петак, 30. новембар 2007.

AMD razmišlja da kupi AGEIA

Analitičari smatraju da kupovina ATI-ja od strane AMD-a nije dala rezultate kakve su ove dve kompanije očekivale i da ATI trenutno drži svega 17.5% udela na tržištu grafike, dok najveći rival ove kompanije nVidia beleži rekordne rezultate. Što se tiče GPU physics-a, tu je situacija dosta nejasna. Od kako je Intel kupio Havok koji ima physics softver malo toga se dešava. Međutim, AMD sada razmatra mogućnost kupovine kompanije AGEIA, koja proizvodi physics hardver. Kupovina AGEIA-e bi omogućila direktnu konkurentnost između AMD-a i Intel-a na tržištu physics-a mogla bi da otvori mogućnost za hardverski baziranu akceleraciju ATI grafičkih kartica i AMD procesora.

Najavljen novi GTA IV trailer

GTA IVRockstar polako priprema teren za izlazak četvrtog nastavka GTA serijala. Verujem da nema potrebe reći da jedva čekamo, a trailer će se moći pogledati na zvaničnom sajtu igre 3. decembra, dok je izlazak igre (za sada) najavljen za proleće sledeće godine.

nVidia GeForce 9 na tržištu u februaru 2008.

nVidiaGeForce 9 serija bi mogla biti dostupna tokom februara naredne godine, kada bi trebale biti predstavljene D9E (E kao oznaka za enthusiast klasu) grafičke karte. D9E grafičke karte će biti uređaji visoke klase, sa PCI-Express 2.0 i DirectX 10.1 podrškom. Čipovi će biti izrađeni u 65 nanometarskoj proizvodnji. Nakon ovih grafičkih karti, Nvidia će predstaviti 55 nanometarske D9P (Performance) karte u junu 2008. Uređaji low klase će posedovati oznaku D9M (mainstream) će biti predstavljeni do septembra naredne godine.

четвртак, 29. новембар 2007.

DFI ploča sa 790FX čipsetom za entuzijaste

Kompanija DFI je lansirala novu matičnu ploču baziranu na 790FX čipsetu, prevashodno namenjenu entzijastima, ljubiteljima AMD tehnologije koji planiraju da izvuku maksimum iz novih četvorojezgarnih Phenom procesora. Radi se o top modelu namenjenom novoj AMD platformi, koji se pojavljuje pod oznakom LANParty UT 790FX-M2R. Ploča koristi sedmofazni Digital PWM dizajn, Bernstein audio modul, napredni heatpipe dizajn sa Transpiper hlađenjem, podržava three-way Crossfire, Hyper Transport3.0 i tako dalje. Više informacija možete pronaći na ovoj stranici.

Overklokovana verzija XFX 8800 GT grafičke karte

XFX je predstavio overklokovanu verziju GeForce 8800 GT grafičke karte. Novi model se pojavljuje pod oznakom Alpha Dog Edition. Referentni dizajn je izmenjen, pa tako nova karta poseduje novi, veći ventilator i modifikovani hladnjak, koji spuštaju temperaturu grafičkog jezgra za 8 stepeni. Pri tome, jezgro je overklokovano sa fabričkih 600 MHz na 625 MHz. PCB je ofarban u crno, a karta poseduje 512 MB GDDR3 memorije, koja radi na fabričkih 1800 MHz. Nije najavljeno kada će se Alpha Dog Edition serija pojaviti u prodaji, niti kolika će joj biti cena.

Fujitsu izdaje 2.5'' 320GB hard drive

Kompanija Fujitsu se vraća novim hard drive-om kompaktne forme i ogromnog kapaciteta. U pitanju je model MHZ2 koji karakteriše 2.5’’ forma i kapacitet od 320GB skladištenog prostora. Ovaj drive je dizajniran za razne uređaje korisničke elektornike, ali će najviše biti korišćen u notebook računarima kod kojih su mali drive-ovi od najvećeg značaja. Drive podržava SATA 3.0GB/s interfejs i obrće se brzinom od 5400 o/min, obezbeđuje brzinu prenosa od 300MB/s uz buffer veličine 8MB. Prema najavi kompanije prodaja ovog modela će početi od februara naredne godine. Drive takođe zadovoljava RoHS direktivu (3) ograničavajući upotrebu određenih opasnih supstanci.

Veća prodaja Blu-ray diskova

Evropski potrošači kupili su više od 1 miliona Blu-ray diskova sa unapred snimljenim filmovima, potvrdio je proizvođač formata optičkog diska nove generacije. To ukupno čini 73% od svih HD diskova koji su prodati u Evropi u proteklih 12 meseci. Ovi podaci objavljeni su od strane Blu-ray Disk Association (BDA) a informacije su stigle od nezavisnog istraživača tržišta, firme GfK. BDA naglašava da u ove brojke nije uračunara prodaja diskova sa igrama a to nije učinjeno jer na taj način upoređivanje ne bi bilo pošteno budući da za sada se igre ne prodaju na HD DVD diskovima.

среда, 28. новембар 2007.

Multi-core Radeon

Prema izveštajima, kompanija AMD će se udaljiti od mega-GPU čipova sa sledećim izdanjem kodnog naziva R700. Moderni grafički čipovi su bazirani na ekstenzivnoj količini paralelizma da bi se kalkulacije mogle izvršiti što je brže moguće. Međutim, AMD sa svojom sledećom generacijom Radeon kartica namerava da promeni ovu paradigmu. Prema nekim navodima sledeće generacije vrhunskih, srednjih i jeftinijih grafičkih kartica će se samo razlikovati po različitom broju identičnih R700 jezgara. Da bi povećao brzinu vrhunskih kartica, AMD će u njih jednostavno ugraditi veći broj jezgara. Ovaj pristup je istovetan kao što je bio slučaj i sa procesorima, pa to i nije veliko iznenađenje.

