oslanjajući se na integrisanu u situacijama kada ne postoji potreba za njom, odnosno aktivirajući diskretnu grafiku kada se pokreće neka igra, video sadržaj visoke definicije ili vrši slična zahtevna operacija koja se oslanja na GPU. Nvidia je navela da za kontrolisanje ovog procesa služe GeForce Boost i HybridPower tehnologije. HybridPower služi da prebacuje obradu grafike sa diskretne grafike na integrisanu grafiku na matičnoj ploči, što omogućava da se sistem manje greje tokom rada, a produžava trajanje baterije u mobilnom okruženju. Obrnuto radi GeForce Boost - npr. prilikom pokretanja igre, aktivira se diskretna grafika, a i integrisana grafika nastavlja sa radom, što rezultuje povećanjem performansi u odnosu na korišćenje samo diskretne grafike, u odnosu na korišćenje samo integrisane da ne govorimo. Neće sav hardver kompanije Nvidia podržavati ovo - za sada, na spisku podržanih čipsetova se nalaze nForce 780a SLI, nForce 750a SLI i nForce 730a MCP za AMD procesore, a tu je i GeForce 8200 čipset koji će se pojaviti u februaru. Grafičke karte koje podržavaju Hybrid SLI su GeForce 8800 GT, GeForce 8500 GT i GeForce 8400 GS. Šira podrška se očekuje sa predstavljanjem novih čipsetova i grafičkih karti u predstojećem periodu.

2 comments:

Анониман је рекао...

Obicno posle teksta kad se radi o ovakvim stvarima koje si ti objavio/la se stavlja izvor informacija ili ime sajta.

Анониман је рекао...

Izvinite ali ni na jednom postu nemate izvor informacija.!Ne bih vam preporucivao da tako nesto radite to vam je krsenje autorskih prava zvuci smesno. Mogu vas tuziti oni sa cijih sajtova preuzimate tekstove.To sam vam zaboravio reci.
Pozdrav i bez ljutnje.