понедељак, 21. јануар 2008.

CoolerMaster Sphere

Novi kuler kompanije Cooler Master je veoma neobičnog dizajna, i teško je da se nekome neće svideti kako izgleda. Ceo je od bakra, a 4 heat pipe cevi i 100 rebara hladnjaka će obaviti dobar posao hlađenja. Ventilator nije previše bučan, a za kraj tu su i 4 plava LED-a koja prigušeno svetle.

Cooler Master je jedan od lidera u oblasti rešenja za hlađenje računara, napajanja i kućišta. Ovom prilikom ćemo se baviti hlađenjem procesora, i novim Sphere kulerom. Samo pakovanje se razlikuje od ostalih na koje smo navikli, kada je u pitanju Cooler Master i kuleri, a možemo slobodno reći da je ista situacija i sa samim kulerom, koji stvarno izgleda neobično. Kako smo navikli da očekujemo zaista sjajne kulere, sa nestrpljenjem smo raspakovali kutiju.

Cooler Master Sphere sa gornje i bočnih strana

Ključne karakteristike

  • Korišćen je čisti bakar za osnovu, heat pipe cevi i rebra hladnjaka
  • Sferni oblik omogućava usisavanje hladnog vazduha sa gornje i donje strane
  • Univerzalni dizajn omogućava montažu na sva aktuelna Intel i AMD podnožja
  • Odlične performanse
  • Jednostavna instalacija
  • Veoma interesantan dizajn

Utisak kvare

  • Ne postoji kontrola broja obrtaja ventilatora
  • Mora se vaditi matična ploča iz kućišta za montažu kulera

Specifikacija

Cooler Master Sphere
  • Podnožje: Intel LGA775, AMD AM2,754,939,940
  • Dimenzije hladnjaka: 132 x 133 mm hladnjak
  • Materijal: 4 bakarne heat pipe cevi i hladnjak
  • Dimenzije ventilatora: 66 x 68 mm (1 slide bearing tipa sa plavim LED svetlom)
  • Broj obrtaja ventilatora: 2200rpm
  • Nivo buke: 22dBA
  • Konektor: 3-pinski
  • Težina: 684.5 g

Cooler Master Hyper 212

Iako smo slične ideje već viđali i sferni dizajn nije najnoviji krik mode, ipak je Cooler Master dao svoj pečat i napravio nešto drugačije. O čemu se konkretno radi? Iz osnove kulera izlaze po dve heat pipe cevi prečnika 6mm na svaku stranu, na koje je montirano po 50 rebara hladnjaka koja daju svojim oblikom celom kuleru oblik sfere. U samoj unutrašnjosti se krije i ventilator nešto neobičnijeg cilindričnog oblika. Bakar, heat pipe cevi i rebra su napravljena od čistog bakra koji, kako je poznato, ima bolju toplotnu provodljivost od aluminijuma, ali je sa druge strane skuplji.

Cooler Master Sphere sa gornje i donje strane

Sa gornje strane se nalazi plastični ram sa logom proizvođača, ispod koga se nalaze 4 plave diode. Definitivno je šteta staviti ovakav kuler u kućište koje nema prividnu stranicu, što je jasno kada se računar upali i počne ligh show. Ipak, vredi napomenuti da je osvetljenje znatno slabije od onog koje se obično viđa na kulerima za kućišta. Sphere je tako dizajniran da hladan vazduh uvlači sa gornje i donje strane, a izbacuje sa bočnih strana. Ovo je postignuto dizajnom ventilatora koji je dovoljno "dugačak" da može da uvlači vazduh sa obe strane kulera. Dimenzije su takve da bi trebao bez problema da stane na bilo koju ploču, ali to ipak treba proveriti sa konkretnom pločom pre kupovine.

Cooler Master Sphere rebra hladnjaka i ventilator

Kako pasuje na Intel-ovo LGA775 i AMD-ova AM2/940/939/754 ležišta za procesore, u pakovanju se nalazi dovoljno "gvožđurije" da se zaista vrlo lako montira po priloženom uputstvu na praktično bilo koju aktuelnu ploču. U suštini montaža je laka, potrebno je prvo na kuler montirati metalne adaptere za odgovarajući socket, i zatim montirati na matičnu ploču koja se mora izvaditi iz kućišta za te potrebe. Kuler se na ploču povezuje običnim 3-pinskim kablom, te nema nekog dodatka za regulisanje broja obrtaja. Buka koju pravi ga svrstava u sredinu ponude, dakle ni je najtiši, ali svakako neće smetati nikome.

Rezime

Performanse hlađenja su veoma dobre, i možemo da konstatujemo da je ovaj kuler odličan izbor za sve korisnike koji žele lep i atraktivan kuler u kućištu sa providnom stranicom. Što se overklokera tiče, oni će verovatno ipak biti srećniji sa nekim moćnijim kulerom koji se ne obazire na buku i zauzima više prostora u kućištu. Ovo ne znači da Sphere loše hladi, ali ipak ne dozvoljava da se postignu neki brilijantni rezultati u overkloku.