субота, 3. новембар 2007.

Fantastična Asus EN8800GT

Ne tako dugo posle novog modela iz AMD/ATI tabora, odličnog 2900Pro modela, nVidia vadi svoju kartu iz špila i poziva novog borca-čudovište: 8800GT. O ovome se malo znalo, ali se za prilično kratko vreme podigla poprilična prašina. Razlog su poluzvanični i nezvanični rezultati tastova po kojima je 8800GT postaje nova omiljena kartica za široke mase. Iako se na Internetu pominje i ATI, odnosno očekivano predstavljanje 3xxx serije grafičkih procesora sredinom novembra, čini se da se situacija zakuvava. Bilo kako bilo, profitiraće oni koji se još malo strpe i puste da tržišna borba spusti cene, dok su oni koji upravo sada kupuju novu grafičku kartu sigurno na slatkim mukama. Čini se da je nVidia na najbolji način zapušila rupu između 8800GTS i 8800GTX modela, ostavljajući AMD/ATI-ju mnogo manji deo kolača. Ništa se ne prepušta slučaju, a večita borba traje dalje.

Ključne karakteristike

  • Procesor je izrađen u novom 65nm procesu
  • Vrlo tiha, uz minimalno odavanje toplote što nas je vrlo začudilo
  • Single slot dizajn
  • Puna podrška za Pure Video 2, dekodiranje HD video sadržaja
  • Podrška za Dual DVI prikaz HDCP video sadržaja
  • Odlične performanse, vrlo blizu modela 8800GTX
  • Fantastičan odnos cena/performanse

Specifikacija

Asus EN8800GT
  • Procesor: G92 na 600MHz
  • Memorija: 512MB DDR3 na 1.8GHz (256bitna magistrala)
  • Shader clock: 1500 MHz
  • Puna podrška za DirectX 10
  • Podrška za pixel shader 4.0
  • Podrška za SLI režim rada
  • Podržava 16x full screen anti-aliasing
  • Dual-link DVI izlazi uz podršku za dva displeja rezolucije do 2560x1600
  • HDCP podrška

Šta je ono najzanimljivije u vezi novog G92 procesora? Prvo je to što je nVidia prešla na 65nm proces izrade samog procesora (sa 90nm i 80nm koji se koristio za prethodne modele procesora). Ovo naravno u startu povećava broj tranzistora koji se mogu smestiti, ali je nVidia napravila pametan potez tako što je omogućila da 8800GT što se tiče sirove obrade podataka bude jači skoro za 50% od 8800GTS, dok je memorijski podsistem ostao ipak jači kod modela 8800GTS (zahvaljujući 320bitnoj memorijskoj magistrali). Još jedna od novina je podrška za za PCI Express 2.0 standard, koji još uvek nije toliko aktuelan, ali se svakako očekuje da u predstojećem periodu dođe i do pomaka na tom polju (Intel od X38 čipseta podržava PCI-E 2.0, AMD od RD700 serije čipseta, a nVidia počevši od MCP72). Možda i najbitnija stvar je potpuna integracija PureVideo 2 dekodera HD video sadržaja, što je nešto čega je nVidia lišila mnoge kartice srednje pa čak i više klase. U ponudi će se naći dve verzije, sa 256 i 512MB ddr3 memorije, a od proizvođača zavisi kada će ponuditi i fabrički overklokovane modele.

Asus EN8800GT sa gornje i donje strane, profil i konektori

Sigurno se na prvi pogled vidi da je Asus-ova kartica single-slot, odnosno da nema sistem hlađenja koji zauzima susedni slot i koji izbacuje vreo vazduh van kućišta. Single slot kartica je mogo zahvalniija što se prostora tiče, pošto neće zahtevati posebno kućište, no ipak treba imati na umu da je pune dužine i da može zadati muke pri montaži, pogotovo pošto sasvim sigurno blokira pristup memorijskim slotovima u najvećem broju slučajeva. Sa druge strane, reklo bi se da hladnjak koji pokriva celu površinu kartice, ipak nije moćan kao u slučaju 8800GTX modela, pošto su aluminijumska rebra jednostavno manje površine. Ovo je i uticalo da 8800GT bude skoro duplo lakši od nekog 8800GTX modela. Ostatak sistema za hlađenje čine bakarne heat-pipe cevi i mali ventilator.

Asus EN8800GT SLI i konektor za napajanje, ventilator i hladnjak

Iako ova kartica ima osetno manju potrošnju struje, maksimalno do 105W, konektor za napajanje je prisutan (u pitanju je standardni 6-pinski) i bez njega se kartica neće probuditi. Ove brojke govore da pod punim opterećenjem ipak može da povuče dosta struje, pa savetujemo da obezbedite dovoljno jako napajanje. Pored SLI priključka, tu su i dual DVI konektori koji istovremeno mogu prikazati HDCP sadržaje (što će reći do rezolucije od 2560 x 1600 piksela), što je novost. Ne znamo koliki će broj korisnika konkretno biti u situaciji da ovo iskoristi, ali svakako nije loše znati da i to postoji. U pakovanju stiže i DVI na HDMI priključak pošto kartica podržava HDMI interfejs.

Instalacija kartice nije predstavljala neki veći problem, a ono što nas je prijatno iznenadilo je tišina. Naime, kartica radi prilično tiho, pa se osim po paljenju kada se ventilator zavrti na maksimalnom broju obrtaja, čak ni pod višečasovnim punim opterećenjem neće čuti jače od ostatka sistema. Ovo je odlična vest, pošto ne moramo više žrtvovati tišinu zarad ekstremnih performansi. Što se grejanja tiče, reklo bi se da spada u sam prosek, pošto se posle više sati rada u najzahtevnijim igrama i dalje mogla normalno držati u ruci, pa smatramo da je prelazak na 65nm proces izrade imao mnogo pozitivnih faktora (kad malo bolje razmislimo, nema ni jednog nepovoljnog).

Ne treba zaboraviti i činjenicu da 8800GT hardverski dekodira H.264 video, tako da gledanje video materijala visoke definicije kompresovanog u H.264 neće predstavljati nikakav teret za procesor, pa ćete moći da ugodno nastavite sa radom. Ipak, kodek VC-1 koji je najprihvaćeniji od filmske industrije nije podržan hardverski, ali pošto domaći korisnici preferiraju H.264 onda ova kartica zaista može bitno rasteretiti procesor.

Rezime

Mislimo da je nVidia pogodila pravo centar. Performanse ove kartice su opasno blizu 8800GTX modelima (koji su više nego duplo skuplji), dok je 8800GTS definitivno potisnut na dole, što važi i za 2900XT. Uzevši u obzir cenu koja bi trebala da bude znatno ispod 300€, mislimo da imamo karticu koja ubedljivo vodi po odnosu cena/performanse. Sa nestrpljenjem čekamo i ostale proizvođače da ponude svoje modele, a do tada je Asus na prvom mestu.

Kartica koju smo imali na testu je radila nestabilno, blokirajući, prikazujući plavi ekran i resetovajući računar. Više vrlo jakih i stabilnih napajanja je probano, ali se situacija nije bitno izmenila. Verovatno je u pitanju samo kartica koja se našla na testu, ipak naše je da izložimo problem na koji smo naišli.

Na narednim stranicama možete pogledati kako se ponaša Asus EN8800GT u sintetičkim testovima i popularnim igrama.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, oktobar 2007.): ispod 300€