Microsoft bez pompe izdao XP update

Samo nekoliko dana nakon što je izdao Release Candidate preview za Windows Vista SP1, Microsoft je izdao i slično izdanje SP3 za Windows XP, Service Pack, poslednji glavni update ovog šest godina starog operativnog sistema, za oko 15000 testera. Konačno izdanje Service Pack-a 3 će se pojaviti u prvoj polovini sledeće godine. Microsoft nije izneo mnogo detalja vezanih za SP3 namenjen Windows-u XP, ali po onome što se zna, ovaj glavni update će doneti nekih 1000 hotfix-eva i zakrpa koje su izdate u poslednje tri godine, kao i najmanje četiri nova alata. Windows XP je debitovao u oktobru 2001., a poslednji put je update-ovan avgusta 2004.

Mtron predstavlja SSD drive

Za korisnike koji žele da svoj računar ubrzaju do makismalnih granica kompanija Mtron je predstavila Solid State Disk drive koji može da postigne brzinu čitanja podataka od 100Mb/s. Ovaj uređaj, koji je baziran za obične kućne korisnike, baziran je na ranijim SSD rešenjima koje je kompanija Mtron kreirala za vrhunske servere i proizvode za skladištenje. Mtron SSD Mobi (u 2.5’’ formi i sa kapacitetom od 32GB) će se prodavati po ceni od oko $650 što je za 30% jeftinije od trenutnih Mtron SSD proizvoda namenjenih industrijskim serverima. Drive je odlično rešenje za korisnike koji zahtevaju vrhunske performanse kao što su igrači, grafički eksperti i video editori.

уторак, 27. новембар 2007.

Evo samo za mog druga Djuku IP od CS 1.6 servera Balkan Gaming Arena 62.193.128.130:27016

Nove OCZ memorije


U želji da donese nešto novo za predstojeće praznike, OCZ je unapredio svoju Reaper seriju memorija. Nove memorije nose oznaku ReaperX i oslanjaju se na dobro poznati Reaper HPC (Heat Pipe Conduit) dizajn, koji predviđa upotrebu dve toplotne cevke za efikasnije odvođenje toplote, poboljšavanje performansi i bolje hlađenje. Toplotne cevke na novim modelima su izrađene od bakra, što prema navodima kompanije dodatno poboljšava hlađenje. Svaki memorijski čip je u direktnom kontaktu sa provodnim cevkama. Rebarca su izrađena od aluminijuma. ReaperX će se pojaviti u vidu DDR2 memorije, koje će biti dostupne kao moduli kapaciteta 2 GB, ili u sklopu memorijskih kitova ukupnog kapaciteta 4 GB. Moduli su sertifikovani da rade na 800 MHz sa 4-4-3 tajminzima i podržavaju EPP (Enhanced Performance Profile) tehnologiju.

SanDisk Vaulter NAND flash PCI Express uređaj


SanDisk je najavio novu NAND flash PCI Express karticu dizajniranu da sadrži operativni sistem i fajlove kojima se često pristupan, na taj način ubrzavajući PC računar. Nova kartica nosi oznaku Vaulter i dolazi sa 8 GB ili 16 GB kapaciteta. Prema tvrdnjama kompanije SanDisk, princip korišćenja ove naprave za držanje operativnog sistema i keširanje najčešće korišćenih podataka primetno ubrzava PC računar. Akcelerator neće biti dostupan u maloprodaji, već će biti dostupan isključivo tzv. sistem integratorima. SanDisk nije naveo kolika će biti cena uređaja, niti kada bi se mogli očekivati prvi PC računari sa Vaulter akceleratorom

Piratima ukidanje interneta

Francuska je donela novi zakon pomoću kojeg će pokušati da se izbori sa ilegalnom razmenom fajlova i piraterijom uopšte. Novooformljeno telo za borbu protiv piraterije u Francuskoj može dovesti do toga oni korisnici, za koje se utvrdi da razmenjuju sadržaje zaštićene autorskim pravima putem interneta, ostanu bez pristupa istom. Plan bi radio po sistemu „tri opomene - isključenje“ s tim što će provajderi internet usluga poslati dva upozorenja pre isključenja. Predsednik FNAC lanaca muzičkih prodavnica naveo je da je prodaja muzike drastično opala usled razmene internet fajlova.

понедељак, 26. новембар 2007.

Google održava udeo na tržištu

Kompanija Google je još jednom dokazala da je najveća na tržištu pretraga, na šta ukazuju rezultati koji donose podatak da je 58.5% svih pretraga u mesecu oktobru u SAD izvršeno preko servisa ove kompanije. Prema internet sajtu ComScore, Google je povećao svoj udeo na tržištu pretraga jer je u odnosu na septembar u oktobru izvršeno 1.5% više pretraga preko Google-a. Na drugo mesto se plasirao Yahoo, preko čijeg servisa je izvršeno 22.9% pretraga, zatim sledi Microsoft sa 9.7%, Ask Network sa 4.7% i Time Warner Network sa 4.2%. U mesecu oktobru je u SAD izvršeno 12% više pretraga preko interneta u odnosu na prethodni mesec.

