понедељак, 3. децембар 2007.

Izdat Visual Studio 2008

Nakon nekoliko godina mukotrpnog razvojnog rada i nakon nekoliko probnih verzija koje su mogli da preuzmu učesnici u test programima, Visual Studio 2008 je konačno dostupan za sve one koji željno očekuju da počnu rad na novoj verziji.

Sa nove verzije Visual Studio-a je konačno skinuta zavesa i nakon 18 meseci testiranja sve nove karakteristike ovog razvojnog alata su konačno dostupne. Ovde treba naglasiti da je Express edicija VS2008 koja se koncentriše na pojedinačne programske jezike dostupna za besplatno preuzimanje. Ipak među svim novim dugoočekivanim karakteristikama o kojima se dugo govorilo jedna nije izazvala toliko pažnje iako je možda zaslužuje.

Fanovi Microsoft-ovog XNA Game Studio Express-a se mogu radovati jer od sada Microsoft počinje da distribuira sisteme i zaostavštinu koji su kreirani za The Game Creators—ovu GameBASIC Professional kao razvojnu opremu za svoju Express Edition C++.

Među novim karakteristikama namenjenim za kreiranje igračkih sadržaja izdvaja se engine nazvan BlitzTree 3D teksture visoke rezolucije za simulaciju neba i atmosfere. Alati poput ovih mogu kod mladih ljudi izazvati ponovno uzbuđenje kada je u pitanju programiranje i da ih zainteresuju da grade karijeru kao kreatori programa.

Visual Studio 2008 se značajno približio dinamičkom programiranju – izvršnom kodu koji funkcioniše sa strukturama u memoriji kako se one razvijaju. Programeri koji su radili sa Visual Studio-m naročito u poslednjih godinu dana već su svesni ovoga, nakon što su na svoje verzije VS2005 instalirali dodatke kao što je .NET Micro Framework za ugrađene uređaje.

Korisnici koji su koristili VS2008 u vidu „Orcas“ beta verzije imali su prilike da se susretnu sa ovim promenama. Tri verovatno najvažnije inovacije kada je u pitanju Visual Studio 2008 odnosno njegove komercijalne edicije su sledeće: prva je konačna edicija .NET Framework-a 3.5. koja uključuje grafičke biblioteke neophodne za razvoj Silverlight-a, čije razvojno okruženje Popfly je sada ugrađeno u VS2008. Druga bitna karakteristika koju donosi Visual Studio 2008 je formalizacija okruženja koje sada podržava dinamičke jezike kao što su IronRuby i IronPython, što je postignuto zahvaljujući upotrebom DLR-a koji je takođe deo .NET 3.5. Treća bitna karakteristika je uključenje LINQ – koncepta koji je deo programiranja već više od jedne dekade. U pitanju je mogućnost za .NET jezik da traži setove podataka korišćenjem leksikona nalik na SQL bez potrebe za trenutnim upravljačima podataka kao što je ADO i prebacivanje zabeleženih setova u statičke promenljive na staromodan način.

Kompanija Microsoft je načinila dostupnim brojne verzije .NET Framework-a za Visual Studio-a, za klijente koji imaju instalirane starije ili višestruke edicije. Takođe, tu je konačno i podrška za razvojne alate za Microsoft Office, koja više nije dostupna kao zasebni paket u okviru platforme. Tako su sada dodaci za Office i linije poslovnih aplikacije među standardnim tipovima koje programeri mogu da kreiraju.