петак, 14. децембар 2007.

Logitech Alto Cordless

Odlična kombinacija postolja za laptop i bežične tastature. Postoje par stvari koje će neke vlasnike laptop računara odvratiti od kupovine, dok će oni koji ga budu kupili uživati u vrhunskom dizajnu i funkcionalnosti. Kvalitet je beskompromisan i tu nema dileme.

Kompanija Logitech u ponudi ima dosta periferijskih uređaja namenjenih laptop računarima, a Alto Cordless spada upravo u tu kategoriju. Zanimljiv spoj postolja za laptop i bežične tastature, zamišljen je da bude neka vrsta docking station-a. Kao što smo i navikli, kvalitet se ne dovodi u pitanje kao ni funkcionalnost, i čini nam se da Logitech potvrđuje svoju poziciju (lidersku definitivno) na polju periferijskih uređaja.

Logitech Alto Cordless

Ključne karakteristike

  • Izuzetan kvalitet izrade
  • Veoma jednostavna instalacija
  • Laptop će stajati čvrsto na svom mestu
  • Bežična tastatura
  • Integrisani 3-portni USB hub

Utisak kvare

  • Samo jedna pozicija nagiba platforme
  • Konstrukcija je takva da će konektori sa prednje strane laptopa (ukoliko ih ima) biti praktično neupotrebljivi
  • Dovoljno je težak da se sigurno neće stalno nositi sa laptopom

Specifikacija

Logitech Alto Cordless
  • Interfejs: Bežična RF veza postolja i tastature
  • Dodatno: 3-portni USB hub
  • Podrška: laptop veličine ekrana do 15.4"
  • Napajanje: Tastatura koristi 2x AAA baterije, USB hub AC adapter
  • Operativni sistem: Windows XP, Windows Vista

Logitech Alto Cordless

Zamisao je vrlo jednostavna, laptop se postavlja na postolje i povezuje USB kablom, a tastatura bežično povezuje sa postoljem. Za celokupnu instalaciju je potrebno ne više od minuta, i veoma je jednostavna. No krenimo po redu. Postolje je dosta velike površine, pa iako u specifikacijama piše da podržava laptop računare do 15.4" veličine ekrana, može stati i veći modeli, a treba samo obratiti pažnju na težinu laptopa, pošto plastični deo koji drži laptop pod uglom ne deluje baš neuništivo. Kao i obično, savetujemo da pre kupovine isprobate da li psotolje pasuje, na licu mesta.

Logitech Alto Cordless sklopljeno i otvoreno postolje

Mehanizam postolja je vrlo jednostavan i manuelan. Platforma na kojoj stoji laptop se podiže rukom i zaglavi plastičnom polugom. E sad, ovde je bitno napomenuti da postoji samo jedan položaj za nagib, i da je predviđeno da se ekran laptopa pomeri da bi se dobio najbolji mogući ugao. Opet jedna napomena, određeni modeli laptop računara su takve konstrukcije da se ekran ne može otvoriti pod pravim uglom (u odnosu na telo), već samo do određenog (tupog) ugla. Zbog fiksnog nagiba platforme i ograničenog ugla otvaranja ekrana se može desiti da Alto Cordless neće odgovarati vašem laptopu, što svakako treba proveriti pre kupovine.

Logitech Alto Cordless SUB hub, zadnja strana sa organizatorom kablova i USB kablom

Prednji kraj postolja je zakrivljen na gore pa će latop stojati čvrsto na mestu. Činjenica je da će konektori sa prednje strane laptop-a (najčešće za zvuk i čitači kartica) biti praktično neupotrebljivi, pošto je cela prednja strana pokrivena. U suštini je moguće nešto "izmajstorisati" ali laptop u tom slučaju neće stajati ravno i čvrsto nalegati na postolje. Naravno, ako vam je prednja strana laptopa slobodna, nećete o ovome morati da razmišljate. Sa zadnje strane postolja se nalazi nazubljena gumirana plastika koja služi za organizaciju kablova laptopa, kao i USB kabl za spajanje postolja i laptopa. Postoji 3 slobodna USB porta (dva pozadi i jedan sa bočne strane) pošto postolje takođe preuzima ulogu USB hub-a kada se priključi.

Logitech Alto Cordless bažična tastatura sa prednje i bočnih strana

Tastatura se napaja pomoću dve baterije AAA veličine i jednostavno povezuje sa postoljem. Prilično je niskog profila, ali je moguće izdići plastičnom polugom sa poleđine. Ugrađeno je odmorište za šake koje je presvučeno gumiranim materijalom koji je veoma prijatan na dodir. Tasteri su plitkog hoda i dosta tihi, pa verujemo da će se dopasti onima koji su navikli na tastature nalik onima sa laptop računara. Od dodatnih tastera tu su samo tri za podešavanje jačine zvuka i mute koji su postavljeni ispod kursorskih tastera, što je pomalo neobična pozicija. Bitnije funkcije su raspoređene kao dodatne na F tasterima.

Logitech Alto Cordless detalji sa tastature

Rezime

Ukoliko se ispuni par kriterijuma (da sa prednje strane nema konektora i da se ekran može otvoriti do 180 stepeni), Alto Cordless će predstavljati nezamenljivi deo korisnicima laptop računara. On nije previše lagan da bi se nosio stalno, već treba da stoji na stolu kod kuće ili na poslu, gde će učiniti rad mnogo udobnijim i kvalitetnijim. Prednosti bežične tastature nije potrebno posebno objašnjavati, a Alto Cordless donosi ove blagodeti korisnicima laptop računara. Da nije par ograničavajućih faktora, ocene ove periferije bi bile vrlo visoke.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, decembar 2007.): 112€