Asus EN8800GT Glaciator hladnjak

Kompanija Asus je predstavila najnovije termalno rešenje, Glaciator hladnjak sa ventilatorom koji je ugrađen u modele EN8800GT TOP /G/HTDP/512M, EN8800GT /G/HTDP/512M i EN8800GT /G/HTDP/256M grafičke kartice. Nova generacija Glaciator hladnjaka je specifično dizajnirana da efektivno rasipa toplinu sa grafičke kartice. Glaciator rashladno rešenje efikasno odvodi toplotu od vaše grafičke kartice snižavajući njenu temperaturu za dodatnih 7°C u odnosu na referentne kartice. Model Asus EN8800GT TOP koji koristi ovo inovativno rashladno rešenje ima mogućnost overclock-ovanja stream procesora čime se korisnicima omogućava poboljšanje performansi za 10%.

Call of Duty: Modern Warfare

Probao sa,prešo sam i nemam ništa više da kažem sem da je igrica fenomenalna,svakako je treba probati.Jedino što je malo kratka ali šta da se radi!
A evo šta o njoj misli pcigre.com

Call of Duty je sinonim ratne melodrame. Prethodnih pet godina (period nastanka Infinity Ward razvojnog tima i preuzimanja od strane Activision studija) pečatira svojom dominacijom, kojom je „pokorio, prolivao krv i proširio Carstvo vladavine“ nad danas beživotno izmuženim WWII žanrom. Krvavi nemački šlemovi slike su većine komercijalnih žanrova, vremenom klasirane tako neukusno da postaju dostupne svim uzrastima – E za Everyone. No, Rat se menja... ali vojnici ne. Infinity Ward konačno to shvata, time što odguruje vreme nacističkog imperijalizma novim modernim ruhom globalnog terorizma. Rizičan i hrabar potez (promene su uglavnom takve) renomiranog tima da „Zov Dužnosti“ prenese u blisku nam sadašnjost (podnaslov igre dovoljno govori). Da li su uspeli u tome... pa, zar postoje takvi skeptici!?
Call Of Duty 4 Modern Warfare 51 Call Of Duty 4 Modern Warfare 38 Call Of Duty 4 Modern Warfare 13

Call Of Duty 4 Modern Warfare 51 Call Of Duty 4 Modern Warfare 38 Call Of Duty 4 Modern Warfare 13
Всякая война враньё

„Svaki rat je laž“, reči su koje simbolično oslikavaju ideju rata, pored njegove konfliktno nasilne definicije. Iako fiktivne prirode, multinacionalni sukob single player kampanje novog Irational Ward naslova u svakom smislu dokazuje pomenutu tezu, ali tako sabijen i upakovan u šest sati neprestanog hype emotivnog naboja da gotovo opravdava neminovnost rata – Call of Duty u svojoj osnovi. Koliko god se to čini neprimerenim, treba istaći da su prethodne igre serijala „tu ideju o ratu“ gurale mnogo više u prvi plan, samo što smo tada (delimično i sada) bili nesvesno zatrovani teorijom „every dead German is a good German“, te time prihvatali ono što nam je servirano. Ali, treba li (pored hrpe igračkih naslova sličnog tipa) uopšte ovo novom vladaru FPS modernog ratovanja (da, već konstatujem da jeste) uzimati za zlo? Pa, ipak ne, jer takve stvari diktira tržište i Irational Ward maestralno radi svoj posao. No, dosta subjektivne filozofije, držimo se fabule.

Imran Zakhaev, vođa ruskih nacionalista, okupira skladište nuklearnog oružja vođen iluzijom o povratku rodne zemlje u vreme Sovjetskog Saveza. Zakhaev ima podršku nekolicine pobunjenih divizija ruske armije koje dele njegovo mišljenje. Ipak, svestan da njegov patriotski fundamentalizam neće promaći burnom oku „Velikog Brata“, sponzoriše grupu terorista na Bliskom Istoku pod vođstvom njegovog saveznika Kahled Al-Asada, da bi skrenuo pažnju s planova u Rusiji. Zakhaev, Al-Asad i njihovi zamenici u komandi (u užim krugovima poznatiji pod imenom Četiri Jahača) postaju najtraženija lica američkih i britanskih operativaca, time i potencijalna pretnja čitavom svetu.

Jedino u igrama...

Igrač preuzima ulogu britanskog SAS (Special Air Service) „guštera“ tokom misija u Rusiji i američkog 1st Force operativca na Srednjem Istoku. Pored navedenih (ne)karakternih stubova igre imate priliku da vodite neke od bezimenih vojnika tokom naizmeničnih misija, poput nemilosrdnog tamanjenja terorističkih „Zaki“ snaga američkim visokokalibarnim AC-130 vazdušnim razaračem ili smrtonosnog nadletanja Cobra helikopterima. Misije su međusobno nadovezuju (za razliku od prethodnih igara serijala), što samo napumpava adrenalinski naboj koji će dirati granicu kritičnog, bilo da se probijate haotičnim i usko preglednim ulicama Srednjeg Istoka ili puzite na otvorenim poljima ruskog Pripjata s nadom da budete neprimećeni. Tim je zaista nadmašio sebe, pumpajući većinu misija eksplozivnim momentima. Zašto završiti nivo bežanjem od kiše neprijateljskih metaka kada još možete srušiti i helikopter - na sebe!? Zašto ne pozvati pomoć iz vazduha kada ste ljudstvom i oružano nadjačani!? Zašto onesposobiti tenk bazukom kada imate Javelin (ručni bacač projektila)!? Sve u svemu, čeka vas okvirno šest sati vojnog delikatesa, prepoznatljivog COD stila, puštajući vam "onu jezu" niz kičmu na način koji jedino igre mogu prirediti.
Call Of Duty 4 Modern Warfare 43 Call Of Duty 4 Modern Warfare 49 Call Of Duty 4 Modern Warfare 24

