четвртак, 24. јануар 2008.

Gigabyte GA-P31-DS3L

Odlična matična ploča koja kombinuje novi, P35 i stariji 975X čipset. Tako po vrlo povoljnoj ceni se dobijaju mnoge opcije koje se ređe sreću u srednjoj klasi. Jedina mana i napomena ide na račun probirljivosti po pitanju memorije, pošto ova ploča ima određenih ograničenja.

Gigabyte matična ploča koju predstavljamo ovom prilikom, GA-P31-DS3L, iza pomalo kriptične oznake krije vrlo neobičnu kombinaciju. Naime, u pitanju je svojevrsni hibrid novog P35 i starog 975X čipseta. Da budemo precizniji, uzet je northbridge sa P35 i southbridge sa 975X čipseta. Na tržištu ne postoji baš previše matičnih ploča sa ovim čipsetom, a u pitanju su definitivno ploče veoma povoljne cene, koje će zadovoljiti manje zahtevne korisnike, pri tome ne žrtvujući performanse.

Gigabyte GA-P31-DS3L sa gornje i donje strane, oprema i konektori sa zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Podrška za nove Intel 45nm procesore
  • Kvalitetna izrada, odličan dizajn
  • Neke od opcija se retko sreću u ovoj kategoriji (paralelni port, gigabitni LAN i optički i koaksijalni konektori)
  • BIOS spreman za overklok eksperimente

Utisak kvare

  • Postoje izvesna ograničenja po pitanju izbora i rada memorije

Specifikacija

Gigabyte GA-P31-DS3L
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Intel P31 Express Chipset/ICH7
  • Procesor: LGA775 socket za Intel Core2 Quad / Core2 Extreme / Core2 Duo / Pentium Extreme / Pentium D / Celeron, kompatibilna sa 45nm Multi-Core CPU
  • Memorija: 4 x DIMM, max. 4GB, DDR2 800 / 667 MHz
  • Kontroleri: 4x SATAII, 1x IDE
  • Slotovi: 1x PCI-E 2.0 x16, 3x PCI Express x1, 3 x PCI 2.2
  • Zvuk: Integrisana Realtek ALC888 8-channel High Definition Audio CODEC
  • Dodatno: Gigabit LAN, 8 USB portova, koaksijalni i optički S/PDIF konektori, paralelni port

Gigabyte GA-P31-DS3L

Ova ploča ima kvalitetnije komponente nego što se to obično sreće, a u pitanju su Solid State kondenzatori koji obezbeđuju stabilniji i dugovečniji rad. Ovo se i krije iza Ultra Durable naziva i neizbežne oznake na kutiji. Da samo na kratko podsetimo da Gigabyte ima i Ultra Durable 2 matične ploče koje imaju još kvalitetnije komponente, no to ćemo ostaviti za neki drugi put. Na ploči se pored standardnih stvari našlo mesta i za gigabitni lan priključak, koaksijalne i optičke S/PDIF priključke, kao i paralelni port. Uz četvoropinski PWM konektor za ventilator za kućište, ovo je prilično impresivan broj opcija za matičnu ploču namenjenu srednjem segmentu tržišta.

Gigabyte GA-P31-DS3L ležište procesora, hladnjaci čipseta i konektor za napajanje

Sistem hlađenja je pasivan, i sastoji se od dva aluminijumska hladnjaka. Dizajn ploče je takav da će omogućiti instalaciju i većih kulera za procesor, no kako ne verujemo da će ova ploča biti prvi izbor overklokera, teško da će to doći u obzir. Još jedna pozitivna stvar je da je PCI-E x16 slot dovoljno udaljen od memorijskih slotova, pa manipulacija memorijom neće zahtevati vađenje grafičke kartice.

Ploča podržava do 4GB DDR2 memorije u Dual Channel režimu, ali postoje neka ograničenja koja treba napomenuti, a koja se mogu videti i na oficijelnom web sajtu proizvođača. Ne mogu se istovremeno u oba slota istog kanala, kao ni u sva 4 memorijska slota staviti Dual Channel moduli. Kao da ovo nije bilo dovoljno samo po sebi, tu je i napomena da ukoliko koristite procesor sa 1333 MHz FSB-om i sva 4 memorijska slota, brzina memorije će biti automatski oborena i može doći do nestabilnosti sistema. Jedan od glavnih "krivaca" za ovo je i činjenica da zvanično ovaj čipset ne podržava procesore sa 1333 MHz FSB-om.

Gigabyte GA-P31-DS3L memorijski i PCI slotovi, SATA i ATA konektori

BIOS je potpisao AWARD, i mala napomena u slučaju da se niste sretali sa Gigabyte pločama ranije, da bi se u okviru BIOS-a došlo do najbitnijih podešavanja, vezanih za overklok, potrebno je pritisnuti CTRL+F1. Opcija ima sasvim dovoljno i za ove zahtevnije korisnike, i sasvim sigurno neće predstavljati ograničenje u overkloku. Naravno, treba imati u vidu da ova matična ploča jednostavno nije stvorena da se postavi novi rekord u overkloku, te ne treba preterivati. Uostalom, sa pomenutim ograničenjima po pitanju memorije, pitanje je ima li uopšte smisla pričati o overkloku.

Rezime

Šta je konačna ocena? Ova matična ploča predstavlja po ceni ploču namenjenu srednjoj kategoriji, ali po opcijama cilja na onu najvišu. Iako postoje neka ograničenja po pitanju memorije koja nam se nikako nisu dopala, po vrlo dobroj ceni možete doći do sjajne ploče. Da nije pomenutih problema sa memorijom, ova ploča bi dobila apsolutnu preporuku. Ovako, savetujemo da prvo isprobate da li će raditi memorija koju nameravate da kupite, pa tek onda kupite i matičnu ploču koja vas sigurno neće razočarati.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, januar 2008.): 63€