уторак, 29. јануар 2008.

HIS HD 3850 IceQ 3 Turbo

Fabrički overklokovana verzija AMD 3850 kartice donosi performanse koje su neposredno iza 3870 kartica. Odličan sistem hlađenja je omogućio ovaj overklok, a pri tome radi veoma tiho. Apsolutna preporuka.

Posle premijere nove generacije AMD grafičkih kartica sa ATI procesorom, serije 3800, proizvođači su ponudili svoje verzije bazirane na referentnom dizajnu. Razlike u performansama su u ovom slučaju praktično zanemarljive, a mi smo sa nestrpljenjem čekali da se pojave one specijalne, fabrički overklokovane verzije. HIS je upravo to i uradio, pa tako imamo priliku da vidimo šta može njihova Ice3 Turbo 3850 kartica.

HIS HD 3850 IceQ 3 Turbo sa prednje i bočnih strana, oprema

Ključne karakteristike

  • Napredni sistem hlađenja
  • Vrlo tih rad
  • Odlične performanse koje su veoma blizu onih koje ostvaruje 3870 verzija
  • Odličan dizajn i kvalitet izrade

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

HIS HD 3850 IceQ 3 Turbo
  • Procesor: RV670 koji radi na 720 MHz
  • Memorija: 512 MB GDDR3 koja radi na 1.82 GHz
  • Hlađenje: aktivno
  • Interfejs: PCI-E 2.0 x16
  • Izlazi: 2x DVI, TV out
  • Dodatno: DirectX 10.1 podrška, UVD

HIS HD 3850 IceQ 3 Turbo

Već na prvi pogled se vidi da je u pitanju promenjeni dizajn u odnosu na referentni. Dominantna crvena boja ATI kartica je zamenjana ledeno plavom, za koju proizvođač kaže da je osetljiva na UV svetlost, što znači da će biti odličan izbor za one koji imaju providnu stranicu kućišta i neonsko osvetljenje. Dve ključne stvari su drugačije na ovoj kartici. Prvo je hlađenje, a drugo podignuti taktovi procesora i memorije. Da pomenemo i zanimljivo pakovanje koje pored svih standardnih stvari uključuje i HIS Multi-purpose Screw Driver Pen, odnosno alatku koja ima LED lampicu, malu vaser vagu (čiju svrhu nismo uspeli da odgonetnemo) kao i dva nastavka za šrafciger (obični i krstasti).

HIS HD 3850 IceQ 3 Turbo sa bočnih strana

Hlađenje je HIS-ov patentirani IceQ treće generacije koji karakterišu bakarni hladnjaci veće površine, gde se vodilo računa da su hladnjaci memorije i procesora razdvojeni. Heat pipe cevi su takođe bakarne, što dodatno povećeva efikasnost hlađenja. Ne treba zaboraviti ni na ventilator koji je veći od onog na referentnim karticama i dizajniran tako da sa obe strane uvlači hladan vazduh. Osim toga, on je dosta tih, pa performanse neće biti uslovljene povećanom bukom.

HIS HD 3850 IceQ 3 Turbo DVI konektori i sistem hlađenja

U odnosu na standardnih 670MHz koliko je takt standardnih 3850 kartica, HIS je podigao takt na 720MHz. Memorija je takođe podignuta sa 1.66GHz na 1.82GHz, a i dalje je u pitanju DDR3 memorija i to 512MB. Iako su 3870 kartice dovoljno višeg takta i procesora i memorije, možemo konstatovati da je ovako fabrički overklokovana 3850 kartica dosta blizu po rezultatima, što je za svaku pohvalu.

HIS HD 3850 IceQ 3 Turbo hladnjaci, CrossFire konektori i alat

Rezime

Po rezultatima, HIS HD 3850 IceQ 3 Turbo je tik uz rame skuplje 3870 verzije, što je impresivno imajući u vidu da je i dalje nešto nižih taktova memorije i procesora. HIS je uspeo da implementira napredni sistem hlađenja koji je dosta tiši ali i efikasniji od standardnog. Tome svakako doprinosi i dual slot dizajn kartice koji je preuzet sa standardne verzije i iskorišćen do maksimuma. Nema drugog zaključka nego da je u pitanju jedna od najbržih 3850 kartica na tržištu koja je opasno blizu 3870 verzije.

Na sledeće dve stranice možete pogledati i detaljne grafikone testiranja.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, januar 2008.): 160€