Call Of Duty 4 Modern Warfare 43 Call Of Duty 4 Modern Warfare 49 Call Of Duty 4 Modern Warfare 24
Drvo nije železo

COD: Modern Warfare okvirno ne redefiniše gameplay ili žanr, ali svoju omanju revoluciju (pored sveobuhvatne ozbiljnosti projekta) ispoljava u skladnom i umesnom doziranju najsitnijih detalja, čineći ih delom paketa koji po prvom otvaranju gotovo savršeno pristaje. Osećaj „prisutnosti“ prilikom kretanja veoma je autentičan, od povratnog trzaja velikog broja vatrenih oružja modernog doba, do rasprskavanja i fizičkih udara detonacija ekplozivnih objekata. Sva oružja verodostojno su modelovana, zasebnih karakteristika (preciznost, ubojitost, vremenski period i način punjenja) i obuhvataju širok spektar arsenala sve tri zaraćene strane u kampanji. Sam endžin proračunava probojnu snagu zrna, što uslovljava prolazak metaka kroz mekše površine, čineći materijale poput drveta i tankih zidova nesigurnim zaklonom. Ovo je sjajan gameplay detalj, jer po prvi put u igrama ovog tipa zaista funkcioniše i predstavlja koristan strateški faktor u žaru akcije, koji ćete (sigurni smo) sa zadovoljstvom koristiti.

„Paketi za zdravlje“ standardno nisu prisutni, pa hiperotkucaje srca (koji su znak da ste pogođeni) smiruje privremeno korišćenje zaklona, koji će od prvog vatrenog okršaja biti krucijalan da preživite. Izležavanje na otvorenom ne dozvoljava ni solidna inteligencija neprijatelja, jer se ne suzdržava da vas napuni olovom, obasipajući okolinu granatama (koje se konačno mogu pokupiti i vratiti natrag), ručnim bacačima i standardnim kalibrima usijanih cevi. Pored svega, postoji i više nivoa težine, što će zadovoljiti i najveće fanatike. U pojedinim misijama na ruskoj teritoriji imaćete bliske susrete i sa vojno treniranim psima, koji će vam (ukoliko ne odreagujete na vreme) odgristi grkljan – originalno, nema šta.

Timski igrač

Multiplayer je naravno prisutan i uključuje sistem klasa, koji podrazumeva pet predefinisanih jedinica (Assault, Special Ops, Light Machine Gunner, Demolitions i Sniper) sa standardnim oružjem i dodeljenim perkovima (specijalne osobine), ali na izbor je dato stvaranje pet jedinstvenih klasa po volji, gde se mogu birati perkovi, unapređena i arsenal oružja. No, sve navedene opcije vremenom se gradijalno otključavaju kako igrač napreduje kroz online zajednicu, skupljajući „iskustvene poene“ kojima otključava više rankove, modove igranja i prateću opremu.

Postoji okvirno dvanaest modova igranja, gde su standardni Free-for-All, Team Deathmach, Team Objective, Search and Destroy, Domination, a ostali su modifikacija ili kombinacija istih. Kada na već pomenuto dodamo ograničenje od 32 igrača na mapi, multiplayer je natprosečna komponenta, koju jedino čeka rast popularnosti, pogotovo kada se pojave prvi modovi COD zajednice.
Call Of Duty 4 Modern Warfare 07 Call Of Duty 4 Modern Warfare 65 Call Of Duty 4 Modern Warfare 32

Call Of Duty 4 Modern Warfare 07 Call Of Duty 4 Modern Warfare 65 Call Of Duty 4 Modern Warfare 32
Lepota 60 slika u sekundi

Igru pokreće namenski rađen endžin, napisan od nule, koji pored dinamičkih senki, HDR osvetljenja, tekstura visoke rezolucije, dubinske oštrine, svoje pravo lice pokazuje kada isti terate na 60fps, gde sve što se kreće oko vas dobija novu dimenziju života. Tada odličan motion capture dolazi do izražaja, često praćen kišom raspršujućih particle efekata, čiji su uzrok eksplozije automobila, projektila, a u pojedinim delovima i infrastrukture. Animacije smrti su kombinacija skript i ragdoll fizike, što je jedan od primera implementacije fizičkog endžina, koji nije korišćen u prethodnim igrama serijala. Dinamičke senke su u samom vrhu vizuelnog rezimea, čija primena naročito dolazi do izražaja na izbledelim poljima izumrlog Prapyata, koji svojim strukturnim kvalitetom sadržaja i prezentacije savršeno odražava kreatorsko umeće i potencijal koji stoji iza Infinity Wards razvojnog tima.

Zvukovi oružja i ambijenta, glasovi vaših nadležnih i saboraca kristalno su jasni, pristaju momentu i trenutno su stubovi visoke produkcije u igrama. Ono što se odmah na prvo slušanje primeti (u odnosu na prethodne COD igre) je skladno izmenjena muzička podloga, prilagođena modernim zvukovima brzih i izraženih bas ritmova, kao i suptilnih elektronskih instrumenata, koji su razumljiv pomak ka modernizaciji serijala. Naslovnu temu komponovao je fenomenalni Harry Gregson Williams (Metal Gear Solid serijal, filmovi Spy Game, Man on Fire, Kingdom of Heaven, itd), a ostatak numera britanski kompozitor Stephen Barton, koji piše prateću muziku za većinu Gregsonovih filmova. Još jedan kreativan spoj koji apsolutno briljira.

