уторак, 1. јануар 2008.

Chieftec CH-05 Aegis

Još jedno sjajno kućište iz Chieftec-a odlikuje vrlo kvalitetna izrada, obilje prostora u unutrašnjosti i odlične opcije za hlađenje. Bez obzira što je u pitanju Midi Tower model, možete smestiti u njega do 6 hard diskova, što je za svaki respekt.

Da li postoji neko da nije čuo za Chieftec bez obzira da li je ekspert ili tek početnik u svetu računara? Teško, a postoje sasvim logični razlozi za to. Ova Tajvanska kompanija, sa proizvodnim pogonima u postojbini Pekinške patke, je postala poznata po kvalitetnim kućištima, a ponuda je zaokružena i napajanjima, eksternim fiokama za hard diskove i ostalom dodatnom opremom. Kućište sa testa, nova CH-05 Aegis serija je najbolji pokazatelj onoga što Chieftec nudi.

Chieftec CH-05 Aegis sa prednje i bočnih strana

Ključne karakteristike

  • Izuzetno kvalitetna i robusna konstrukcija
  • Obilje prostora, mogućnost montaže do 6 hard diskova
  • Kućište je potpuno "šrafles", nije potreban šrafciger za instalaciju 3.5", 5.25" uređaja i kartica
  • Mogućnost instalacije do 4 ventilatora
  • Veoma prostrana unutrašnjost

Utisak kvare

  • Uz kućište ne dolazi ni jedan ventilator
  • Nije moguće promeniti orijentaciju vrata

Specifikacija

Chieftec CH-05 Aegis
  • Napajanje: Nema
  • Format: mATX, ATX (CEB 1.01), EATX (SSI EEB 3.x)
  • Uređaji: 3x 5.25", 1x 3.5" eksterno, 6 x 3.5" interna
  • Hlađenje: opciono 1 x 120mm pozadi, 1x 120mm na vrhu, 2 x 90mm sa bočne strane
  • Dimenzije: 54cm x 20.5cm x 46cm
  • Težina: 13 Kg

Chieftec CH-05 Aegis

CH-05 Aegis postoji u srebrnoj i crnoj varijanti, i izrađeno je od kvalitetnog lima dok je maska od plastike. Najbolji pokazatelj kakvog kvaliteta je materijal korišćen u konstrukciji je i podatak da kućište teži celih 13 Kg i to bez napajanja. Nije loše za jedno Midi-Tower kućište. Definitivno neće biti popularno kod onih koji često sele računar, ali za sve ostale je sasvim sigurno vrlo zanimljiv izbor. Iako je Midi formata, ovo kućište je izuzetno prostrano, a podatak da može primiti do 6 hard diskova (u 3.5" unutrašnju fioku) sigurno neće proći nezapaženo.

Chieftec CH-05 Aegis prednja strana kućišta, otvori za hlađenje i konektori sa bočne strane

Spolja gledano, kućište ima poluprovidnu bočnu stranicu koja je napravljena od metalne mreže, kako bi dodatno olakšala protok vazduha. Sa bočne i gornje strane se nalaze i otvori za ventilatore, a gornji otvor je takođe prekriven metalnom mrežom. Ovo osim praktične ima i vrlo jasnu estetsku ulogu. Spoljni konektori se nalaze na bočnoj strani, pri dnu i tu su 2 USB, audio i FireWire konektor. Ako kućište bude stajalo na podu, ovo i nije najzgodnije mesto, ali šta je tu je. Prednja maska je plastičnog okvira, i nalik na bočnu, na njoj se nalazi već prepoznatljiva metalna mreža, sa žuto zlatnim Aegis logom. Na žalost, orijentaciju otvaranja vrata nije moguće menjati.

Chieftec CH-05 Aegis bočne i zadnja strana

Od eksternih uređaja je moguće smestiti 4 formata 5.25" i jedan flopi, a ono što posebno raduje je činjenica da se svi uređaji instaliraju izuzetno lako, bez upotrebe alata, sa posebnim plastičnim polugicama i šinama. Sistem je krajnje jednostavan i veoma kvalitetan i ne morate brinuti da li će uređaji stajati dovoljno čvrsto fiksiran. Sve kartice se takođe pričvršćuju polugom koja ih drži na svom mestu, i možemo slobodno reći zbogom šrafovima i šrafcigeru, pogotovo što ni za ventilatore a ni za otvaranje kućišta (upotrebljeni su takozvani thumbscrews šrafovi koji se mogu odvrnuti i zavrnuti prstima) neće biti potrebni.

Chieftec CH-05 Aegis unutrašnjost, fioke za 3.5" i 5.25" uređaje, gornji ventilator

Uz kućište ne dolazi ni jedan ventilator, na žalost, ali to sa druge strane ostavlja mogućnost da pazarite ventilatore po želji. Predviđena su ukupno 4 komada, 120mm pozadi i na vrhu, i dva 90mm na bočnoj strani. Dva veća su zamšljena da izbacuju topao vazduh iz kućišta, dok 90mm ubacuju hladan vazduh spolja koji pada pravo na hard diskove i ima ulogu da ih hladi. Ovo je sasvim dovoljno i za najvrelije sisteme, i posebno nam se sviđa što je fioka za hard diskove zarotirana tako da se lakše instaliraju i bolje hlade.

Rezime

Ovo kućište, iako Midi formata bez ikakvog problema može biti upotrebljeno za neki server sa do 6 hard diskova. Ovo verovatno i najbolje opisuje koliko je kvalitetno. Većih zamerki nema, a kako je cena sasvim povoljna, nema razloga da ga najtoplije ne preporučimo. Chieftec je ponudio u suštini jednostavno (ali i vrlo lepo) i funkcionalno kućište povoljne cene. Šta drugo dodati!

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, decembar 2007.): 64€