Dužnost kratko zove

Teško je pronaći ozbiljnije propuste koji bi primetno ugrozili konačnu ocenu igre, ali i dalje stoji da je single player kampanja prekratka, pa je to i najveća zamerka. Iako je šest sati igrački optimum završetka, treba uzeti u obzir količinu i šarenilost sadržaja, tako nabreklog emotivnim nabojem akcije da odmora nećete imati. Biranjem izazovnijih težina igranja produžićete trajanje glavne kampanje za par sati, a oni koji favorizuju multiplayer komponentu ubrzo će (zbog njene „prepunjenosti“) zaboraviti na sve izvan iste. Već sada je jasno da će COD: MW duboko zagristi na online sceni, a čim Activision reši problem s lagom i preopterećenim serverima uspeh je neminovan.

Infinity Ward je prethodnih pet godina pekao svoj zanat, diplomirao i oformio ugled igrom Medal of Honor: Allied Assullt, ubrzo magistrirao Call of Duty radom, a sada doktorirao Call of Duty: Modern Warfare naslovom. Ukoliko vam i dalje nedostaje mehanizam pražnjenja, sa pozamašnom dozom ratnog haosa gledanog kroz okvir nišana, ova igra je preporuka na kvadrat.Naziv Igre:
Call of Duty: Modern Warfare
Žanr igre:
FPS
Razvojni Tim:
Infinity Ward
Izdavač:
Activision
Datum Izlaska: 1
6. novembar 2007.
Veličina:
1 DL-DVD
Ostali screenshotovi
Call Of Duty 4 Modern Warfare

Minimalna konfiguracija:
CPU: Intel Pentium 4 2.4 GHz ekvivalentan AMD Athlon 64 2800+ ili 1.8Ghz Dual Core
RAM: 512MB RAM (768MB za Vistu)
GPU: NVIDIA Geforce 6600 ili ATI Radeon 9800 Pro
Preporučena konfiguracija:
CPU: Intel 2.4 GHz Dual Core ili ekvivalent
RAM: 1024MB RAM (2048MB za Vistu)
GPU: Nvidia Geforce 7800 ili ATI Radeon X1800 DX9c podrška

-Ocene
Grafika: 93
Zvuk: 95
Igrivost: 90
93/100 Odlično
+ Prezentacija, atmosfera, tehnička strana
- Kratka singleplayer kampanja

недеља, 25. новембар 2007.

Pop pevačica Rijana, koja je sinoć nastupila u "Areni", na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" sletela je juče oko 12.30 sati. Lepotica sa Barabadosa je u Beograd stigla redovnim letom iz Minhena, a u roku od nekoliko sekundi je u pratnji obezbeđenja otrčala do kombija koji ju je čekao ispred zgrade. S aerodroma je odmah otišla da vidi "Arenu", a tek nakon toga u Hotel "Hajat" u kojem je odsela.

Iako su mnogi očekivali da će Rijana, poput većine svetskih zvezda, stići privatnim avionom, ona je u Beograd stigla redovnim letom "Lufthanze" iz Minhena (u petak je nastupila u Frankfurtu). U dukserici s kapuljačom i naočarima za sunce, Rijana je bila skoro neprepoznatljiva i komotno je mogla da se prošeta aerodromom... teško da bi je neko, u gomili prispelih putnika, prepoznao. Ipak, čim je prošla pasošku kontrolu, u pratnji obezbeđenja je svetlosnom brzinom otrčala do kombija sa zatamnjenim staklima koji ju je čekao ispred aerodromske zgrade. Merili smo, čitava akcija je trajala samo šest sekundi!
Dok je kolona automobila (tri kombija i bordo mercedes) u kojoj su se nalazili pevačica i njena pratnja napuštala aerodrom, najtužnija je bila plavokosa devojčica koja je s blokom i olovkom u ruci više od sat vremena stajala na kolicima za prevoz prtljaga i čekala Rijanin autogram...
Mada je tonska proba bila zakazana tek za 18 časova, Rijana je insistirala da odmah po dolasku ode do "Arene" i pogleda prostor u kojem će nastupati.
Nešto kasnije mlada pevačica je otišla do Hotela "Hajat" u kojem je bila smeštena tokom boravka u Beogradu, a zanimljivo je da je Rijani ipak bila najvažnija... frizura! Za izgled njene kose bio je zadužen Dragan Taubner, koji je ove godine proglašen za najboljeg modnog frizera.
- Pokušaću da spojim dve suprotnosti, toplo i hladno, lepoticu i zver - objasnio je Taubner.
Da podsetimo, Rijana je u Beogradu nastupila u sklopu turneje "Good Girl Gone Bad" na kojoj promoviše istoimeni album objavljen pre nekoliko meseci.
Evo sta kaze blic o jučerašnjem nastupu Rihhane.

субота, 24. новембар 2007.

ForceWare 169.12 beta drajveri za Nvidia grafičke karte


Još jedan dan, još jedni beta drajveri za Nvidia grafičke karte...Kompanija Nvidia je lansirala nove beta drajvere za Windows Vista operativni sistem. Drajveri nose oznaku ForceWare 169.12 i podržavaju GeForce 6, 7 i 8 serije grafičkih karti. Oni sređuju problem sa buđenjem povratkom računara iz Sleep/Hibernate statusa sa GeForce 8800 GT grafičkom kartom. Pored toga, 169.12 drajveri nose oznaku "recommended driver for Crysis", iako nisu učinjeni nikakvi pomaci po pitanju poboljšanja performansi. Nove drajvere možete skinuti sa ove adrese.

A-DATA DDR3 memorija na 2000 MHz


Kompanija A-DATA je predstavila nove dodatke svojoj seriji Vitesta memorija. Radi se o novim DDR3 memorijskim modulima brzine od 2000 MHz, koji će biti deo Vitesta X serije. Ovi moduli su namenjeni sistemima visoke klase sa Intel P35 i X38 čipsetovima. Zvanične latencije ove memorije prilikom rada na 2000 MHz su deklarisane na CL9-9-9-24, a voltaža na 2.05-2.15 v. Proizvođač tvrdi da ove memorije ostvaruju rezultat od oko 13.000 MB/s u EVEREST Memory bandwidth read and write testu. Nove memorije će biti dostupne u vidu 2 GB dual channel kitova, a cena nije objavljena.

Hitachi štedljivi diskovi

Hitachi uskoro treba da predstavi energetski najštedljiviji hard disk drive, Deskstar P7K500. Ova serija drive-ova će biti dostupna u kapacitetima od 250 do 500GB i namenjena komercijalnim i korisničkim personalnim računarima. Prema tvrdnjama proizvođača Deskstar serija drive-ova će biti za 59% efikasnija od drive-ova drugih proizvođača istih kapaciteta. Seriju će činiti četiri modela kapaciteta 250, 320, 400 i 500GB sa maksimalnom gustinom zapisa od 185 miliona bitova po kvadratnom inču. – Diskove će karakterisati 8MB (modeli sa jednom pločom) i 8Mb i 16MB (dve ploče) buffer. Obe verzije će se obrtati brzinom od 7200 o/min i karakterisaće ih Serial ATA interfejs.

петак, 23. новембар 2007.

World of Warcraft promena imena omogućena

World of Warcraft: The Burning CrusadeZa sve one ljubitelje Wolrd of Warcraft igre koji su ne zadovoljni svojim trenutnim nazivom ljubimca (a suludo bi bilo igrati sve iz početka radi istog) Blizzard je izašao u susret time što je omogućio promenu imena. Ovo je moguće izvesti iz Account Managementa gde je ubačena nova opcija name-change. I na samom kraju da pomeneno da je za ovu operaciju potrebno izdvojiti samo 8 € ili 6 £ ako živite u Engleskoj. Kome je dosadilo ime koje koristi već par godina može ga osvežiti novim, uz naravno pomenutu cenu :D..

AMD izdaje Catalyst 7.1.1 grafičke drivere

Kompanija AMD je izdala novembarski update svog Catalyst paketa drivera. Nova verzija ne donosi nijednu novu karakteristiku ali se fokusira na unapređenja za igre kao što su Bioshock, Call of Juarez, Doom 3, Fable, Hellgate, Lord of the Rings. AMD takođe navodi da je rešen problem koji je dovodio do neuspešnog izvršavanja procesa narezivanja kod Roxio-vog Creator Premier 9 softvera. Prethodno izdati hotfix za Crysis nije obuhvaćen ovim update-om. Kompanija je izdala i Linux verziju driver-a, koja sada donosi preview podršku za Red Hat Enterprise Linux 4.6 i 5.1, Ubuntu 7.10, RedFlag 6.0 DT i OpenSUSE 10.3.

четвртак, 22. новембар 2007.

ASUS predstavio overklokovani GeForce 8800 GT


ASUS se pridružuje kompanijama koje nude fabrički overklokovane GeForce 8800 GT grafičke karte. Novi EN8800GT TOP/G/HTDP/512M modeli će posedovati Glaciator hladnjak, novo rashladno rešenje koje bi trebalo da spusti temperaturu grafičkog čipa za oko 7 stepeni u odnosu na referentno hlađenje. Novi TOP model kompanije ASUS poseduje radni takt jezgra od 700 MHz (podrazumevani iznosi 600 MHz), memorije od 2000 MHz (podrazumevani radni takt memorije na referentnim modelima iznosi 1800 MHz) i klokove shader jedinica od 1750 MHz, što je oko 250 MHz više od podrazumevanih vrednosti. Cena nove karte nije najavljena.

Hitman film promašaj?

HitmanEkranizacija Hitman serijala se već neko vreme prikazuje u SAD, što znači da pristižu i prvi utisci. Ako ste okoreli fan Agenta 47, možda bi bilo pametnije da preskočite ovu vest: među recenzijama se nalazi veliki broj onih koji filmu daju negativnu ocenu, a kao glavnog krivca se navodi Uwe Boll. Variety, na primer, navodi da je film totalni promašaj, a The Hollywood Reporter piše da je dosadan. Zabrinjavajuće, zar ne?

Cooler Master CSX kućišta iz snova

Specijalnost Cooler Masterove izdvojene jedinice CSX koja se nalazi u Americi je pravljenje unikatnih kućišta, tačnije farbanje istih. Okrenuti su pre svega gejming populaciji a sva kućišta se oslikavaju ručno i prave se u limitiranim serijama. Svako kućište poseduje svoj broj i dobija se sertifikat o autentičnosti. Kupac ima mogućnost da odabere dizajn iz postojeće ponude ili da sam kreira isti. Cena za postojeće modele varira između 900 i 1000$ zavisno od slike, a ukoliko se kupac odluči za svoj dizajn ta cena je mnogo viša. Naravno, obzirom da je reč o kućištima koja se oslikavaju u USA na tu cenu treba ukalkulisati i troškove carine i transporta. Kancelarija Cooler Master-a u Beogradu obezbedila je dva modela - Blue flame i Diamond Plate kako bi ispitala tržište, ali kućišta nisu na prodaju.

среда, 21. новембар 2007.

Najavljen Rainbow Six: Vegas 2

RS VegasPosle vesti o odlaganju Convictiona, sledi jedna malo vedrija vest iz UbiSofta. Francuski gigant nam za prvi kvartal sledeće godine sprema nastavak odličnog taktičkog FPS-a Rainbow Six: Vegas. Radnja se nastavlja tamo gde je prošla igra stala, a pored toga UbiSoft obećava poboljšanu grafiku, bolji AI protivnika, kao i poboljšane multiplayer mogućnosti. Sačekajmo sledeću godinu i uverimo se u njihove priče. Ako želite da se podsetite prvog dela, možete to uraditi čitajući opis na našem sajtu, koji se nalazi ovde .

AMD priprema 55nm HD2400 i 2600

AMD priprema nekoliko novih modela koje će karakterisati čipovi izrađeni u 55nm tehnološkom procesu. Kartica bazirana na RV620 čipu će egzistirati kao desktop kartica, nasleđujući 2400Pro i 2400XT, dok će deo za mobilne računare stići u tipičnoj modularnoj konfiguraciji. Što se tiče RV635 čipa, priča je malo drugačija. Kartica koju karakteriše ovaj čip treba da popuni prazninu između modela namenjenih nezahtevnim korisnicima i 3850, tako da će po ceni od oko $100 ponuditi pristojne performanse. Ova kartica će biti prisutna u dve verzije potpuno isto kao što su trenutno prisutni modeli 2600Pro i 2600XT izuzev što će biti izrađena korišćenjem 55nm procesa.

8GB Transcend USB flash drive

Kompanija Transcend je predstavila verziju kapaciteta 8GB svojeg tanušnog USB flash drive-a – JetFlash V30. Sa kapacitetom od 8GB V30 predstavlja novi standard kada su u pitanju ovakvi uređaji. JetFlash V30 se isporučuje sa Transcend-ovim veoma korisnim JetFlash elite softverskim paketom. JetFlash elite se fokusira na potrebe frekvente računarske upotrebe i specifično je dizajniran da pomogne u upravljanju podacima i uvećanju produktivnosti. Transcend 8GB USB Flash Drive JetFlash karakterišu zakrivljene linije, ultra kompaktno telo i težina od svega 7 grama. Dostupan je u crnoj boji koju narušava prsten na mestu spajanja kapice i tela.

Transcend 250 GB StoreJet HDD

Transcend je najavio novi StoreJet 2.5’’ portabl hard drive kapaciteta 250GB. Transcend StoreJet 2.5 je kompaktan i karakteriše ga aluminijumsko polirano kućište sa zaobljenim ivicama. Da bi se osigurala kompatibilnost sa većinom desktop i notebook računara, StoreJet 2.5 koristi USB 2.0 interfejs visoke brzine koji obezbeđuje brzinu prenosa podataka do 480Mbit/s. Transcend StoreJet 2.5SATA diskovi su pored pomenutog kapaciteta od 250GB dostupni i u kapacitetima od 120GB (karakteriše ga aluminijumsko kućište titanijumske boje), 160GB (Plavo) i 200GB (Srebrno). Takođe postoji i mogućnost da kupite samo kućište bez hard drive-a u njemu.

уторак, 20. новембар 2007.

Thermalright kuler za memorije

Thermalright je predstavio novi HR-07 DUO memorijski kuler. Novi kuler je moguće instalirati na do četiri memorijska slota. Bazira se na principu pasivnog hlađenja. Kuler poseduje dve toplotne cevi koje odvode višak toplote i efikasno doprinose hlađenju sistemske memorije. U odnosu na prethodnika, koji se pojavio pod oznakom HR-07, napravljene su blaže izmene u dizajnu koje su omogućile uštedu u prostoru. Cena i termin pojavljivanja nisu objavljeni.

Test

Ovo je 100% tačan test da proverite da li ste muško ili žensko
Pogledajte doleMa ne tu konju jedan

Troslojni HD DVD kapaciteta 51GB

Do skora se Blu Ray i HD DVD diskovi nisu mogli meriti kada je u pitanju kapacitet. Dual layer Blu Ray diskovi mogu da uskladište do 50GB podataka, dok su dual layer HD DVD diskovi bili ograničeni na 34GB kapaciteta. Sada se i na ovom polju stvari menjaju jer je kompanija Toshiba predstavila troslojne HD DVD diskove kapaciteta 51GB. Ovi diskovi su odobreni i od strane DVD foruma, organizacije koja je zadužena za DVD i HD DVD tehnologije. Ono što za sada ne znamo je da li će na tržištu dostupni plejeri i drive-ovi biti u mogućnosti da čitaju ove diskove, mada se pretpostavlja da će mali broj korisnika prvih modela biti negativno obuhvaćen ovom situacijom.

Asus Maximus Formula SE

Sa imenom koje liči na ono koje nosi glavni lik iz filma Gladijator, ova ploča je klasični pripadnik Republic Of Gamers edicije. Kažemo klasični, mada se nikako ne može reći da je ploča klasična po bilo čemu. Počevši od funkcija i izgleda, pa do BIOS-a, sve je podređeno overkloku.

Asus kao jedan od svojih flagship modela u kombinaciji X38 čipseta i podrške za DDR2 memoriju predstavlja Maximus Formula Special Edition. Iza ovako bombastičnog imena se krije model koji pripada ROG (Republic Of Gamers) ediciji, odnosno matičnih ploča namenjenih igračima i entuzijastima koji žele da izvuku i poslednju kap snage iz svojih komponenti. ROG ploče su uzuzetnog kvaliteta izrade i ugrađenih komponenti, egzotičnih opcija u BIOS-u vezanih za overklok i detaljima koje će ceniti oni kojima su i namenjene.

Asus Maximus Formula SE sa gornje i donje strane, konektori sa zadnje strane i oprema

Ključne karakteristike

 • Izuzetan kvalitet izrade, upotrebljene veoma kvalitetne komponente
 • Vodeni blok za hlađenje čipseta
 • Tasteri za paljenje, restart i resetovanje BIOS-a na samoj ploči
 • Veoma detaljne opcije za overklok u BIOS-u
 • Dva PCI-E x16 slota koja rade na punih 16 linija

Utisak kvare

 • Ne previše povoljna cena

Specifikacija

Asus Maximus Formula (Special Edition)
 • Format ploče: ATX
 • Čipset: Intel X38/ICH9R, Intel Fast Memory Access Technology
 • Procesor: LGA775 socket za Intel Core2 Quad / Core2 Extreme / Core2 Duo / Pentium Extreme / Pentium D / Pentium 4 Procesore, kompatibilna sa Intel 05B/05A/06 procesorima i budućim 45nm Multi-Core CPU
 • Memorija: 4 x DIMM, max. 8GB, DDR2 1200*/1066*/800 / 667 MHz
 • Kontroleri: 6x SATAII (RAID 0, 1, 5 i 10), 1x IDE
 • Slotovi: 2x PCI-E 2.0 x16 (oba na punih 16 linija), 3x PCI Express x1, 2 x PCI 2.2
 • Zvuk: integrisana ADI 1988B 8-channel High Definition Audio CODEC sa posebnom SupremeFX II Audio Card
 • Dodatno: Dual Gigabit LAN, 12 USB portova, 1 FireWire port

Asus Maximus Formula (Special Edition)

Kao što je običaj kod ROG ploča, osim oznake na hladnjaku southbridge-a, slotovi (memorijski i PCI) su obojeni u prepoznatljivu kombinaciju plavo-bele boje. Sa čak osam konektora za ventilatore (i tri za temperaturne senzore), jasno je da ovo nije obična ploča. Ipak, da to naglasi tu je i vodeni blok koji poboljšava hlađenje čipseta i ostalih komponenti. U ove svrhe, Asus je konstruisao sistem koji se sastoji od bakarnih heat-pipe cevi i hladnjaka, kao i aluminijumskog hladnjaka i pomenutog vodenog bloka. Proizvođač se pobrinuo da u pakovanju dolaze adapteri za 1/2" i 3/8" vodena hlađenja, kao i ventilatori koji se mogu zakačiti na hladnjake i koji mogu mnogo da doprinesu hlađenju.

Asus Maximus Formula SE ležište procesora i sistem hlađenja

U pakovanju takođe dolazi i LCD ekran koji se kablom povezuje na ploču i na kome se prikazuju post kodovi. Podrazumeva se da su korišćeni najkvalitetniji kondenzatori, a zanimljivo je da se na ploči nalaze diode koje će signalizirati koliko ste daleko otišli u overkloku. Sistem se zove "Volt Minder" i zeleno, žuto i crveno svetlo će vas upozoriti o voltaži koja je normalna, srednja ili visoka. Memorijski slotovi su dovoljno odmaknuti od prvog PCI-E slota, pa neće biti problema da se pristupi memoriji ni kada se instalira neka duža grafička kartica. PCI-E x16 slotova ima dva, i oba rade na punih 16 linija.

Asus Maximus Formula SE memorijski i PCI slotovi, SATA, flopi i konektor za napajanje

Iako je prostor oko procesora okružen velikim hladnjacima sistema za hlađenje, instalacija nekog većeg kulera ili vodenog hlađenja ne bi trebala da predstavlja problem, mada kao i obično savetujemo da uvek probate pre kupovine. Koenktori za napajanje, kao i SATA (položeni na ploču), ATA i konektor za flopi disk su pomereni uz same ivice matične ploče da bi povezivanje bilo što jednostavnije, a i da kablovi ne bi smetali. Primetili ste sigurno i jedan crni slot koji je rezervisan za dodatnu SupremeFX II karticu sa konektorima koja dolazi u pakovanju. Ovako, konektori ne moraju zauzeti mesto sa zadnje strane ploče, već je to ostavljeno za hlađenje. Pozadi se ipak našlo mesta za koaksijalni i optički S/PDIF konektor. Tu odmah je i taster za resetovanje BIOS-a, a na samoj ploči se nalaze i tasteri za paljenje i resetovanje računara, što je još jedan detalj koji govori o tome kome je ploča namenjena.

Asus Maximus Formula SE power i reset tasteri, ATA konektor i detalji sa ploče

BIOS je zaista bogat opcijama za overklok, a oni koji su se ranije sretali sa BIOS-om na ROG pločama će se veoma brzo osećati kao kod kuće. Za sve ostale će biti potrebno dosta vremena da se ovlada svim opcijama i dobiju dobri rezultati. Nećemo se detaljnije baviti BIOS-om pošto bi o tome mogao da se napiše poseban članak. Sasvim sigurno je da se Asus postarao da opcije ne budu ograničenje, već da se uz odgovarajuću memoriju i procesor mogu stvarno i dobiti ekstremni rezultati.

Rezime

Ova ploča spada u red onih esktremnijih koja nudi entuzijastima mogućnost da dobiju zavidne rezultate. Kao pripadnik Republic Of Gamers serije, sve je podređeno rezultatima, pa otud i tasteri na samoj ploči za paljenje, restart i reset BIOS-a, vodeni blok za efikasnije hlađenje čipseta i činjenica da su ugrađene komponente koje će obezbediti stabilan rad sistema i kada je maksimalno overklokovan. Zbog svega ovoga ova matična ploča zaslužuje pohvale, ali ne treba zaboraviti da DDR3 polako dolazi do izražaja, kao i da je ova ploča verovatno jedna od poslednjih koja će podržavati DDR2. Ostaje pitanje samo ko će se odlučiti za kupovinu imajući u vidu njenu ne malu cenu.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, novembar 2007.): 225€

Kim Tec